marți, martie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cererea de muncitori și roboți este din ce în ce mai mare. Ce se întâmplă cu locurile de muncă din România

Robotica are în prezent un impact major asupra producătorilor industriali. Achiziționarea roboților permite păstrarea capacităților de producție prin sporirea eficienței muncitorilor, creșterea producției și a calității acesteia. În estul Europei robotizarea merge mână în mână cu creșterea numărului de muncitori și a salariilor. În toată regiunea șomajul este mai mic de 5%, cifră considerată foarte bună comparativ cu alte state din UE.

adv-pic-univrob-8

Cum este posibil ca automatizarea și robotizarea să stimuleze crearea de locuri de muncă? De ce nu dau roboții muncitori afară în România și în țările din Europa de Est? În primul rând, pentru că muncitorii calificați sunt la mare căutare iar evoluția demografică din România este defavorabilă – tot mai puțini tineri intră pe piața muncii și, dintre aceștia, tot mai puțini sunt atrași de industrie. Așa se face că investitorii găsesc cu dificultate angajați pentru dezvoltarea afacerii lor. Așadar, automatizarea nu face decât să crească eficiența cu care muncesc angajații.

Industria românească are nevoie de roboți, ca să nu dea muncitori afară

Policlinica Buna Vestire Craiova

adv-pic-univrob-2

O analiză a impactului robotizării asupra ocupării forței de muncă în Uniunea Europeană realizată de către Institutul Fraunhofer pentru Cercetare în Domeniul Inovării, din Germania, a arătat că „firmele europene din domeniul producției nu substituie, în general, capitalul uman prin investiții în robotizare. Dimpotrivă, se pare că efectele pozitive ale roboților asupra productivității și vânzărilor totale reprezintă o pârghie pentru stimularea creșterii ocupării forței de muncă”. Raportul a arătat, de asemenea, că firmele care implementează roboți industriali sunt mai puțin susceptibile să lucreze în afara Europei.

România are nevoie, într-o măsură mai mare decât alte țări, de cât mai mulți roboți, ca să nu piardă locurile de muncă din industrie. Producătorii industriali din România au nevoie de investiții masive în automatizare și robotizare pentru a se adapta la actualele condiții, caracterizate de creșterea salariilor din sector, de lipsa relativă de personal calificat și necesitatea asimilării în producție a produselor cu valoare adăugată ridicată. Potrivit Federației Internaționale pentru Robotică, România are 11 roboți la 10.000 de lucrători industriali, în timp ce în Polonia numărul acestora este de 28, iar în Ungaria de 57 de roboți la 10.000 de lucrători industriali. Cehia este cea mai dezvoltată piață central și est europeană, cu aproape 100 de roboți la 10.000 de muncitori.

Pentru a atinge nivelul mediu de productivitate din regiune, România are nevoie de un salt calitativ, bazat pe automatizarea și robotizarea unor sectoare întregi din domeniul industrial. Trebuie să eliberăm rapid forța de muncă prinsă în activități repetitive și anoste pentru a putea face loc activităților specifice producției cu valoare adăugată ridicată. Experiența țărilor precum Ungaria sau Polonia a arătat că procesele de automatizare și robotizare au mers mână în mână cu creșterea salariilor și a numărului de posturi disponibile în industrie”, a declarat Horia Stănese, Business Development Manager, Universal Robots, compania care a inventat robotul industrial care lucrează alături de angajat.

Roboții colaborează cu lucrătorii, nu îi dau afară

adv-pic-univrob-4

Roboții colaborativi (coboții) reprezintă o nouă clasă de roboți industriali care sunt ușor de folosit, adaptabili, eficienți din punctul de vedere al costurilor și pot fi utilizați în siguranță. Aceștia pot fi programați simplu și repede, chiar și de către persoane fără experiență. Ușurința în utilizare echivalează cu o scădere semnificativă a costurilor, a timpului de programare și de punere în producție a robotului, ceea ce contribuie la recuperarea investiției într-un termen mult mai scurt decât în cazul roboților obișnuiți, de dimensiuni mari. Deoarece coboții nu necesită împrejmuiri de siguranță, angajații pot lucra nemijlocit alături de ei, ceea ce reduce costul automatizării și simplifică planul unității de producție.

Există deja companii românești care pot furniza ”colegi” roboți pentru angajați în condiții avantajoase.

Cobotware este o tânără firmă românească specializată în robotică industrială care își propune să devină partenerul nr. 1 al integratorilor și firmelor care vor să folosească roboți colaborativi și să transforme forța de muncă. De la studiile inițiale ale aplicației, realizarea conceptelor, logică de funcționare, programare, până la siguranța în utilizare și întreținere, Cobotware oferă suport companiilor din România în tot procesul de integrare a roboților colaborativi.

Politica