marți, martie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

ALDE Dolj: DOMNUL GIUGEA SE ASCUNDE SUB FUSTELE DEMAGOGIEI POPULISTE

Deputat Ion Cupă, Președinte ALDE Dolj : ” Deși știe că Legea privind sprijinul acordat industriei energetice din Oltenia este o soluție rațională, absolut necesară, domnul Giugea îmbracă haina demagogiei mixte PNL-USR ”

Regretăm faptul că domnul deputat Giugea, un om care părea serios și care are oarece experiență în materia chestiunilor silvice afirmă cu nonsalanță mincinoasă că proiectul de lege inițiat de parlamentarii ALDE și nu numai, trecut în această săptămână prin Comisiile reunite de agricultură – silvicultură și mediu – echilibru ecologic  ar viza defrișările masive. 

Proiectul de lege este public și oricine l-ar lectura integral ar înțelege că este vorba de un demers legitim, rațional care vizează interesul național, interesul public și interesele cetățenilor, inclusiv a celor din Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Rostul Legii este acela de a asigura necesarul României de resurse energetice și limitarea importului acestora.  

Lignitul este singurul purtător intern de energie primară care poate contribui esențial la asigurarea necesarului de consum pentru următorii 30-40 de ani.

Legea vrea deblocarea activității CEOltenia care din 2015 nu a putut scoate din fondul forestier nicio suprafață de teren din fața fronturilor de lucru. Stau blocate zeci de utilaje în cinci din carierele importante ale companiei ceea ce este inacceptabil.

Prin această Lege vrem să evităm riscuri majore privind siguranța sistemului energetic național și sincope în alimentarea cu energie a industriei românești și a consumatorilor casnici. CE Oltenia  are un rol strategic în asigurarea stabilității sistemului  energetic național, având un aport în perioadele de iarnă și de secetă de peste 35%!

Soluția pentru evitarea acestor riscuri REALE este cea prevăzută de această Lege inițiată de mai mulți parlamentari ALDE: Operatorii economici cu capital majoritar de stat să poată beneficia de excepția prevăzută de Codul Silvic și scoaterea din fondul forestier a terenurilor din față fronturilor de lucru să se poată realiza prin plata unei taxe prevăzută de legea în discuție.

Asta nu înseamnă liber la defrișări, domnule Giugea!

Operatorul economic care efectuează lucrări miniere de extragere a lignitului va avea potrivit Legii, OBLIGAȚIA redării în circuit economic sau silvic a tuturor terenurilor eliberate de sarcini tehnologice, activitate ce se desfășoară pe cheltuiala societății. Operatorul economic are responsabilități clare privind refacerea mediului ambiant iar pentru CEO această este o preocupare constantă.

Dealtfel procesul de redare în circuitul economic sau silvic a terenurilor afectate de exploatarea la zi a lignitului în Oltenia este în continuă desfășurare. Suprafață totală de teren redată în circuitul economic de la începutul activității este de 9628 de ha, adică 60% din suprafață licențiată totală a perimetrelor și 97,6% din suprafață  ocupată efectiv de lucrări miniere.

Acesta este adevărul!

Îi cerem public domnului Giugea să retragă public declarația prin care afirmă că ”am pune la cale acțiuni care promovează interesul unor grupuri ce urmăresc defrișarea masivă a pădurilor din România”

Nici vorba de așa ceva! Legea este una echilibrată și pune un accent major pe responsabilitate integrală atât pentru dezvoltare, rezolvarea intereselor cetățenilor privind calitatea vieții lor cât și pentru protecția activă a mediului.

BIROUL DE PRESĂ ALDE DOLJ

 

Politica