miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Directorul Muzeului Olt: „Nu dorim să se mai întâmple ca în 1971, când am pierdut Tezaurul de la Priseaca”

Directorul Muzeului Judeţean (MJ) Olt, Laurenţiu Guţică, a reiterat faptul că autorităţile judeţene sprijină reîntoarcerea „acasă” a brăţării dacice descoperite la Optaşi-Măgura. El a prezentat, marţi, reprezentanţilor Muzeului Naţional de Istorie a României, investiţiile desfăşurate în judeţul Olt pentru prezervarea şi promovarea descoperirilor arheologice din acest areal geografic, detalii care întăresc preocuparea pentru istoria locală.

Guţică a afirmat că, din discuţiile cu directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberlander-Târnoveanu, acesta nu se împotriveşte iniţiativei oltenilor a primi înapoi brăţara dacică.

Asigurarea domnului director de la Muzeul Naţional este că, după ce se termină investigațiile, el nu o să ne facă concurență neloială și chiar militează pentru ceea ce vrem noi. Eu le-am explicat puțin ce investiții au fost derulate la nivelul județului Olt: anul acesta, noi am avut două miliarde (lei vechi n.red.) la Romula, în condițiile în care Sarmizegetusa a avut cu mult mai puțin, vrem să punem în valoare Sucidava și Romula, ne ajută extrem de mult și această descoperire unică. Vrem să facem echipă comună de specialiști, cât de repede. Am nominalizat câțiva colegi de acolo, pe care îi știam eu, le-am mulțumit pentru cum s-au mișcat”, a afirmat Guţică.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Directorul MJ Olt a adăugat că diligenţele pentru revenirea brăţării în judeţ continuă.

Acum se efectuează investigații judiciare, cred că se poate ajunge și la percheziții la domiciliu. Am spus foarte clar, nu dorim să se mai întâmple ca în 1971, când am pierdut Tezaurul de la Priseaca și că pe noi o asemenea descoperire ne onorează și că avem capacitatea să o gestionăm pentru că nu este singura”, a conchis Laurenţiu Guţică.

Inspectoratul General al Poliţiei Române a precizat că brăţara dacică era încă din anul 2015 în posesia persoanei care a descoperit-o şi urmează să se facă verificări pentru a stabili de ce aceasta este deteriorată.

Un tânăr în vârstă de 27 de ani, din comuna Optaşi, este cercetat penal după ce a găsit brăţară dacică şi nu a anunţat poliţiştii, conform prevederilor legale.

În urma examinării brăţării, poliţiştii au stabilit că aceasta este confecţionată din aur de 24 de karate, cântăreşte 108 grame, iar la unul dintre capete are reprezentat un cap de lup alungit, continuându-se cu un corp de şarpe, însemne specifice dacice.

Politica