sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

CJ Olt cere bani de la Guvern pentru primăriile care nu mai pot plăti salarii

Consiliul Judeţean (CJ) Olt a demarat procedurile pentru iniţierea unui proiect de hotărâre de guvern prin care să fie alocată suma de 8.944.000 lei către primăriile din judeţ care nu mai au bani pentru plata salariilor, utilităţilor sau au conturile blocate din cauza unor datorii la terţi.
Preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, a declarat, joi, că situaţia este în evaluare, forul judeţean luând în calcul ca o parte din bani să o aloce din Fondul de Rezervă al instituţiei.
„Împreună cu Trezoreria Judeţului Olt, suntem în evaluare, am demarat şi un proiect de guvern prin care am cerut bani pentru primăriile care nu au bani pentru a putea închide anul, în ceea ce priveşte plata salariilor. Sunt o serie de primării aflate în această situaţie. De asemenea, Consiliul Judeţean Olt are în Fondul de Rezervă alocată o anumită sumă de bani să intervină, în momentul în care vedem exact ce se întâmplă cu aceste primării”, a declarat Oprescu.
El a precizat că banii din Fondul de Rezervă ar urma să fie redirecţionaţi doar către primăriile care riscă să piardă proiecte cu finanţare externă din cauza faptului că nu pot acoperi partea de cofinanţare.
„Consiliul Judeţean, în Fondul de Rezervă, de-a lungul acestui an bugetar, din economii, a rezervat o anumită sumă de bani pentru a interveni, la finalul anului, la primăriile care nu reuşesc să plătească salariile şi pentru a asigura punctual anumite cofinanţări, astfel încât localităţile să nu piardă proiectele, din cauza lipsei banilor. Cu siguranţă vom interveni, în cadrul unei şedinţe extraordinare. În acest moment, suntem într-o evaluare şi aşteptăm şi care va fi, şi la ce nivel, intervenţia guvernului. După aceea, bineînţeles că şi Consiliul Judeţean Olt va veni cu această intervenţie, astfel încât toată lumea să închidă banul şi să nu piardă nimeni proiectele din cauza lipsei fondurilor pentru cofinanţări”, a mai arătat preşedintele CJ Olt.
Aproape nouă milioane de lei este suma cerută de CJ Olt pentru deblocarea situaţiei de la primăriile din judeţ.
„8.944.000 lei este suma solicitată de la guvern. Este un proiect de hotărâre de guvern pe care l-am făcut încă de săptămâna trecută, după şedinţa în care banii au fost alocaţi Fondului de Rezervă. Proiectul de hotărâre de guvern priveşte doar salarii şi conturi blocate, situaţii excepţionale. Sunt două-trei primării, din informaţiile mele, care au conturile blocate, nu neapărat din cauza neplăţii salariilor cât din cauza unor terţe părţi, de la diverse contracte pe care le-au avut”, a conchis Marius Oprescu.
La mai multe primării din ţară şi din judeţul Olt au apărut probleme cu asigurarea plăţii salariilor, după mărirea indemnizaţiilor primarilor şi consilierilor, ca urmare a prevederilor Legii salarizării care a intrat în vigoare în luna iulie.

Bani pentru plata datoriilor şi susţinerea proiectelor de infrastructură
Pe de altă parte, localităților din judeţul Olt le-au fost repartizate în şedinţa Consiliului Judeţean de joi sumele de bani provenind din defalcarea cotelor din TVA și din impozitul pe venit.
9.213.000 lei este suma alocată din cotele defalcate din TVA, în timp ce din impozitul pe venit a fost distribuită suma de 9.198.000 lei.
Preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, a spus că banii ar urma să fie utilizați pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul în curs, pentru achitarea datoriilor provenite din neplata cheltuielilor de funcționare și de capital, dar și pentru rambursarea ratelor la împrumuturile contractate pentru susținerea programelor de dezvoltare locală și pentru susținerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală.
„Fiind vorba de final de an, am avut o rectificare bugetară pentru a rezolva anumite probleme punctuale, în anumite localităţi. În ceea ce priveşte cel de al doilea proiect legat de rectificări, este vorba despre estimările pentru anul viitor şi până în 2021. Am distribuit din cotele defalcate de TVA de la drumurile judeţene, către anumite drumuri comunale pentru ca localităţile respective să poată interveni pentru rezolvarea anumitor probleme punctuale”, a declarat Marius Oprescu.

Politica