sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Zeci de nereguli găsite în magazinele și localurile din Dolj

Inspectorii sanitar veterinari doljeni au verificat, luna trecută, nu mai puțin de 594 de unități economice din întreg județul. Ca urmare a neregulilor constatate, mai multe firme au fost sancționate, unele primind amenzi contravenționale și altele avertismente. De asemenea, au fost cazuri în care s-a decis suspendarea sau interzicerea activității derulate.

 

Reprezentanții Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj au luat la bani mărunți unități care activează în diferite domenii, amintind aici pe cele de procesare carne, cofetării, patiserii, dar și baruri sau localuri care au organizat petreceri de Crăciun sau de Anul Nou.

„Acţiunile de supraveghere şi control desfăşurate de inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj, pe parcursul lunii decembrie a anului 2017, s-au materializat prin verificări la 594 obiective. Au fost efectuate controale în 11 unități de sacrificare și procesare carne, în 24 de carmangerii și măcelării, 77 de unități de alimentație publică și baruri, 21 de supermarketuri și hipermarketuri, 18 patiserii și cofetării, 147 de magazine alimentare, 92 de cabinete/famacii și depozite veterinare, 67 de târguri și piețe agroalimentare, 12 brutării și mori, 64 de depozite produse alimentare de origine animală și nonanimală,15 exploatații cu animale, 35 centre și automate lapte, trei pescării, două centre ambalare ouă și șase alte unități supuse controlului sanitar-veterinar”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSVSA Dolj, dr. Costică Retea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

O serie întreagă de nereguli

Controlul unităţilor doljene a vizat în principal aspecte privind producerea, depozitarea și comercializarea alimentelor, a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite precum și condiţiile de igienă şi de funcţionare a spațiilor respective.

Cele mai mari probleme depistate de către inspectorii sanitar veterinari se referă la neconformităţi privind respectarea regulilor de igienă (la depozitare, pereţi, paviment, spaţii, echipamente, ustensile, utilaje, autocontrol, manipulare, sursă apă caldă, grup sanitar, chiuvetă, corpuri iluminat, vestiar, recipienţi, uşi, canalizare, etc). De asemenea, au fost găsite nereguli și la modul de etichetare și ambalare a produselor, dar și la felul în care administratorii și angajații firmelor obișnuiesc să întocmească documentele. De pe lista problemelor nu lipsesc nici unitățile ai căror patroni nu și-au anunțat începerea activității sau care nu și-au înregistrat spațiul din punct de vedere sanitar-veterinar.

 

Amenzi de aproximativ 132.000 de lei

Legat de sancțiuni, pentru neconformităţile constatate au fost acordate nu mai puțin de 57 de amenzi contravenționale, în valoare de 131.900 de lei, 38 de avertismente și au fost emise 43 de ordonanțe de interzicere/suspendare a activității. Reprezentanții DSVSA Dolj vor continua acțiunile de control și în perioada următoare. Cea mai mare problemă a instituției este legată de personal. Teoretic, ar mai fi nevoie de angajați întrucât la ora actuală un medic răspunde de două hipermarket-uri sau de un depozit frigorifer.

Politica