miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Tribunalul Dolj întoarce dosarul „Frăția și Mândria” la Parchet

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au decis, marți, 20 februarie a.c., după ce au analizat în camera preliminară dosarul și au amânat de mai multe ori hotărârea, să admită o parte din excepțiile invocate de Gigi Vadik Zavera și ceilalți 12 craioveni, membri ai clanurilor „Frăția” și „Mândria”, trimiși în judecată anul trecut de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj. S-au admis excepțiile vizând infracțiunea de constituire de grup infracțional organizat. Procurorii urmează să primească motivarea hotărârii instanței și să răspundă punctual, precizând că se menține trimiterea în judecată a inculpaților, între infracţiunile reţinute fiind constituire de grup infracţional organizat, tulburarea ordinii şi liniştii publice, portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, tentativă de omor, complicitate la tentativă de omor.

Reamintim că, în august, anul trecut, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj i-au trimis în judecată pe Gigi Vadik Zavera zis Gigioc, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, tulburarea ordinii şi liniştii publice, portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, complicitate la tentativă de omor, lovire sau alte violenţe, complicitate la şantaj; Ioneluş Cimpoeru zis Ion Luptătoru; Florinel Barbu zis Skială; Sorin Stelian Flutur zis Bobo; Cătălin Viorel Tudor zis Fluture; Marian Irinel Coandă zis Charlie; Cristian Marian Vlădescu zis Ventura; Alexandru Grigore Băloiu zis Gore; Cantemir Ştefan Mitre zis Fane Vitamină; Gigel Roşianu; Ion Ilie zis Ilie Puşcărie; Fănel Trandafir zis Cimino şi Marian Gabriel Gîrniţă. Asta după ce majoritatea inculpaţilor au fost implicaţi într-un scandal de proporţii în noaptea de 4 – 5 noiembrie 2016, în barul ON OFF din Craiova. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au reţinut faptul că, în cursul anului 2014, inculpatul Mitre Cantemir Ştefan, fiind în executarea unei pedepse privative de libertate de 2 ani în penitenciarul din Craiova, l-a cunoscut pe liderul unui clan de interlopi din Dâmboviţa şi, după ce a fost pus în libertate, chiar a participat, împreună cu alţi craioveni, membri ai grupului „Frăţia”, la o petrecere organizată de acesta.

În acest context, Mitre a decis desprinderea sa şi a amicilor care l-au însoţit, din grupul „Frăţia” şi impunerea prin forţe proprii, cu scopul de a îl înlătura pe Gigi Vadik Zavera din funcţia de „lider”, acţiune susţinută de liderul clanului din Dâmboviţa. Pe acest fond, şi al ameninţărilor primite de la inculpatul Zavera Gigi Vadik, în cursul lunii octombrie 2016 şi începutul lunii noiembrie 2016, grupul condus de Mitre Cantemir Ştefan, şi avându-i ca membri pe Vlădescu Cristian Marian, Amorăriţei Chenea Petru Adrian, Amza Paul Dănuţ şi Băloiu Alexandru Grigore, a planificat exercitarea unor acte de violenţă asupra grupării rămase fidelă lui Gigioc.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Astfel, potrivit procurorilor, vineri, 4 noiembrie 2016, Gigi Vadik Zavera l-a chemat pe un apropiat al lui Mitre la barul „ON OFF” din Craiova şi i-a cerut să le transmită lui Mitre şi lui Cristian Marian Vlădescu că le este interzis accesul în cluburile şi localurile cunoscute drept teritoriu de „dominaţie” al grupării „Frăţia”, nesupunerea având drept consecinţă exercitarea unor acte de violenţă. În cursul aceleiaşi seri, în jurul orei 23.30, Vlădescu s-a dus la barul ON OFF, unde se aflau Gigioc, Ioneluş Cimpoieru, Florinel Barbu, Cătălin Viorel Tudor şi alţi apropiaţi ai acestora.

După discuţii contradictorii, care au degenerat, grupul condus de Zavera Gigi-Vadik a trecut la agresarea lui Vlădescu Cristian Marian, care a fost lovit în cap cu o sabie (macetă) şi o ţeavă metalică, şi înjunghiat superficial în spate cu un obiect tăietor înţepător. Reuşind să părăsească localul, Vlădescu Cristian Marian i-a contactat pe Mitre Cantemir Ştefan şi Băloiu Alexandru Grigore, aflaţi în zonă, care au venit imediat la faţa locului.

A avut loc o luptă generalizată între cele două grupuri, în afara localului, în stradă, Zavera Gigi Vadik fiind lovit în mod repetat cu piciorul în cap de către Mitre Cantemir Ştefan iar Vlădescu Cristian Marian a reuşit să preia sabia deţinută anterior de Zavera, lovindu-l cu mânerul acesteia în cap.

Demn de subliniat este faptul că faptele constituie o acţiune de represiune, un act de vendetă voit exemplificator pentru ceilalţi membri ai grupării, întrucât agresorii au ales un loc public pentru manifestarea lor violentă, în zona centrală a oraşului, au reținut procurorii în rechizitoriul care cuprinde și fapte mai vechi ale inculpaților.

Dosarul a fost analizat în camera preliminară, iar marți, 20 februarie a.c., Tribunalul Dolj a hotărât să admită excepțiile inculpaților vizând comiterea infracțiunii de constituire sau aderare la grup infracțional organizat: „Admite în parte excepţiile formulate de inculpaţii Zavera Gigi Vadik , Cimpoeru Ioneluş, Barbu Florinel, Coandă Marian Irinel, Mitre Cantemir Ştefan, Roşianu Gigel, Ion Ilie şi Trandafir Fănel. Constată neregularitatea rechizitoriului nr. 805/P/2016 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, în ceea ce priveşte: descrierea faptelor reţinute prin actul de sesizare a instanţei în sarcina inculpaţilor Zavera Gigi Vadik, Roşianu Gigel, Ion Ilie şi Trandafir Fănel în ceea ce priveşte înfracţiunea prev. de art. 367 alin 1 şi 3 din C. p. cu aplic. art. 38 alin 1 C.p., infracţiune pentru care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor, în ceea ce priveşte pct. 4 din actul de sesizare referitor la „Descrierea nucleului de decizie”; „Conflictul produs în data de 17/18 august 2003 între etnicii rromi din cartierul Faţa Luncii şi liderii grupului Frăţia”; „încheierea unor contracte de pază după ce anterior erau exercitate acte de ameninţare implicită”; modalitatea normativă „de a adera şi sprijini”, reţinută prin actul de sesizare. În baza art 345 alin 1 C.pr.pen, va respinge celelalte cereri şi excepţii privind legalitatea sesizării instanţei şi a administrării probelor. Dispune comunicarea prezentei încheieri către Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj în vederea remedierii neregularităţilor constatate în actul de sesizare, în termen de 5 zile de la data comunicării încheierii motivate, urmând ca parchetul să comunice dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori dacă solicită restituirea cauzei. Definitivă cu privire la sesizarea Curţii Constituţionale în vederea soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate. Pronunţată în şedinţa din camera de consiliu, azi 20.02.2018”.

Reprezentanții Parchetului spun că așteaptă motivarea instanței, vor face completările necesare și vor menține dispoziția de trimitere în judecată a inculpaților.

Politica