joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Direcția Agricolă Dolj militează pentru produsele sănătoase. Carnea de Mangaliță, primul pas către consumatori

Direcția Agricolă Dolj și-a propus ca în viitorul nu foarte îndepărtat produsele tradiționale românești să aibă un loc al lor bine trasat în piețele din județul Dolj. Este nevoie de o asemenea acțiune pentru a-i ajuta pe doljenii care își mai pun nădejdea în agricultură și în creșterea animalelor, după cum a menționat directorul Direcției Agricole Dolj, Adrian Popa. Astfel, dacă cei care au îndrăznit să facă deja un pas în acest sens, înființând câte o mică asociație, sunt ajutați să se dezvolte, doljenii care au doar idei și dorința de a munci vor fi și ei sprijiniți să își fructifice munca depusă. Ajutat a fost și Dorin Vîrcan, singurul crescător de porci din rasa Mangalița din Oltenia, să pătrundă pe piața din Craiova.

La rândul său, prin asociația pe care o are, doljeanul va asigura sprijin și pentru alți doljeni care doresc să i se alăture în vederea promovării produselor sănătoase.

Direcția Agricolă Dolj nu face campanie unei anumite persoane sau unei anumite firme. A fost foarte greu să ajungem aici. Ne-au ajutat și firme de avocatură pentru că ceea ce face Dorin aici este începutul unei activități care va continua, o activitate de promovare a produselor tradiționale, sănătoase. Am vorbit cu domnul director de la Piețe Craiova și după Paște vom avea două piețe destinate doar cooperativelor, doar desfacerii produselor originale și tradiționale. În Piața Centrală vor fi standuri ale cooperativelor care își vor desface produsele personal și separat de restul comercianților. Avantajul asociațiilor este că produsele lor pot fi controlate cu ușurință. Se verifică și se certifică totul de către DSV, de către Direcția Agricolă, deci cu siguranță ce scrie pe eticheta acestor produse așa este și în galantare, în cazul produselor din carne de exemplu. Nu poate să existe niciun fel de rabat de la calitate. Singurii beneficiari a ceea ce vedeți aici și o să vedeți în continure suntem noi, consumatorii. Programul privind încurajarea consumului de carne de mangaliță este unul îndrăzneț al Ministerului Agriculturii în care eu personal cred foarte mult pentru că se referă doar la consumatori, la sănătatea lor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Dorin are o asociație, prima asociație de produse tradiționale românești în care vom avea lapte și brânză de bivoliță, carne de oaie, brânză de capră și ne vom concentra și pe alte produse. Sunt 11 cooperative agricole în județ, iar din toamnă vom avea o situație similară cu ceea ce vedem în Occident. Ne dorim să le oferim copiilor noștri, generațiilor de acum și care vor urma, produse sănătoase, fie că vorbim de carne, legume, fructe sau conserve pentru iarnă”, a declarat Adrian Popa, directorul Direcției pentru Agricultură Dolj.

Fără coloranți și amelioratori de gust

Consumul de carne de Mangaliță este încurajat pentru că nu pune în pericol sănătatea consumatorului. Cei care vor să încerce produsele crescătorului din Dăbuleni au la dispoziție o gamă largă de bunătăți: cârnați, coaste afumate, caltaboș, tobă, cotlet afumat, picioare afumate, toate fiind pregătite cu condimente naturale.

Aceste produse sunt foarte sănătoase. Porcul Mangaliță este el un porc sănătos, produsele sunt făcute doar cu condimente naturale, deci consumatorul este asigurat că va avea ceva sănătos pe masă. Sunt afumate natural, cu rumeguș. Noi sacrificăm porcii la Dăbuleni, acolo ne ocupăm de absolut tot procesul de pregătire. O carne bună de porc, care chiar să fie de mangaliță, se recunoaște foarte simplu. Cel care vrea așa ceva poate lua o bucată de slănină, să se dea cu ea pe mâini și apoi să se spele. Grăsimea se duce foarte ușor fără niciun detergent. Este carne de porc dar este mult mai sănătoasă. Este un porc care vine din strămoși și nu are colesterolul atât de mare precum îl au ceilalți porci. Pentru a ajunge la tăiere, cum spunem noi, este nevoie de o perioadă îndelungată de timp. Un an, un an și trei luni, aceasta este perioada de timp necesară. Automat și costurile sunt mai mari și de aceea și produsele pe care le scoatem la vânzare sunt mai scumpe”, a spus Dorin Vîrcan, crescătorul porcilor Mangalița.

Politica