vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Planul de Mobilitate Urbană al Slatinei, aprobat

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) al municipiului Slatina a fost prezentat, miercuri, în cadrul unui eveniment desfăşurat la Atelierul Intercultural „Victoria”, documentul stând la baza strategiei de atragere de fonduri europene de către municipalitate.

 

Managerul public din cadrul Primăriei Slatina, Cristiana Şerban, a declarat că PMUD al municipiului este primul din regiune care a fost aprobat de Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia.

În momentul de faţă, noi suntem într-un stadiu avansat cu Planul de Mobilitate Urbană. Dacă vă aduceţi aminte, în urmă cu aproape un an, vă invitam la un exerciţiu de imaginaţie. Cum vă imaginaţi că va arăta, în viitor, oraşul în care trăim, dacă vrem spaţii verzi, dacă vrem parcări, dacă vrem un transport mai bun. Astăzi, supunem Grupului de Lucru Local Planul de Mobilitate pentru o ultimă consultare, pentru o ultimă privire. Noi am parcurs, până în momentul de faţă, mai multe etape, inclusiv a fost depus la ADR Sud-Vest Oltenia pentru verificarea admisibilităţii şi conformităţii administrative şi este primul plan din regiune care a trecut de această etapă. Urmează ca, în viitor, să facem o prioritizare a proiectelor, conform procedurilor stabilite de Ministerul Dezvoltării. Vrem întâi să consultăm grupul de lucru local cu privire la toate proiectele pe care noi le-am identificat ca fiind prioritare pentru Slatina pentru partea de transport şi mobilitate urbană durabilă”, a declarat ea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

PMUD va permite municipalităţii să atragă fonduri europene pentru dezvoltarea şi modernizarea transportului public în comun, a străzilor sau a iluminatului public.

Prin planul de faţă putem accesa fonduri europene prin Axa Prioritară 4 din cadrul Programului Operaţional Regional. Este singura modalitate prin care noi putem obţine fonduri pentru transportul public de călători, pentru infrastructura de străzi, pentru iluminatul smart şi aşa mai departe”, a mai declarat Cristiana Şerban.

Primăria Municipiului Slatina derulează în calitate de partener proiectul „Network for co-productive development of sustainable urban mobility plans empowering cities to create joint visions, targets and sets of measures to manage their future city progress – CityMobilNet” finanţat prin programul URBACT, Axa Prioritară 1 – Sprijinirea Dezvoltării Urbane Durabile, Obiectivul specific 1: Îmbunătățirea capacității orașelor de a gestiona politicile și practicile pentru dezvoltarea urbană durabilă într-o manieră integrată și participativă.

Obiectivul general al proiectului este de a oferi răspunsuri şi soluţii la politica de schimbare promovată de Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mobilitatea urbană prevăzută în documente strategice importante ale Comisiei Europene („Planul de acţiune privind mobilitatea urbană” şi „Pachetul mobilităţii urbane”), făcând o prioritate din planificarea şi dezvoltarea ulterioară a mobilităţii urbane într-un mod durabil.

Politica