vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Reprezentanţii Brigăzii Multinaţionale, vizită la Palatul Administrativ

Preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Prioteasa, şi prefectul de Dolj, Dan Narcis Purcărescu, au primit, joi, vizita comandantului Brigăzii Multinaţionale Sud-Est din Craiova, colonelul Cristian Dan, şi pe cea a comandantului contingentului polonez care se pregăteşte la unităţile militare din oraş, maiorul Andrzej Kowalczyk.

După ce în urmă cu două săptămâni a avut loc transferul de autoritate între primul contingent al armatei poloneze care s-a pregătit la Craiova în cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est şi cel de-al doilea contingent, sosit recent în oraş, comandantul acestuia a ţinut să facă o prezentare a companiei pe care o reprezintă. Întâlnirea, la care au fost invitaţi şi jurnaliştii craioveni, a avut loc la Palatul Administrativ al judeţului Dolj.

De-a lungul timpului între România şi Polonia s-au legat relaţii foarte strânse bazate pe respect reciproc. Ne-am întâlnit de foarte multe ori cu ambasadorii Poloniei, cel puţin cu ultimii doi pe care îi ştim foarte bine, şi de fiecare dată am scos în evidenţă faptul că polonezii s-au simţit la Craiova ca la ei acasă. Practic, dumneavoastră pentru 6 luni faceţi parte din viaţa comunităţii, iar noi vă tratăm ca pe unii de-ai noştri”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, fără să uite însă să aprecieze activitatea militarilor craioveni.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La rândul său, maiorul Andrzej Kowalczyk, comandantul contingentului militar polonez a afirmat: „Suntem onoraţi şi foarte mulţumiţi că am putut să ne întâlnim astăzi pentru că avem o istorie comună, iar o parte din istoria noastră a fost aici, la Craiova. Aceste relaţii bune, despre care a spus şi domnul preşedinte, noi le-am observat încă din prima zi când am venit, aici, în Craiova. Am fost primit foarte bine şi vă asigurăm că vom colabora şi noi foarte bine cu colegii noştri militari”.

Ar fi existat şi o sesiune de întrebări, dacă jurnaliştii craioveni nu ar fi primit de la reprezentanţii armatei poloneze o listă cu ce anume se poate întreba. Între întrebările selectate: Vă place Craiova? Cum vă petreceţi timpul liber? Cum acestea s-ar regăsi mai bine într-un „Oracol” de clasa a IV-a, jurnaliştii craioveni au refuzat să adreseze întrebări.

Maiorul Kowalczyk şi-a cerut scuze şi a menţionat „procedurile” pe care trebuie să le respecte.

Contingentul polonez este parte componentă a iniţiativei comune, având misiunea de a contribui la asigurarea prezenţei consolidate în Sud-Estul Alianţei, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summit-ului NATO de la Varşovia din 2016.

Contingentul polonez este afiliat Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, iar durata unei rotaţii în România pentru fiecare contingent este de aproximativ şase luni.

Polonia participă cu un contingent format din 225 de militari şi 47 de mijloace tehnice în compunerea Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, materializând astfel angajamentele asumate de către România şi Polonia în cadrul Summit-ului NATO de la Varşovia din anul 2016.

Militarii polonezi se vor instrui în comun cu militarii Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, în cadrul prezenţei aliate întărite pe flancul estic al Alianţei.

Politica