miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Liberalii şi consilierul ALDE, vot împotriva bugetului Craiovei

Nemulţumiţi de modul în care au fost repartizaţi banii, consilierii municipali craioveni din partea PNL nu au votat nici anul acesta bugetul, aducând o serie de acuze la adresa celor care, spun ei, nu au acordat atenţie investiţiilor. Nici consilierul ALDE, Dumitru Mănescu, nu a votat bugetul pentru 2018, considerându-l „un instrument de politică economică fără viziune de viitor”. Vizibil deranjat de atitudinea şi criticile aduse, edilul urbei, Mihail Genoiu a oferit explicaţii în ceea ce priveşte alocarea banilor şi priorităţile anului în curs.

Anul acesta, consilierii liberali au venit şi cu amendamente, la şedinţa în cadrul căreia s-a votat bugetul pentru anul în curs, fără a avea sorţi de izbândă, însă. Acestea se referă la alocarea sumei de 250.000 de euro pentru un studiu de trafic, 300.000 de euro pentru o parcare rezidențială supraetajată pe Calea București şi 30.000 de euro pentru efectuarea unui studiu de fezabilitate şi PUZ pentru un parc industrial pe terenul de şapte hectare de la Tancodrom. Despre toate acestea Executivul a luat act şi li se va răspunde în scris.

Un buget „prea de stânga”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Legat de buget, primul care a adus critici modului în care au fost alocaţi banii a fost consilierul ALDE, Dumitru Mănescu.

Nu mă așteptam la un buget liberal, de dreapta, mă așteptam la un buget de stânga, dar parcă prea de stânga este. Fără nici un elemen liberal. Un buget care are doar 15% alocat pentru dezvoltare este un buget care nu are în spate o strategie de dezvoltare, care nu se gândește la Craiova de mâine, ci acoperă doar unele din nevoile de astăzi. Craiova are nevoie de un buget de dezvoltare de 30%, cel puțin. Îmi pare că nu pot vota bugetul, un instrument de politică economică fără viziune de viitor, fără strategie de dezvoltare curajoasă”, a spus Mănescu.

Bugetul este la fel de dezastruos”

La rândul său, Marian Vasile, consilier PNL, a catalogat bugetul anului 2018 ca fiind unul dezastruos, comparându-l cu cel de anul trecut.

Bugetul este la fel de dezastruos ca și cel de anul trecut, doar că dezvoltarea a scăzut cu aproximativ 25%. Cel mai important amendament îl constituie dezvoltarea unui Parc industrial. Reprezintă singura soluție ce vizează dezvoltarea orașului nostru, în următorii șase ani. Cu o investiție mică de aproximativ 30.000 de euro, putem aduce sume importante la bugetul orașului și putem crea peste 1.000 de locuri de muncă. Culmea este că, de data aceasta, nu ne inspirăm de la orașe mari, gen Brașov sau Cluj, ci de la o comună din apropiere, de la comuna Ișalnița, care a reușit cu aproximativ 30.000 de euro să facă toată documentația în vederea realizării unui parc industrial de 8 hectare. Propun să alocăm cei 30.000 de euro necesari pentru documentație. Am identificat locația – cele şapte hectare de la Lacul Tanchiștilor, o zonă extraordinară în apropierea Centurii de nord – și sursa de finanțare”, a spus Vasile.

Cârpim, pe ici pe colo, pe unde mai crapă”

Flavius Sirop, consiler municipal liberal, consideră că bugetul este disproporționat, iar din acest motiv Craiova va funcţiona tot la cota de avarie. „Nu punem cărămizi sau o fundație nouă la dezvoltarea orașului nostru, ci cârpim, pe ici pe colo, pe unde mai crapă, și ne așteptăm ca în anii următori să ne pice de undeva din cer, ca să meargă mai bine. Ne așteptăm la o accelerare a depopulării orașului nostru, pe fondul plecărilor în străinătate sau, și mai dureros, către alte orașe mai atractive din punct de vedere economic”, a spus Sirop.

