vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ce investiții are în plan Primăria pentru 2018

Municipalitatea craioveană are în plan ca în 2018 să demareze lucrările pentru mai multe proiecte, între acestea fiind vorba despre reabilitarea Colegiului Național „Carol I”, reabilitarea celor două sedii ale Primăriei, dar și construcția stadionului de atletism, a declarat, pentru Jurnalul Olteniei, primarul Craiovei, Mihail Genoiu.

Edilul a afirmat că din punct de vedere al investițiilor finalizate, anul 2017 a fost unul „plin”.

Anul acesta a fost un an plin, în care multe investiții s-au finalizat, atât pe fonduri proprii, cât și pe fonduri europene și m-aș referi la investițiile mari: finalizarea proiectului european legat de Parcul „Nicolae Romanescu”, Spitalul „Filantropia”, Waterpark și, bineînțeles, ultima mare realizare a municipiului Craiova, chiar dacă finanțarea a fost în proporție doar de 10% din partea Consiliului Local, stadionul «Ion Oblemenco»”, a declarat Mihail Genoiu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Primarul Craiovei a declarat că anul viitor municipalitatea se va concentra pentru realizarea investițiilor pentru care procedurile sunt deja în derulare.

Mă refer, în primul rând, la Liceul „Carol I”. Este a doua oară când a fost scos la licitație în cursul anului 2017. Prima licitație a fost anulată din motive tehnice, nu au corespuns ofertele, iar la ora asta este în perioada de evaluare. Sperăm că vom avea un câștigător, iar în 2018 să putem începe lucrările. În fază avansată este și stadionul de atletism, care a fost scos la licitație, care a fost scos o dată la licitație în acest an. Nu s-a prezentat nimeni la această licitație. Am cules informații pentru a afla de ce nu s-a prezentat nimeni și am înțeles că a fost un motiv foarte de „sperietură” faptul că în caietul de sarcini erau puse condiții de a respecta normele Federației Naționale de Atletism. Nu multe stadioane de atletism s-au executat în România și nimeni n-a avut curajul să intre în această zonă. În momentul în care s-a anulat licitația s-a reluat cu o procedură în care s-a finanțat de către Primărie asistența de către Federația Națională de Atletism. A fost câștigată licitația de o firmă germană pentru consultanță, s-a depus documentația, a fost preluată de către comisia tehnică, a fost avizată, urmând acum să se scoată la licitație proiectarea pentru stadionul de atletism și să sperăm că pe undeva la jumătatea anului viitor vom avea un câștigător al licitației de execuție. Lucru cert este că nu am acceptat să facem niciun pas cu rabat de la calitate în ceea ce dorim pentru că avem experiența stadionului unde un lucru de calitate bine făcut și bine gândit din faza de proiectare aduce foarte multe satisfacții”, a spus edilul.

Clădirile monument istoric, între priorități

Reabilitarea clădirilor monument istoric din oraș se află, de asemenea, pe lista de priorități a municipalității, a mai spus Mihail Genoiu.

Atât Primăria cât și sediul de la Palace sunt două proiecte care au fost preluate de către Primărie încă din cursul anului trecut însă schimbarea legislației din punct de vedere ISU a făcut ca aceste proiecte să nu mai fie actuale motiv pentru care am suspendat procedura de licitație de execuție, în ideea de a reactualiza aceste proiecte odată cu normele ISU. Aceasta pentru că ați văzut în ce situații ajungi să finalizezi o clădire după un proiect care la vremea respectivă, când a început execuția, era după normele din vremea aceea și la final recepția se face după alte norme. Și am preferat să întârziem. La ora asta se caută modalitatea de reactualizare a proiectelor care sperăm noi că nu este ceva foarte complicat. Proiectele deja respectau, în mare parte, normele ISU și vor fi aduse în actualitate și eu zic că la începutul anului vom urca pe SEAP și cele două sedii ale Primăriei. Mai avem un pachet de patru clădiri de patrimoniu pe care încercăm să îl prindem în finanțare europeană. Cea mai avansată dintre ele este Casa Rusănescu, actuala Casă a Căsătoriilor, mai avem Școala Obedeanu și mai sunt alte două clădiri la care se lucrează în această perioadă”, a afirmat primarul Craiovei.

În ceea ce privește Casa Rusănescu, primăria a adjudecat deja licitația pentru proiectare, estimată la suma de 95.000 lei. Pentru reabilitare, primăria vrea să acceseze fonduri europene, iar după ce proiectul va fi finalizat, clădirea ar urma să găzduiască un muzeu al Craiovei cu exponate din domeniul aviației, cel al producției de tractoare și mașini agricole sau piese care să amintească despre fabrica de automobile.

Politica