vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

La coadă, pentru Agheasma Mare

Bisericile din Craiova și județ au fost luate cu asalt, sâmbătă, de credincioși. Oamenii au mers să ia apă sfințită despre care cred că îi va ajuta să fie sănătoși și să aibă noroc tot anul.

Pe 6 ianuarie, de praznicul Botezul Domnului (Boboteaza), în toate bisericile şi mănăstirile din județ s-au ținut slujbe de sfinţire a Aghiasmei Mari.

La Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, slujba de sfinţire a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, pe esplanada din faţa Catedralei, după săvârşirea Sfintei Liturghii. De altfel, aici au venit și cei mai mulți credincioși din oraș, pentru a lua apă sfințită. Unii dintre ei au venit cu plasa plină de sticle.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Am venit să iau apă sfințită și pentru mine și pentru neamuri și vecini. Avem bătrâni care nu mai pot veni până la biserică și îi ajutăm. Apa sfințită ne ferește de boli și de rele. O bem, stropim cu ea prin casă”, a spus o enoriașă.

Deși la bisericile mai mici din cartierele Craiovei nu au fost cozi, mulți dintre credincioși au preferat bisericile mari.

Aici ține slujba Înaltul (n.r. – Mitropolitul Olteniei). E frumos la slujbă și dumnealui sfințește apa. E multă lume într-adevăr, dar nu ne este greu să stăm la rând”, a spus o altă enoriașă venită la slujbă la Catedrală.

Și curtea bisericii Madona Dudu a fost plină de credincioși care au venit să ia apă sfințită.

Apa sfinţită este consumată de credincioşi dimineaţa, pe nemâncate, timp de 8 zile, în perioada 8-14 ianuarie. După această dată poate fi consumată numai cu post şi rugăciune şi cu binecuvântarea preotului duhovnic. Aghiasma Mare este folosită de către preot în cursul anului la slujba Botezului, la sfințirea bisericilor, a antimiselor și a Sfântului și Marelui Mir; cu ea se stropesc obiectele liturgice și icoanele ce urmează a fi sfințite şi la alte rugăciuni conform rânduielilor bisericeşti”, spune preotul Gheorghe Cioiu, din cadrul Mitropoliei Olteniei.

Botezul Domnului sau Boboteaza reprezintă botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul.

Politica