joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Când participi la protest, dar nu știi scopul acțiunii: „Vreau să plece Olguța de la Primăria Craiova!”

Protestul din Craiova, organizat duminică seara în centrul urbei, a adunat aproximativ 300 de doljeni, fiecare cu nemulțumirile lui. Aproape că nici nu a mai contat ideea de bază a manifestării, anunțată inițial pe rețelele de socializare, puțini fiind cei care aveau habar despre ceea ce au vrut, de fapt, să transmită inițiatorii protestelor. Îndemnați de propriile supărări, doljenii au adus pancarte cu fel și fel de mesaje pentru guvernanți. Ca de fiecare dată, printre manifestanți au fost și persoane care habar nu aveau pentru ce îndură frigul. Voiau să plece Olguța Vasilescu de la Primăria Craiova pentru că nu au căldură în apartamente.

Faptul că „proiectul de modificare a legilor Justiţiei a ajuns în Parlament şi urmează să fie supus dezbaterii, într-o formă contestată inclusiv de magistraţi, și raportul negativ dat, tot în parlament, unui proiect de lege conform căruia condamnaţii penal să nu poată ocupa funcţia de preşedinte al ţării”, acestea au fost motivele acțiunii de duminică seara, transmise de inițiatorii protestelor. În ceea ce-i privește pe doljeni, puțini au fost cei care au acordat importanță acestui mesaj clar al protestului și au și fost în stare să își exprime un punct de vedere.

Nu este normal să politizăm totul. Cam aceasta se vrea. Chiar și magistrații au contestat această nouă formă a pachetului de legi care este deja în Parlament. Practic, ministrul Justiției va avea foarte multe drepturi și automat totul se va rezuma la chestiuni politice. Președintele nu va mai putea controla numirea procurorului șef, un lucru, din nou, cu dus-întors. Toate sunt îndreptate, după cum se vede, spre politizare. Aici s-a ajuns. Evident că protestul nu se poate rezuma doar la aceste nemulțumiri. Sunt o grămadă de fenomene în țara asta foarte greu de înțeles”, a fost mesajul unuia dintre protestatarii craioveni.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Discuții de tot felul

Cei prezenți în Piața „Mihai Viteazul” din Craiova au purtat discuții de tot felul. Despre cât de prost merg lucrurile în prezent, despre situația spitalelor, a ambulanțelor din județ, despre salariile ce vor urma să le primească și despre cât de greu le este să-și țină copiii în școli. Acesta a fost și motivul pentru care mulți dintre protestatari au venit cu cei mici în fața Prefecturii Dolj. Nu a contat nici frigul și nici faptul că a doua zi urmau să meargă la școală.

Am venit cu soția și cu fiul meu. Este în clasa a VI-a și deși este într-un sistem public de învățământ, costurile pentru educația lui sunt foarte mari. Nimic nu este gratuit, de fapt”, a spus un alt doljean.

Lozincile au fost și ele multe: „A venit iarna, ne-am întors în stradă”, „Vrem Justiție, nu corupție”, „Ieșiți din casă dacă vă pasă” sau „Corupția ucide”, acestea reprezintă o parte dintre mesajele care au răsunat în centrul Craiovei.

Ea stă într-un birou cald, eu nu am căldură în apartament”

Ca de fiecare dată când sunt puse la cale astfel de acțiuni, din mulțime nu aveau cum să lipsească persoanele în total dezacord cu scopul manifestării.

Tremur toată noaptea dacă este nevoie, dar vreau să plece Olguța de la Primăria Craiova. Jos Olguța! Ea stă într-un birou cald, eu nu am căldură în apartament. Jos Olguța!”, striga, tare supărat, un alt doljean. Nu a fost singurul care nu era la curent cu starea Primăriei Craiova, cu faptul că Lia Olguța Vasilescu nu mai ocupă de ceva vreme scaunul de primar al urbei.

Au promis că vor reveni în stradă

Răzbiți de frig, dar hotărâți să revină în stradă, cei aproximativ 300 de protestatari doljeni au luat drumul spre casă, mulțumiți că totul s-a derulat pașnic. Proteste au fost și în alte 21 de localităţi, românii din străinătate ieşind și ei în stradă pentru a susţine aceeaşi cauză.

Politica