marți, martie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

La 34 de ani, victima unui sistem de sănătate bolnav

Două zile s-a chinuit familia unui tânăr din Gorj să îl transfere la un spital unde acesta să poată continua lupta cu boala. Până nu a intervenit prefectul judeţului Gorj, Ciprian Florescu, nimeni nu băgat în seamă acest caz. A fost nevoie ca Florescu să semnaleze situaţia gorjeanului secretarului de stat Raed Arafat şi abia apoi tânărul a fost acceptat într-o unitate medicală din Bucureşti. Cel mai sigur pentru Adrian este să ajungă la clinica unde a fost operat, acest lucru depinzând acum de medicii bucureşteni.

Adrian Lupu a fost transferat sâmbătă la spitalul „Marius Nasta” din capitală, acolo unde tânărul de 34 de ani va continua să lupte pentru viaţa sa.

Gorjeanul a reuşit, în 2016, să facă transplant de plămâni la clinica AKH din Viena. Zilele trecute a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu pentru că nu s-a simţit bine, însă medicii nu aveau ce să-i facă. Unitatea nu dispune nici de aparatură şi nici de tratamentul necesar în astfel de situaţii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Refuz şi de la Timişoara şi de la Bucureşti

Familia tânărului a spus că problemele au pornit de la o răceală. Adrian Lupu a ajuns la spitalul târgujian în data de 15 martie, pentru că se simţea rău, starea sa agravându-se şi nemaiputând respira.

„Am solicitat să fie transferat la un spital de specialitate, la Timişoara sau la Bucureşti, dar nu a fost primit. Dorinţa noastră este de a fi transferat la Viena, acolo unde merge lunar la analize. Medicii de acolo cunosc foarte bine istoricul medical şi tratamentul pe care îl urmează”, a spus fratele lui Adrian.

„În România nu avem ce să facem”

Pentru tânărul de 34 de ani, primele semne ale bolii au apărut în urmă cu zece ani şi a fost tratat, iniţial, de TBC.

„În anul 2006 au apărut primele simptome. Mă simţeam rău atunci când munceam sau când urcam scările. Nu am ştiut ce se întâmplă. Am fost atunci la medicul de familie şi la un medic specialist din Târgu Jiu, dar mi-a spus că sunt mai leneş, iar apoi am fost tratat de TBC. Am fost şi internat la un sanatoriu timp de trei luni. Am luat tratament, dar simptomele nu au dispărut. Am fost trimis la medicul Florin Mihălţan, de la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, un specialist renumit. Mi-a pus diagnosticul de fibroză pulmonară cronică. Efectiv plămânii se întăreau, iar celulele mureau şi nu mai funcţionau. Este o boală rară. Ambii plămâni erau afectaţi. Medicul Florin Mihălţan mi-a spus să merg la clinica AKH, pentru că în România nu avem ce să facem. Asta se întâmpla în anul 2012”, a povestit Adrian, în urmă cu doi ani.

Politica