vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Voiculescu: „Procurorul trebuie să fie, ca şi în alte ţări europene, un avocat al statului”

Achitat în primă instanţă într-un dosar instrumentat de DIICOT Craiova, preşedintele PNL Olt, primarul din Cungrea, Liviu Voiculescu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă că nu respinge o lege privind răspunderea magistraţilor, iar procurorul ar trebui să fie „un avocat al acuzării”.

Preşedintele liberalilor olteni susţine că PNL nu respinge, de principiu, o responsabilizare a magistraţilor.
„Partidul Naţional Liberal nu respinge o răspundere a magistraţilor, dar trage un puternic semnal de alarmă împotriva capcanelor care se ascund pe lângă aceste chestiuni. Sunt exemple suficiente în care poate nu s-a procedat corect, în care poate s-a comis un abuz. Suntem total împotriva acestor chestiuni, dar nu putem fi de acord cu înfiinţarea unei secţii pentru controlul magistraţilor, cu trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea ministrului Justiţiei pentru că, în mod inevitabil, s-ar institui un control politic. Ministrul Justiţiei fiind numit politic, că e PSD, PNL sau ALDE, el este politic şi acest pericol poate să vină indiferent de cine vine la putere”, a declarat Liviu Voiculescu.
Liderul liberalilor a opinat că procurorul n-ar trebui să fie magistrat, ci să fie pus pe picior de egalitate cu avocatul.
„Atunci când există o rea voinţă, o neglijenţă gravă sau ceva voit, bineînţeles că trebuie să răspundă. În cazul achitării unui inculpat, judecătorul este inamovibil. Într-un final, procurorul instrumentează, trimite în instanţă, dar judecătorul decide dacă eşti nevinovat sau nu. Procurorul trebuie să fie, ca şi în alte ţări europene, un avocat al statului, un avocat al acuzării. Părerea mea este că procurorul n-ar trebui să fie magistrat. Într-un proces penal avem două părţi, acuzarea şi apărarea. Cel care decide care parte are dreptate este judecătorul”, a mai spus Voiculescu.
Senatul a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, cu 80 de voturi „pentru” şi niciun vot „împotrivă”.

Politica