joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mario Oprea: Bugetul țării pe anul 2018 crează senzația unui buget de criză. PNL a depus 350 de amendamente

PNL acuză supraestimări în proiectul pentru bugetul țării din 2018, iar parlamentarii liberali au depus 350 de amendamente la acesta, trei dintre acestea vizând județul Dolj. Afirmațiile au fost făcute, duminică, în cadrul unei conferințe de presă, de senatorul liberal Mario Ovidiu Oprea.

Liberalul a afirmat că bugetul pentru 2018 creionat de Executivul de la București pare un „buget de criză”.

PSD dovedește nu numai faptul că s-a răzgândit în ceea ce privește programul de guvernare dar este împotriva lui și, de asemenea, este și împotriva legilor țării. Avem într-adevăr o creștere economică, predominant din consum, avem o serie de prețuri care au crescut într-un ritm major, rata inflației a crescut de la zero la 2,7%. Avem costul la care se împrumută statul, ce s-a dublat, deficitele comerciale și de cont curent au crescut, de asemenea, moneda națională s-a prăbușit, investițiile după zece luni sunt la 60% față de perioada anului trecut, ele au fost bugetate la nivelul de 4,2% din PIB, iar guvernul va termina anul cu investiții de 2% din PIB. În proiectul de buget pentru 2018, veniturile fiscale, în opinia PNL, sunt supraestimate cu cel puțin 8,6 miliarde de lei, veniturile din TVA sunt supraestimate cu 5 miliarde lei, veniturile din contribuții sociale sunt supraestimate cu 0,4% din PIB, respectiv cu 3,6 miliarde lei. Cheltuielile pentru investiții sunt sacrificate. Bugetul pe 2018 taie investițiile cu 1,2% din PIB, oricum în scădere în 2017. Deficitul bugetar este estimat la 3% din PIB, cifră neverosimilă. În concluzie, bugetul pe anul 2018, în formula Guvernului PSD-ALDE, crează senzația unui buget de criză”, a declarat senatorul liberal Mario Ovidiu Oprea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În cele 350 de amendamente la proiectul bugetului accentul a fost pus pe finanțarea investițiilor publice de interes național dar și local, la nivel național fiind vorba, între altele, de repartizarea 100% a impozitului pe venit către autoritățile locale, amânarea cu doi ani a trecerii plății contribuțiilor de la angajat la angajator, amânarea cu doi ani a intoducerii split TVA, dar și acordarea a 6% din PIB pentru Educație, după cum a precizat Mario Ovidiu Oprea.

Spital regional de pediatrie, între solicitările PNL

Potrivit senatorului liberal, amendamentele care vizează județul Dolj sunt legate de construirea unui spital regional pentru copii, dar și de investiții în infrastructura rutieră.

Primul amendament este la bugetul Ministerului Transporturilor și este vorba despre suplimentarea cu 48.000 mii lei a sumelor prevăzute pentru obiectivul de investiții Reabilitarea DN 56 Craiova-Calafat, km 0 – km 84, este un drum cu importanță mare pentru toată economia regiunii de Sud-Vest. Așa cum este bugetul, obiectivul s-ar atinge în 2022. Sursa de finanțare pe care am indicat-o o reprezintă redistribuirea sumelor pentru proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile. Al doilea amendament este tot la bugetul Ministerului Transporturilor și este vorba despre suplimentarea cu 60.000 mii lei pentru obiectivul de investiții Centura de Ocolire Craiova varianta Sud, DN56-DN5-DN6, e vorba de întregirea traseului. Acum este alocată o sumă ce reprezintă 10% din cea necesară. Sursa – redistribuirea sumelor reprezentând transferuri interne. Al treilea amendament este la bugetul Ministerului Sănătății – transferuri pentru finanțarea investițiilor la spitale. E vorba de suplimentarea sumelor pentru finanțarea investițiilor la spitale cu suma de 2.000 mii lei pentru finanțarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic la obiectiv de investiții spital clinic regional de pediatrie Craiova. Sursa de finanțare o propunem noi ca fiind diminuarea cu 2.000 mii lei a sumelor prevăzute la Ministerul Finanțelor Publice Titlul Dobânzi. Acest obiectiv, după cum vă amintiți, noi ni l-am asumat și la alegerile de primar de anul acesta. L-am inclus în programul de dezvoltare pentru municipiul Craiova. Este necesar pentru a servi tuturor județelor componente regiunii”, a încheiat senatorul liberal Mario Ovidiu Oprea.

Politica