vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Rapița: Cum reușeste această cultură să suporte temperaturile scăzute din iarnă?

Rapița este una dintre cele mai populare culturi de la noi din țară. Fermierii o aleg din varii motive. Înainte de toate, o cultură de rapiță poate aduce un profit brut de până la 46%. De asemenea, mulți agricultori optează pentru cultura de rapiță datorită numeroaselor sale întrebuințări: de la ulei pentru industria alimentară, la biocombustibil, până la susţinerea producției de miere.

Cu toate acestea, fermierii trebuie să aibă multă grijă în momentul în care decid să semene rapița deoarece este o cultură destul de pretențioasă, pornind de la faptul că trebuie să supravițuiască temperaturilor scăzute din iarnă.

Ce trebuie să aibă în vedere fermierii pentru a obține o cultură profitabilă?

Policlinica Buna Vestire Craiova

Înainte de toate, aceştia trebuie să se asigure că vor semăna semințele de rapiță care se adaptează cel mai bine la terenul de care dispun și la tehnologia pe care o vor aplica. Recomandabili ar fi hibrizi care se pot adapta caracteristicilor terenurilor sau condițiilor de climă. Branduri ca DEKALB oferă o serie de semințe de hibrizi de rapiță ce pot ușura munca fermierilor.

De asemenea, momentul semănatului este esențial: rapița de toamnă este o plantă care trebuie să supraviețuiască condițiilor de ger din timpul iernii. De aceea, fermierii trebuie să se asigure că plantele se află în stadiul vegetativ potrivit în momentul intrării în anotimpul rece: trebuie să aibă o rădăcină puternică și o rozetă formată din 6-8 frunze dezvoltate corespunzător. Depinzând de zona țării și de semințele folosite, semănatul se poate face între 20 august și 15 septembrie.

În cele din urmă, fertilizarea rapiței este vitală pentru cultură. Aceasta se face în mai multe etape. Prima trebuie făcută încă de dinainte de a se însămânța terenul. Dacă aceasta se face fără a cunoaște cantitatea de nutrienți din sol, pot apărea carențe ce pot limita producția. Se recomandă efectuarea cartării agrochimice o dată la 4-5 ani. Cunoscând elementele nutritive din sol, se pot aplica fertilizanții corespunzători. Cele mai utilizate îngrășăminte sunt ureea, azotatul de amoniu și sulfatul de amoniu.

Rapița necesită o a doua fertilizare. Aceasta se face la ieșirea din iarnă. Dacă pe timpul iernii consumul este minim, la ieșirea din anotimpul rece, în martie, plantele necesită o cantitatea ridicată de nutrienți pentru a continua dezvoltarea. În funcție de stadiul plantelor, fermierii pot opta pentru mărirea producției, în cazul în care nu se înregistrează pierderi pe timpul iernii, sau pot fertiliza pentru a asigura regenerarea plantelor. Este recomandată și o a doua fertilizare de primăvară la jumătatea lunii martie. Pentru mărirea producției se intră cu o a treia fertilizare în martie – aprilie.

Deși poate părea o cultură complicată, beneficiile pe care aceasta le aduce determină tot mai mulți agricultori să opteze pentru rapiță.

Politica