joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Despre Shakespeare, la Atelierul „Co-LABORATOR” din Craiova

Casa de Cultură „Traian Demetrescu” a dat, luni, startul Atelierului de Creaţie Artisitică Teatru „Co-LABORATOR”, desfăşurat la sala „Aula Buia” a Facultăţii de Agronomie. Workshop-ul este condus de Catinca Drăgănescu şi Catrinel Bejenariu şi are la bază texte din creaţia lui William Shakespeare (Hamlet, Richard III, Iulius Cezar şi Cum vă place). 11 actori, care nu au un contract permanent de colaborare cu o instituţie de spectacole, au fost selectați pentru acest atelier.

23772332_1727468503930595_1604864766_n

Este un proiect educațional al Casei de Cultură Traian Demetrescu care în parteneriat cu Universitatea din Craiova, prin Facultățile de Litere, Agronomie și Departamentul de Arte, realizează un laborator de cercetare la care am transmis invitație la două personalități din domeniul teatral, doamna Catrinel Bejinariu și Catinca Drăgănescu. Dânsele ne vor ajuta, timp de șase zile, să realizăm acest proiect cultural. Este, în primul rând, un câștig cultural pentru Craiova, că le avem astăzi lângă noi. Este un câștig cultural și pentru că vorbim despre turism cultural, având în vedere faptul că participanții sunt, de data aceasta, veniți din toată țara. Vrem ca la anul, când deja Festivalul Internațional Shakespeare s-a transformat în festivalul planetar Shakespeare, să participăm și noi cu o creație a Casei de Cultură Traian Demetrescu, fiind până la urmă un vector, care dorește să promoveze cultura și educația în orașul nostru”, a declarat Remus Vlăsceanu, managerul Casei de Cultură Traian Demetrescu din Craiova.

Invitat să le vorbească despre marele poet și dramaturg a fost Emil Boroghină, directorul Festivalului Internațional William Shakespeare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Aplaud inițiativa de a organiza un astfel de atelier pe marea temă Shakespeare. Și eu m-am apropiat de Shakespeare la vârsta dumneavoastră. Eram student în anul II când am avut prima experiență Shakespeare”, le-a spus tinerilor actori, mărturisind că a făcut o pasiune pentru Shakespeare și le-a povestit despre Festivalul care poartă numele dramaturgului.

Atelierul Co-LABORATOR îşi propune să deconstruiască procesul de interpretare actoricească, prin antrenamentul specific al mijloacelor de expresie, în mai multe etape: analiză de text şi stil; antrenament specific orientat pe rostire, muzicalitate, ritm şi expresie corporală; explorarea diverselor formule performative de punere în scenă a produsului final.

Actorii care iau parte la acest workshop vor deveni colaboratori şi în alte proiecte ale Casei de Cultură.

În ultimii ani, la nivel naţional se remarcă o supra-saturare a pieţei de muncă în domeniul teatral printr-un aflux mare de actori absolvenţi şi locuri puţine în Instituţiile de Spectacole. De aceea, marea majoritatea a acestor tineri actori activează în domeniul teatral independent, cu mai mult sau mai puţin succes. Sectorul Independent este un domeniu nesigur, unde actorii pot avea un succes notabil, dar care nu reprezintă o certitudine. Nu există stabilitate financiară sau siguranţa unui antrenament continuu, cum se întâmplă cu actorii angajaţi într-o Instituţie. Posibilitatea ca un actor de tip Freelancer să cunoască regizori sau specialişti din domeniu este mult diminuată faţă de cea a unui actor angajat. Totodată, posibilităţile de antrenament fizic sau vocal sunt reduse, dat fiind faptul că de multe ori freelancer-ului îi lipsesc spaţiile propice pentru o astfel de pregătire.

De aceea, proiectul „Co-LABORATOR” vine în întâmpinarea actorilor din mediul teatral independent (freelanceri), care nu sunt încă angajaţi într-o Instituţie de Spectacole, oferindu-le posibilitatea dezvoltării mijloacelor printr-un workshop condus de specialişti din domeniul teatrului care cuprinde exerciţii aplicate pe textele shakespeariene. Totodată, workshop-ul facilitează şi întâlnirea cu oameni de teatru importanţi. Proiectul îşi propune dinamizarea mediului teatral independent prin angrenarea freelanceri-lor în activităţi de cercetare dezvoltate de specialişti din domeniu, care vizează atât componenta practică, cât şi cea teoretică”, au transmis reprezentanții Casei de Cultură Traian Demetrescu Craiova.

Politica