vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cu sute de hectare cu solarii, roșii din import la magazin

În supermarket-ul din comuna Izbiceni, judeţul Olt, se găsesc doar roşii din import, din Spania sau Italia, deşi pe raza comunei sunt cinci-şase sute de hectare cu solarii în care se cultivă, în mare parte, roşii, aici fiind cei mai vestiţi legumicultori din ţară, care produc an de an mii de tone de tomate.

Primarul din Izbiceni, Marian Gulie, a declarat că situaţia este jenantă, mai ales că din această localitate din sudul judeţului Olt pleacă în toată ţara cantităţi impresionante de roşii.

De la Izbiceni se duc cantităţi impresionante de roşii în toată ţara, iar în supermarketul din comună sunt doar roşii din import. Situaţia este jenantă! În patria roşiei, la supermarket găseşti tomate din import. Este ca şi cum ai vinde roşii grădinarului. Magazinul trebuie să aibă roşia la raft, dar faptul că noi nu reuşim să furnizăm legumele noastre supermarketului de la Izbiceni este o chestiune de funcţionalitate, de abilitate a noastră. Nu ei sunt vinovaţi că au în magazin roşii din Spania. Totul ţine de organizarea noastră ca să intrăm în contract cu supermarket-ul”, a afirmat primarul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Acesta a adăugat că singura soluţie a fermierilor pentru a evita astfel de situaţii este asocierea legumicultorilor în asociaţii.

Noi trebuie să ne asociem în cooperative, pentru ca să dictăm preţul, produsul din raftul magazinului. Trebuie să ne organizăm, să avem o voce reprezentativă şi să spunem stop. Dacă le oferim produse ieftine şi de calitate, vor cumpăra de la noi. Reprezentanţii supermaketurilor sunt interesaţi să ia roşii autohtone de la noi, pentru că le pot achiziţiona şi foarte ieftin în anumite perioade, însă ei trebuie să se asigure de continuitatea aprovizionării. Nu îşi permit să spună că nu mai au roşii la raft, pentru că nu s-au înţeles la preţ cu fermierii sau că nu se mai produc. Este politica lor de magazin! Dacă am avea forma asociativă, am avea şi volum constant de roşii. Asociaţia ne-ar permite să încheiem contracte corecte şi ferme cu supermaketul. Tot de asociaţii ne lovim, de mentalitate”, a adăugat Marian Gulie.

Potrivit edilului din Izbiceni, în comuna olteană sunt cinci-şase sute de hectare cu solarii. Cantitatea de roşii produsă aici pe parcursul unui an este foarte mare, în condiţiile în care după doar 10 arii se scot, în medie, şapte-opt tone de roşii.

Totodată, la Izbiceni, există un târg unde sute de comercianţi din toată ţara, dar şi bulgari, vin pentru a achiziţiona cantităţi mari de legume. Roşiile produse în Olt ajung şi în pieţele din Capitală, Braşov, dar şi Constanţa.

Politica