marți, martie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Tradiții doljene, în Sâmbăta lui Sântoader și în zi de Dragobete

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj ia și în acest an urma obiceiurilor din prima sâmbătă a Postului Mare al Paștelui și vă propune un popas în comuna Desa unde este împlinit, pe 24 februarie, ritualul cunoscut sub denumirea de Încuratul cailor sau Caii lui Sântoader.

Potrivit tradiției, la primele ore ale dimineții, tineri din Desa, dar și din localități învecinate ca Poiana Mare sau Ciupercenii Noi, organizează o întrecere hipică menită să le pună în valoare calitatea de buni gospodari, care își îngrijesc atent și își respectă caii. Obiceiul are și rol ritualic, gonirea cailor având drept scop alungarea spiritelor rele cuibărite în vatra satului pe timp de iarnă. Cei mai iscusiți călăreți sunt și premiați de autoritățile locale.

De asemenea, sâmbătă, 24 februarie, o echipă a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj se va afla în orașul Băilești, unde, sub îndemnul „Iubiţi-vă pe-ndelete, în ziua de Dragobete“, Casa de Cultură „Amza Pellea“ organizează o serie de manifestări legate de sărbătoarea Dragobetelui.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Începând cu ora 9:30, elevi ai Liceului Tehnologic „Ştefan Anghel“ din localitate vor împânzi centrul oraşului oferind flori şi baloane doamnelor și domnişoarelor. De la ora 10:00, Ansamblul Folcloric „Bobocica“ va prezenta un spectacol de jocuri și cântece populare, în Piaţa Civică.

Politica