sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Investitori germani, la Craiova. Vor crea 500 locuri de muncă

Un important investitor german a închiriat 30.000 metri pătraţi de teren în Parcul High Tech Industry Park Craiova şi va ridica aici o hală în care vor lucra 500 de oameni. Este vorba de firma Wielputz, din industria automotive. Compania germană intenţionează să investească la Craiova circa 10 milioane de euro, aceasta fiind prima investiţie pe plan extern a firmei.

Contractul de închierere a terenului din High Tech Industry Park a fost semnat, miercuri, la Consiliul Judeţean, de autorităţile locale şi reprezentanţii firmei germane.

A fost semnat contractul de închiriere pentru 30.000 metri pătraţi în Parcul High Tech Industry Park, cu firma germană Wielputz din Hilden. Este, poate cel mai important eveniment pe investiţii în România ultimilor doi ani şi jumătate”, a precizat Dan Daşoveanu, directorul High Tech Industry Park Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Firma Wielputz are o tradiţie de peste o sută de ani, conform CEO-ului companiei. Paleta de produse porneşte cu sisteme simple, îndoire fire de metal, până la cele mai complexe ansambluri, clienţii principali ai companiei fiind firmele de renume mondial din domeniu precum, Daimler, Volkswagen, General Motors, inclusiv Ford.

În numele firmei Wilputz sunt foarte fericit că astăzi în Craiova căutarea unei locaţii pentru prima noastră producţie în străinătate a fost realizată cu succes. Căutam o locaţie nouă de producţie în România de ceva timp. Am avut primele discuţii pentru o locaţie în judeţul Mureş şi am fost acum opt săptămâni pentru prima oară, aici, în Dolj, şi când am văzut această regiune am căutat şase locaţii de producţie. Ne-am simţit ca acasă după prima discuţie, aici, în Craiova şi ne-am întors în Germania cu un sentiment foarte bun şi acum patru săptămâni am hotărât să ne depunem candidatura pentru locaţia din High Tech Park şi astăzi ne bucurăm că am putut încheia această candidatură cu succes.

În Germania nu ne mai putem extinde şi de aceea am luat hotărârea de a merge în străinătate pentru o nouă investiţie. Suntem absolut convinşi că aici avem posibilitatea de a ne extinde, să creştem cu produsele noastre noi. Şi aici, pe acest teren, vedem un potenţial foarte bun. Şi în următorii ani, bineînţeles depinde foarte mult şi de factorii de pe piaţa automotive, să ajungem la crearea a 500 locuri de muncă şi o investiţie totală în fază finală de aproximativ 10 milioane euro.

Planificăm pentru prima hală un mix de produse. Pornim, în principal, cu montaj. Şi în al doilea pas cu produse High Tech care în momentul de faţă sunt încă în faza de prototip şi abia în anul 2019 pornim producţia de serie pentru aceste produse noi. Avem nevoie de angajaţi. Marea majoritate a angajaţilor noştri vor fi doamne. Pornim de la locuri de muncă simple, de exemplu, montatori, ajungem până la locuri de muncă extrem de calificate, până la cercetare-dezvoltare.

Putem să vă şi spunem că avem un proiect ambiţios şi dorim la 1 septembrie să pornim producţia şi de aceea apelăm în continuare la ajutorul partenerilor noştri din Craiova, ca acest plan care este extrem de ambiţios să poată fi realizat”, a declarat Wolker Schlegel, CEO-ul companiei germane.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a precizat că aceasta este cea de-a 16 firmă care închiriază teren în High Tech Industry Park.

Venirea dumneavoastră ne-a dat puţin peste cap planurile pe care le-am avut, pentru că, la un moment dat, Parcul Industrial trebuia să se dezvolte după previziunile noastre, într-un ritm mai lent şi să abordăm şi fondurile europene prin care să aducem utilităţile până la uşa tuturor investiţiilor din parc. Sosirea dumneavoastră cu hotărârea germană pe care o vedem, prin care ne spuneţi că în septembrie ar trebui să lucraţi efectiv, înseamnă că acum, la început de an, când avem bugetul, noi vom aloca sume importante Parcului Industrial, în aşa fel încât pe banii noştri să facem aceste aducţiuni de utilităţi, bineînţeles, pentru etapa a II-a, să construim un incubator de afaceri şi alături de acesta, tot pe fonduri europene să obţinem alţi bani pentru drumuri perimetrale”, a afirmat preşedintele CJ Dolj.

Ion Prioteasa a mai precizat că se poate vorbi de peste 20 de milioane euro investiţi în această zonă şi, probabil, de peste 1.500 locuri de muncă ce urmează a fi create de investitorii care au închiriat terenuri.

În acelaşi timp, primarul Mihail Genoiu a declarat că la întâlnirea de anul trecut cu conducerea Wielputz, i-a asigurat pe investitorii germani că în Craiova există o tradiţie în tot ce înseamnă construcţii de maşini.

Când mă refer la construcţii de maşini nu mă refer numai la construcţii de automobile, ci toată gama de construcţii de maşini iar din acest motiv calificarea oamenilor din zona Craiovei în domeniul respectiv să fie foarte avansată. Chiar dacă o parte din muncitori nu se mai regăsesc pentru că sunt mulţi plecaţi în străinătate în momentul în care străinătatea se mută la Craiova şi ei vor veni înapoi. Am înţeles că vor promova tehnologii noi într-un domeniu în care Craiova are foarte multă tradiţie, mă refer la tehnologii de sudură în diverse medii, în care muncitori şcoliţi în Fabrica de Avioane, la IUG şi în alte fabrici au existat întotdeauna în Craiova”, a declarat primarul Craiovei.

Lucrările la hala de producţie a Wielputz sunt programate să înceapă în luna mai. Contractul de închiriere a terenului a fost semnat pe o perioadă de 27 ani, existând posibilitatea de prelungire până la 99 ani. Compania germană plăteşte 0,1 euro pentru fiecare metru pătrat de teren închiriat.

Politica