Nu pot să fac numai investiții, că am eu mintea tehnică”

Deranjat de atitudinea colegilor din opoziţie, Mihail Genoiu a dus câteva explicaţii, declarându-se mulţumit de faptul că mult criticatul buget i-a asigurat Craiovei, în ultimii ani, un loc patru într-un clasament al celor mai bune administraţii locale.

Mulțumesc colegilor din opoziție pentru aprecierile negative la adresa bugetului, chiar și celor mai apropiați, care nu sunt neapărat din opoziție. Vreau însă să le reamintesc faptul că acest buget pe care nu îl votează și îl critică de 5 ani de zile este bugetul care ne-a adus acolo unde suntem astăzi. Pe site-uri de specialitate, independente, orașul este clasat pe locul 4 în România, ca cea mai bună administrație locală. Sunt inginer și mi-aș dori și eu ca totul să fie numai investiții, dar nu este bugetul meu. Nu pot să fac numai investiții, că am eu mintea tehnică, ci trebuie să țin cont și de cultură, de sănătate, de învățământ, de tot. De asta am făcut dezbatere publică și bugetul a stat pe site-ul primăriei atâta timp, am ajuns cu el la limită – astăzi este ultima zi de aprobare – pentru a da posibilitatea tuturor să participe cu idei la formarea lui. Orașul Craiova este al cetățenilor, nu este al inginerilor, al constructorilor, al investitorilor. Dar a  spune să luăm 30% de la cultură ca să ducem la investiții, mi se pare un non-sens, o aberație. Ideea este ca bugetul să fie echilibrat, să fie al tuturor, să dezvolte Craiova în mod armonios, pe toate laturile vieții economico-sociale”, a explicat Genoiu.

Edilul cere idei pertitente

Edilul chiar le-a cerut liberalilor ca în momentul în care au ceva constructiv de spus, în privinţa dezvoltării Craiovei, să i se adreseze.

Când aveți ceva constructiv de spus, v-aș ruga să spuneți pentru că, până una alta, eu am ținut cont de toate părerile. Nu a fost solicitare a cuiva, indiferent din ce zonă politică a venit, să nu ținem cont de ea și să nu o introducem, atunci când a fost pertinentă”, a mai spus primarul.

Parcul industrial, prioritate

Legat de amenajarea unui parc industrial, Genoiu a reamintit faptul că pentru Primăria Craiova acest lucru este o prioritate.

În privința parcului industrial, cred că am fost printre primii care au susținut acest lucru și susțin în continuare. Ceea ce se întâmplă la Ișalnița este o etapă în ideea creării parcului industrial pe care îl avem în vedere. Acesta nu trebuie să fie amenajat pe o palmă de pământ, ci să fie pe o suprafață de minim 100 de hectare, după cum spun studiile de specialitate. Cele sub 100 de hectare, nu sunt parcuri industriale de anvergură. Singura platformă care se pretează este cea de la Combinatul Chimic. Punctul de pornire este făcut, Primăria Ișalnița a reușit constituirea suprafeței de opt hectare, care sunt proprietatea comunei. Mai mult, cele două parcuri industriale ale CJ Dolj, care nu și le-a atribuit că sunt proprietea lor, sunt tot ale noastre. În High Tech Park mai sunt locuri disponibile, iar toate facilitățile de acolo sunt oferite de orașul Craiova. Acele ajutoare de minimis sunt oferite tot de Primăria Craiova, prin comisia de ajutoare de minimis, care a acordat recent un astfel de ajutor. Următoarea solicitare este din partea firmei Wielpütz Automotive din Germania. Deci nu se pune vreodată problema de a stopa ideea de parc industrial. Vreau să vă atrag atenția că secțiunea de dezvoltare este de 18,5%, iar în 2017 a fost de 14%”, a conchis Mihail Genoiu.

Politica