vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Colegiul „Carol I”, la CNI. Studiul de fezabilitate, reactualizat cu posibile noi cheltuieli

Ședință fulger la Consiliul Local Craiova! Consilierii municipali au votat, joi, două proiecte. Unul este legat de transferul reabilitării Colegiului Național „Carol I” la Compania Națională de Investiții și cel de-al doilea de protocolul încheiat între autoritățile locale și Ministerul Sănătății pentru Spitalul Regional Craiova. Așa cum ne-au obișnuit, liberalii au simțit nevoia să se facă auziți și în cadrul acestei ședințe. Deși au votat pentru ambele proiecte, a existat un „dar” la ambele puncte de pe ordinea de zi.

Flavius Sirop, consilier liberal, consideră că în tot acest timp s-a discutat despre reabilitarea Colegiului „Carol I” fără ca de fapt să fi existat bani pentru realizarea proiectului.

Consilierii PNL vor vota pentru acest proiect. Salutăm faptul că, în sfârșit, se fac demersuri reale pentru reabilitarea Colegiului Carol, dar rămânem cu un gust amar deoarece considerăm că am fost amăgiți, în toți acești ani în care am vorbit despre acest proiect. Administrația recunoaște că nu existau, de fapt, posibilități financiare de a reabilita acest colegiu decât cu sprijinul CNI. Până la urmă, rămânem cu o realizare pentru Craiova pe care o susținem și ne bucurăm că s-a ținut cont de insistențele și inițiativele grupului PNL”, a spus Sirop.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a menționat faptul că pentru reabilitarea Colegiului Carol I a fost făcut studiul de fezabilitate, în 2016, acum urmând a fi actualizat. Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții a costat circa 90 mii lei, iar în urma reactualizării studiului de fezabilitate există posibilitatea apariției unor noi costuri.

Am avut pe ordinea de zi două puncte foarte importante pentru orașul Craiova. Sunt două mărțișoare frumoase pentru Craiova, Colegiul Carol și Spitalul Regional. Primul a fost legat de transmiterea dreptului de administrare asupra terenului și clădirii Operei Române și Colegiului Carol I către CNI. Ne aflăm în stadiul în care avem studiul de fezabilitate executat și trebuie făcută doar o reactualizare, întrucât a fost făcut în iulie 2016. În toamna acelui an, au fost făcute niște modificări cerute de ISU și, din această cauză, am solicitat CNI să facă o actualizare a SF-ului. După aceea, va fi scoasă la licitație proiectarea și execuția atât a Operei, cât și a Colegiului, deoarece este o clădire comună, care nu poate fi separată. Inițial, clădirea Operei a fost sala de festivități a Colegiului, deci nu poate fi vorba de separarea celor două clădiri, în special din punct de vedere al structurii de rezistență. Proiectul prevede reabilitarea atât a structurii de rezistență, cât și a arhitecturii. În ceea ce privește Opera Română, include și toate dotările legate de funcționalitatea instituției de cultură. Valoarea SF-ului este de aproximativ 18 milioane de euro, urmând ca, probabil, să mai apară ceva în urma reactualizării. Termenul de execuție era de 2 ani și jumătate, dar se va revizui și acesta. Este o lucrare grea, foarte complicată, care va fi monitorizată în permanență de către Ministerul Culturii, fiind vorba de un monument istoric. Elevii nu mai învață acolo, activitatea școlară este, deja, mutată în localul din spate care, în final, va fi destinat căminului. Eliberarea clădirii nu este, prin urmare, o problemă. În ceea ce privește Opera, aceasta activează, de un an, într-o altă locație”, a explicat Genoiu.

Conform documentației privind consolidarea și reabilitarea clădirii costurile maximale ar fi de 18 milioane euro.

Să mă asigur că veți depune toate diligențele”

Legat de proiectul Spitalului Regional Craiova, Sirop a reamintit faptul că această decizie a fost luată într-o guvernare susținută de PNL. Acesta a venit și cu ceva „recomadări” pentru cei care se ocupă de proiect.

Consilierii PNL vor susține toate demersurile legate de spitalul regional, mai ales că acest proiect a fost inițiat într-o guvernare susținută de PNL. Vreau să atrag atenția să nu se producă erori și să mă asigur că veți depune toate diligențele pentru ca acest spital să fie realizat până la urmă. De la nivelul nostru mic, trebuie să ne asigurăm că nu există niciun fel de eroare, nicio zi de întârziere care să ducă la eventuala eșuare a acestui proiect. Să punem toți umărul la acest proiect”, a spus consilierul liberal.

PUZ pentru zona spitalului regional, responsabilitatea Primăriei Craiova

Primăria Craiova se va ocupa de întocmirea Planului Urbanistic Zonal pentru zona unde ar urma să fie construit Spitalul Regional. Certificatul de urbanism a fost deja eliberat și au existat discuții și pentru construirea unor locuințe pentru medicii care vor lucra în spital.

Protocolul pe care l-am votat este unul între autoritățile locale – Prefectură, Consiliul Județean, Primărie și Ministerul Sănătății. Nu sunt lucruri concrete, dar ne angajăm să susținem proiectul legat de acest spital. Din acest moment, lucrurile au intrat pe un făgaș foarte clar. Deja, în cursul zilei de miercuri, am primit o solicitare pentru organizarea unei videoconferințe pentru data de 13 martie, cu toate autoritățile și toți furnizorii. Primăria Craiova s-a angajat să întocmească PUZ-ul pentru această zonă și se lucrează la acest lucru. S-a eliberat Certificatul de urbanism și ne angajăm în continuare, cu toate forțele pe care le avem, pentru a pune umărul la acest proiect.

Marți am avut discuții și cu directorul adjunct al ANL în vederea construirii de locuințe de serviciu pentru medici. Acest spital va avea un grad foarte ridicat de tehnologie, motiv pentru care toți medicii vor trebui să fie pregătiți anterior în spitale foarte importante din Europa. Din acest motiv, avem aceste discuții pentru a construi acest număr de locuințe destinate specialiștilor din spital”, a conchis primarul Craiovei.

Politica