joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Donaţii pentru salvarea copiilor născuţi prematur la Filantropia

Opt monitoare cu funcţii vitale şi două lămpi de fototerapie, în valoare totală de 12.400 euro, au ajuns la Maternitatea Spitalului Municipal Filantropia din Craiova prin grija organizaţiei Salvaţi Copiii. Anunţul donaţiei a fost făcut, joi, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc la Spitalul Filantropia.

Mulţumim din suflet asociaţiei Salvaţi Copiii care în timpul celor şase ani de mandat ne-a ajutat, în fiecare an au fost alături de noi cu sponsorizări pentru Secţia de Neonatologie şi nu neapărat pentru secţie ci pentru micuţii care vin pe lume în fiecare an. Le mulţumim din suflet atât pentru că au donat pentru micuţi aparatura necesară salvării vieţii acestora, dar şi pentru că moral au fost alături de noi tot timpul”, a declarat dr. Alice Gavrilă, managerul Spitalului Filantropia.

Spitalul Clinic Municipal Filantropia Craiova a preluat, în 2017, toate nașterile din Craiova, dar și cazurile grave din întreg județul Dolj, în total fiind vorba despre 3.437 de nașteri, dintre care 360 premature, cu 133 de nou-născuți sub 1.500 de grame, cât timp maternitatea județeană a fost în renovare. Spitalul Filantropia face acum demersuri să devină maternitate de grad 3 şi are nevoie în continuare de sprijin pentru a salva vieţile copiilor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Au fost situaţii extreme, prematuri de 600 grame pe care în mod firesc şi normal nu am fi avut dreptul să îi primim. Ne-am asumat aceste lucruri. Dar având ajutor şi având ca substrat tehnic tot ceea ce era nevoie. Aceşti prematuri sunt deja „oameni mari”, recuperaţi, trimişi în societate, ca să poată face faţă provocărilor. Vreau să atrag atenţia că în această secţie este nevoie, în continuare, de implicare, ca de altfel în toate secţiile de neonatologie. Cu atât mai mult la noi, întrucât Doljul ocupă una dintre poziţiile fruntaşe la naşterile la mame minore, la naşterile din familii dezorganizate. Este vorba de o îngrijire deficitară a gravidelor respective ceea ce de multe ori creşte artificial numărul prematurităţii”, a precizat dr. Lorena Dijmărescu, directorul medical al Spitalului „Filantropia”.

Dr. Mirela Siminel, șefa secției de neonatologie, a declarat la rândul său: „Sunt mai mult decât fericită că sunteţi aici. Organizaţia Salvaţi Copiii ne-a fost mereu un suport extraordinar. Mulţumesc managerilor şi echipei de neonatologi. Primele minute sunt minutele de aur ale copilului şi îşi pun amprenta pe toată viaţa lui. Ceea ce facem este foarte multă muncă. Din punct de vedere statistic pentru noi anul trecut a fost extraordinar de greu, dar ne-a demonstrat că putem. Fără să vrem am intrat într-o luptă extraordinară cu foarte multe naşteri, cu copii cu risc, cu copii prematuri şi a trebuit să facem faţă. Rezultatele pentru noi au fost extraordinare”.

 

„Ne-am asumat această implicare până când Guvernul României va avea un plan bine fundamentat şi predictibil de investiţie în neonatologie”

În total, din 2013 și până în prezent, Salvați Copiii România a făcut donații totale de 77.500 euro în județul Dolj, și la Spitalul Județean de Urgență Craiova și Spitalul Municipal Segarcea, ceea ce a contribuit semnificativ la scăderea ratei mortalității infatile la 6 la mia de născuți vii, mai mică decât media pe țară, după cum au precizat reprezentanţii organizaţiei.

Reducerea mortalităţii infantile este o prioritate pentru Salvaţi Copiii. Ne-am asumat această implicare până când Guvernul României va avea un plan bine fundamentat şi predictibil de investiţie în neonatologie. Ne dorim ca neonatologia să fie susţinută, să fie finanţată pentru că dreptul la viaţă al copiilor este fundamental”, a afirmat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Dotarea este și un prilej de solidaritate socială, una dintre lămpile de fototerapie fiind achiziționată cu ajutorul donațiilor unui grup al comunității române din Singapore. Mai exact o tânără, născută la maternitatea din Craiova şi care acum trăieşte în Singapore, a donat 3.000 de euro pentru acest aparat.

