vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Săpături arheologice în zona în care s-a descoperit brăţara dacică, în primăvară

Zona în care a fost găsită brațara dacică va fi protejată, iar din primăvară reprezentanții Muzeului Judeţean Olt vor demara săpături arheologice, finanţarea lucrărilor de la Optași – Măgura urmând a fi asigurată de Consiliul Judeţean. Reprezentanţii muzeului caută persoane care să participe la săpăturile arheologice din primăvară.

Am fost, săptămâna trecută, la Optaşi-Măgura şi am luat legătura cu autorităţile locale, le-am pus în gardă să găsească oameni pentru ca, în primăvară, în momentul în care demarăm un sondaj arheologic, în zona în care se pretinde că s-a descoperit brăţara, să putem să facem investigaţiile. Le-am spus ca locul respectiv să fie supravegheat, să nu vină cineva cu detectoare de metale pe acolo. De asemenea, am luat legătura cu cel care a descoperit pentru a afla direct de la el cum a făcut. În continuare, verificăm ceea ce a spus. Rezultatul de la Muzeul Naţional de Istorie a României de la Bucureşti va veni la Poliţie şi la Direcţia pentru Cultură. Vrem să facem săpăturile în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie. Ei au experţi, oameni pe săpătură, dar noi suntem cei care vom suporta cheltuielile, prin Consiliul Judeţean Olt”, a declarat directorul Muzeului Judeţean Olt, Laurenţiu Guţică.

El a adăugat că urmează să ia legătura cu Ministerul Culturii pentru a-l informa pe ministru despre dorinţa autorităţilor judeţene de a păstra brăţara dacică la Muzeul Judeţean.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Chiar vineri vreau să merg în audienţă la domnul vicepremier Stănescu căruia îi voi cere mijlocirea unei întâlniri cu ministrul Culturii. Vrem să-l informăm de această brăţară şi să nu avem surpriza să o oprească cei de la Bucureşti. Din moment ce noi vrem să revină acasă, să se întâmple acest lucru. Deocamdată, expertizele astea mai durează, mai ales dacă vor să o expertizeze metalografic la Măgurele. Se va stabili dacă este aur aluvionar, dacă este de la Roşia Montană, dacă e din zona Carpatică sau din spaţiul balcanic”, a mai declarat Laurenţiu Guţică.

Reamintim că un tânăr în vârstă de 27 de ani din comuna Optaşi este cercetat penal după ce a găsit brăţară dacică (două bucăți din bijuterie) şi nu a anunţat poliţiştii, conform prevederilor legale. În urma examinării brățării, poliţiştii au stabilit că aceasta este confecționată din aur de 24 de karate, cântărește 108 grame, iar la unul dintre capete are reprezentat un cap de lup alungit, continuându-se cu un corp de șarpe, însemne specifice dacice.

Politica