vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Retrospectiva lu’ Buzatu

Luni 5 martie

Ana Gomes, fostă colegă cu madam Dăncilă atât în Parlamentul European cât și în grupul lor socialist, dă cea mai bună definiție a guvernării de tip „Liviu Dragnea”. Zice așa: „dacă are are o confruntare, așa cum s-a întâmplat cu ultimii premieri, scapă de ei și îi înlocuiește cu oameni de paie. În cazul de față, cu femei de paie. Nici că se găsea o definiție mai corectă a paiaței. În replică, madama noastră îi dă cu tifla și o acuză – cum altfel ? – că-i sorsistă …

Când e vorba despre Dragnea, nici primarul Chirică de la Iași nu poate să tacă. Domnia sa ne atrage atenția că „stânga comunista a lui Liviu Dragnea descurajează munca și încurajeaza hoția și corupția. ”Apoi, ca să ne aducă cu picioarele pe pământ îl compară pe Dragnea cu Ceaușescu, concluzionând că fostul președinte „a făcut și câteva lucruri bune …”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Marți 6 martie

Modelul american bazat pe împușcarea colegilor și profesorilor într-o unitate de învățământ a ajuns și la Craiova. Mai precis, un licean de numai 17 ani și-a împușcat o colegă folosind un pistol cu bile. Interogat după eveniment, tânărul pistolar a declarat că a fost doar o glumă. Că nici autoritățile nu l-au luat în serios, o dovedește faptul că a fost amendat cu o biată amendă contavențională, de 500 de lei. Nu mă îndoiesc că – stimulați de blândețea legii – la următoarea partidă de împușcături tinerii craioveni vor folosi armament adevărat. Păi ori suntem criminali, ori nu mai suntem!

Ca să rămânem tot în zona învățământului și tot în zona ceasurilor rele, tot marți a avut loc și proba de matematică din cadrul simulării Examenului de Evaluare Națională. Au fost înscriși 5.300 de alevi, dar s-au prezentat doar 4.500. Asta înseamnă că aprox. 8 % dintre posibilii absolvenți au ales să chiulească în loc să se chinuiască. Atitudinea lor este de înțeles: modelul de succes nu este absolventul de facultate făcută pe bune cu loc de muncă la o firmă cu profit ci lipitorul de afișe de la partid, care ajunge director de serviciu deconcentrat, sau, cu un pic de noroc, ministru sau secretar de stat.

Miercuri 7 martie

Într-un alt capăt de țară, (județul Vrancea) consilierii județeni ai PNL cer eliberarea din funcție a președintelui Consiliului Județean, a vestitului Marian Oprișan. Acesta reacționează calificând gestul consilierilor drept o glumă. Pe de altă parte, demersul peneliștilor este bazat pe absențele  repetate de la ședințele Consiliului Județean, deși are obligația de a le conduce, pe împărțirea discreționară a banilor de la buget, mai degrabă către primăriile conduse de pesediști și nu în ultimul rând, pe cheltuirea de bani grei pe festivaluri și revelioane, în dispreț față de nevoile reale ale județului. Stau să mă gândesc, oare ce s-ar întâmpla dacă și peneliștii de la Dolj ar iniția un proiect asemănător? Probabil că Fane Stoica i-ar da pe toți afară din partid, apoi i-ar prezenta cuvenitele scuze președintelui Prioteasa.

Viorica Dăncilă dă o nouă probă de incompetență și de agramatism, vorbind despre criza imunoglobulinei, dar folosind cuvântul „imunoglobină” în loc de „imunoglobulină”. Propaganda pesedistă sare ca arsă cu ulei de transformator și defilează cu o înregistrare în care fostul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu, face aceeași greșeală. Mesajul lor este foarte clar: „Voiculescu este la fel de prost ca Viorica.” Dacă-i așa, rămâne de văzut. Eu cred că ne-am putea lămuri dacă le comparăm CV-urile. Dar niciun pesedist nu are atât de mult curaj.

Joi 8 martie

George Ivașcu, Ministrul Culturii, anunță încheierea unui acord cu Universal Studios, o companie multinațională americană specializată în producția de entertainment, în urma căruia americanii vor investi în România. Este o bună dovadă că bunul Dumnezeu are simțul umorului: șefii PSD-ului arată cu degetul la multinaționale și la americani pe care îi acuză că nu încetează cu exploatarea omului de către om, în timp ce ministrul lor își dă mâna și încheie contracte tocmai cu exploatatorii cei răi.

Pentru prima dată după alegeri, apare și un sondaj în care PSD este cotat cu un scor inferior PNL. Normal, Dragnea și întreg aliotmanul pesedist încearcă să ia peste picior situația, dar binecunoscutul zâmbet al lui Dragnea este mai degrabă un rânjet.

Vineri 9 martie

Două beizadele de partid sunt promovate în structurile de stat. Dumitru Buzatu de la Vaslui își impune fiul ca secretar de stat la un minister care nu e minister și este condus de un ministru care este vice-prim ministru. Ca să nu rămână mai prejos, un alt stâlp al Moldovei (Ioan Buzatu, fost deputat PSD, demisionat) își trimite și el fiul, tot secretar de stat, dar la Ministerul Tineretului și Sporturilor. Ne întrebăm ce-i recomandă pe cei doi pesediști? Nici măcar vocea și talentul lor! Nici măcar apartenența politică! Doar întâmplarea de a se fi născut în casa președintelui PSD.

Sâmbătă 10 martie

Ziua este acaparată de Congresul PSD. S-au spus atât de multe în aceste zile încât nu prea mai este nimic de adăugat. Dragnea a dovedit încă o dată că este un bun organizator și a reușit să arunce peste bord tot balastul care îl incomoda. Aș remarca un singur lucru: la Congresul lui Ceaușescu, deși accesul în Sala Palatului a fost riguros controlat, tot s-a găsit un vechi comunist care să-i zică vreo două liderului suprem. La Congresul lui Dragnea nu s-a mai petrecut nicio tulburare: consens total!

În schimb, liniștea din Sala Palatului este în contrast cu agitația din jurel ei: mii de oameni protestează, iar protestul lor îl inspiră pe Claudiu Manda, fost șofer și actual președinte să afirme că manifestanții ar trebui risipiți cu tunurile cu apă. Hai mă Claudiu, fii sincer: nu cu tunurile cu apă ai vrea tu să fie risipiți manifestanții, ci cu tunurile de pe tancuri.

În fine, să mai spunem că nota generală a congresului o dau aprecierile multor critici, comentatori și analiști care fac o paralelă între congresele PCR și congresul PSD, cu gândul că-i dau o lovitură lui Dragnea. Realitatea este că Dragnea se simte foarte mulțumit de aceste comparații, mai ales că – în sinea lui – știe că el este mai bun.

Politica