joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Brățara dacică descoperită la Optași este autentică

Brățara dacică descoperită în județul Olt este autentică, acest lucru urmând să fie anunțat, săptămâna viitoare, de Muzeul Național de Istorie a României, într-o conferință de presă.

Este brățară autentică unică în spațiul românesc, la Sud de Carpați”, declară directorul Muzeului Județean Olt, Laurențiu Guțică.

Potrivit unui comunicat, postat pe site-ul Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), marți, 12 decembrie, începând cu ora 11.00, la sediul instituției, va fi organizată o conferință de presă prilejuită de recuperarea recentă a brățării dacice din aur din Olt. Conferința de presă va fi susținută de procurorul general al României, Augustin Lazăr, şi directorul general al MNIR, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, și reprezentanți ai Inspectoratului General al Poliției Române.

Brățara, recuperată de curând de către Inspectoratul Poliției Județene Olt, este deosebit de importantă pentru patrimoniul național, fiind o piesă unicat, singura de acest tip descoperită până în prezent. Brățara are un capăt terminat printr-o protomă în formă de cap de animal, datată în secolul I a. Chr”, se arată în comunicatul citat. Reprezentanții muzeului național mai spun că, din nefericire, piesa salvată este incompletă, fiind parțial distrusă, reconstituirea completă a piesei fiind imposibilă în acest moment. Cu toate acestea, excepționala brățară realizată din aur pune într-o nouă lumină civilizația dacică de la sud de Carpați, de la care, până în acest moment, erau cunoscute doar obiecte de orfevrărie realizate din argint. Directorul Muzeului Județean Olt, Laurențiu Guțică, spune că evenimentul de marți confirmă descoperirea istorică de însemnătate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Se confirmă totul. Este brățară autentică unică în spațiul românesc, la Sud de Carpați, dar este incompletă. Are cap de animal, nu e ca celelalte”, a declarat Guțică.

Un tânăr în vârstă de 27 de ani, din comuna Optaşi, este cercetat penal după ce a găsit brăţară dacică şi nu a anunţat poliţiştii, conform prevederilor legale. În urma examinării brățării, poliţiştii au stabilit că aceasta este confecționată din aur de 24 de karate, cântărește 108 grame, iar la unul dintre capete are reprezentat un cap de lup alungit, continuându-se cu un corp de șarpe, însemne specifice dacice.

Politica