Aceşti bani, şi 3.000 de euro şi un euro, ajută să salvăm vieţile copiilor noştri pentru că nu se ştie niciodată ce rudă, ce prieten are nevoie fulgerător de un incubator, de un monitor. Câteodată e prea târziu să spui „fac orice”. Pentru că nu mai poţi să faci orice, aparatul respectiv trebuie să fie acolo în prima oră de când se naşte copilaşul. Şi nu trebuie să avem toţi de-a face cu astfel de cazuri ca să ajutăm copiii prematuri pentru că ei sunt cel mai fragil, dar cel mai puternic membru al societăţii noastre”, a precizat Amalia Năstase, ambasador Salvaţi Copiii.

La eveniment au luat parte şi viceprimarul Craiovei, Stelian Bărăgan, şi administratorul public al oraşului, Sorin Manda, a cărui soţie a născut, recent, un băieţel, la Maternitatea Filantropia.

Felicitări organizaţiei Salvaţi Copiii pentru ceea ce face în Craiova şi să ne ajute bunul Dumnezeu să mai putem realiza astfel de activităţi. Felicitări conducerii spitalului Filantropia pentru că dumnealor îşi fac treaba cu brio. Domnul administrator public, care este proaspăt tătic, a beneficiat de investiţiile pe care le-a făcut şi Primăria Municipiului Craiova şi este în măsură să spună cum stau lucrurile în această maternitate”, a spus viceprimarul Craiovei.

Sorin Manda, administratorul public al oraşului a ţinut să aprecize personalul unităţii medicale: „Mă bucur că am alături oameni dragi, doctori care m-au ajutat în ultima perioadă şi pe mine şi pe soţia mea şi mă ajută în continuare. Şi mă bucur foarte mult că pot să povestesc din experienţa pe care am avut-o în urmă cu o lună şi câteva zile la Spitalul Filantropia. Am ales acest spital în primul rând pentru cadrele medicale care sunt aici, cadre pe care le aleg nu numai părinţii din Craiova sau din judeţul Dolj, ci din întreaga regiune. La asta se adaugă şi investiţiile făcute aici în ultimii trei-patru ani. Recomand tuturor, celor care urmează să nască, Spitalul Filantropia în detrimentul oricărei clinici private”.

La eveniment a fost prezentă şi Monica Sună, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, care a vorbit despre parteneriatul instituţiei cu organizaţia Salvaţi Copiii: „Dovada vie a faptului că parteneriatul nostru este viabil este aici, de faţă, avem alături, ca de fiecare dată, copii implicaţi în activităţi de voluntariat, alături de cadrele didactice. Cred că parteneriatul nostru are mai bine de 20 de ani. Am fost alături de dumneavoastră de la prima campanie de strângere de fonduri pentru dotarea maternităţilor. Suntem în continuare alături de dumneavoastră”.

Şi directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, Florin Stancu, a apreciat implicarea organizaţiei Salvaţi Copiii: „O instituţie publică, oricât ar fi de mare, de bine dotată, nu le poate face pe toate de una singură şi are nevoie de parteneri, parteneri serioşi, cu tradiţie, care aduc plus valoare activităţii şi ajută la atingerea obiectivelor pe care ni le propunem fiecare dintre noi. Salvaţi Copiii este un astfel de partener pentru noi. Îi mulţumim pentru implicare, pentru faptul că gândeşte, alături de instituţii, soluţii pentru atingerea obiectivelor şi pentru a face posibil ca drepturile copiilor să fie respectate”.

Numai în 2017, Salvați Copiii România a investit peste 813.000 de euro în dotarea a 40 de maternități și secții de nou-născuți din ţară.

Pentru a duce în continuare lupta împotriva mortalităţii infantile, organizaţia are nevoie de sprijinul fiecăruia dintre noi, fie şi prin redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit către Salvaţi Copiii.

Un pui de om aşteaptă cămin

Între copiii aflaţi acum în grija medicilor şi asistenţilor de la Filantropia se află un băieţel pe care mama lui l-a lăsat… statului. Cu ochii mici, dar luminoşi, a stat cuminte la oricine a vrut să-l ridice din pătuţ şi să îl ţină preţ de câteva momente în braţe, să îi ofere confort şi căldură.

Băieţelul a fost născut acasă, în luna ianuarie. Apoi a fost dus la Spitalul Băileşti, iar de acolo a fost adus la Craiova, degerat, în stare foarte gravă. Mama lui a venit şi a plecat, spun medicii spitalului Filantropia. Acum copilul va ajunge, cel mai probabil, la un asistent maternal, dar, cu puţin noroc, va găsi o familie care să îl adopte.

 

Politica