sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Încă un liceu, în învățământul dual

Din toamnă, Colegiul Tehnic Energetic din Craiova va școlariza elevi în învățământul dual, numărul școlilor care pregătesc elevi în acestă formă de învățământ ajungând la cinci.

Potrivit inspectorului școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Dolj, Monica Sună, interesul pentru aceste clase este crescut, întrucât elevii primesc bani.

Unitățile de învățământ care școlarizează elevi în învățământul dual sunt Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Craiova, Colegiul Ștefan Odobleja” Craiova, Liceul „Matei Basarb” Craiova și Liceul Tehnologic Auto Craiova. Pentru anul școlar următor, 2018 – 2019, la aceste unități se adaugă Colegiul Tehnic Energetic care va școlariza elevi din învățământul dual pentru următoarele calificări: electrician aparate și echipamente electrice și energetice și electrician protecții prin relee, automatizări și măsurători în instalații energetice. Aceste unități de învățământ au spații cu dotări necesare unei bune desfășurări a procesului instructiv – educativ, în special fiind vorba de pregătirea practică a acestor elevi. Cadrele didactice sunt bine pregătite, programele sunt aceleași și gradul de interes este crescut datorită faptului că elevii vor primi, pe lângă bursa acordată de stat, o bursă suplimentară, în cuantum cu cea acordată de stat și anume 200 de lei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În ceea ce privește învățământul dual care a debutat în anul școlar 2017 – 2018, pentru nivelul III, învățământul profesional în cazul diverselor calificări profesionale din domeniile mecanică, construcții, instalații și lucrări publice, precum turism și alimentație și anume operatori la mașini cu comandă numerică, sudori, lăcătuș construcții metalice și utilaj tehnologic, mecanic echipamente hidraulice și pneumatice, zidar, pietrar tencuitor, instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze, ospătar și bucătar, deci acestea sunt calificări profesionale pentru învățământul profesional, la care s-au adăugat, așa cum vă spuneam, calificările de la Colegiul Tehnic Energetic, acelea de electrician”, a declarat șefa ISJ Dolj.

Aceasta a mai spus că se pregătește un număr mai mare de clase în anul școlar 2018-2019 la învățământul dual și că este nevoie de șoferi la nivelul județului.

Față de anul școlar anterior, într-adevăr, pregătim un număr mai mare de clase și avem o solicitare, am avut o solicitare și avem în continuare o solicitare mare din partea operatorilor economici și primul pas este acela de a ne asigura că unitățile au autorizările necesare, sau cel puțin au demarat procedurile necesare obținerii autorizărilor pentru calificările meseriilor cerute. Se pare că deși avem în municipiul Craiova chiar două licee cu profil auto, am avut o solicitare din partea Uniunii Județene a Șoferilor care, prin intermediul Prefecturii, ne-au solicitat școlarizarea pentru șoferi, pentru că se pare că la nivelul județului nostru este o cerere pentru această meserie. Comparativ cu anul anterior, pe lângă aceste patru unități cu 150 de locuri, se adaugă la acestea și, cum vă spuneam, Colegiul Tehnic Energetic, cred că vom avea peste 49 de clase. Deocamdată proiectul l-am avizat, este la minister să vedem când se întoarce”, a încheiat Monica Sună.

Politica