joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

S-a încheiat cercetarea judecătorească în procesul grupării infracționale coordonate de „Tătuțu”

Magistraţii Tribunalului Dolj au anunțat că au încheiat cercetarea judecătorească în procesul în care comisarul şef Laurenţiu Ilie Lazăr, zis ”Tătuţu”, de la IPJ Olt, soţia sa, colegul său, tot ofiţer la IPJ Olt, Bogdan Ciprian Gheorghiceanu, şi alţi 18 inculpaţi sunt judecaţi pentru infracţiuni de crimă organizată. Dosarul a ajuns aici în martie 2014, de la Curtea de Apel Craiova, la mai bine de opt luni de la trimiterea în judecată a grupării coordonate de comisarul şef Laurenţiu Ilie Lazăr zis “Tătuţu” şi nouă termene de judecată. Marţi, 31 octombrie a.c., instanţa a amânat cauza pentru 14 noiembrie a.c..

 

Reamintim că, pe 14 iunie 2013, 21 de persoane erau trimise în judecată de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, într-un dosar amplu, vizând comiterea unor infracţiuni de crimă organizată. Este vorba despre Laurenţiu Ilie Lazăr, comisar şef la Serviciul de Investigare a Fraudelor de la IPJ Olt, soţia sa, Valeria Lazăr, Mihai Răzvan Buzatu şi fratele său Bogdan Alexandru Buzatu, băieţii fostului preşedinte al SIF Oltenia, ofiţerul Bogdan Ciprian Gheorghiceanu, coleg cu Lazăr, Costinel Silviu Ghiţă, Iliuţă Adrian Boagiu, Radu Moruşi, Leonard Ionuţ Poteraş, Liviu Dumitru Voiculescu, Ion Encescu, Florin Bâlteanu, director executiv adjunct, respectiv director la Administraţia Finanţelor Publice pentru Contribuabili Mijlocii (AFPCM) Olt, Gheorghiţa Prunişoară, Gheorghe Bădiţă, Anastasia Lioveanu, consilier la DGFP Olt, Marin Mihăilă, Silviu Ion Bălşoi, Iulian Marius Toma, Florin Anton, George Ţârcomnicu şi Stadian Stănescu. Cu toţii sunt acuzaţi şi judecaţi pentru constituire sau aderare la un grup infracţional organizat, şantaj, complicitate la infracţiunea de delapidare, complicitate la organizarea şi desfăşurarea de activităţi ilicite în domeniul jocurilor de noroc, tentativă la infracţiunea de înşelăciune, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, conflict de interese, evaziune fiscală, delapidare şi bancrută frauduloasă.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, în anul 2008, comisarul şef Lazăr, împreună cu soţia sa, Valeria, administrator la SC ROEDIL SRL Slatina, şi inspectorul principal de poliţie Bogdan Gheorghiceanu, care îi este coleg de serviciu la IPJ Olt, au constituit un grup infracţional în scop de şantaj, evaziune fiscală şi spălare de bani. Cei doi ofiţeri de poliţie au efectuat acte de cercetare penală în mai multe cauze, în interesul unor oameni de afaceri, care desfăşurau relaţii comerciale între firmele lor şi SC ROEDIL SRL Slatina, administrată în acte de Valeria Lazăr. Anchetatorii precizau că, în fapt, firma era administrată chiar de Laurenţiu Lazăr, care se ocupa personal de negocierea contractelor de pază, plata salariaţilor şi orice alte activităţi care implicau întocmirea de documente în relaţia cu alte persoane fizice sau juridice, existând indicii temeinice de săvârşire a infracţiunii de conflict de interese. Mai mult decât atât, Lazăr a negociat cu reprezentanţii mai multor societăţi comerciale întocmirea de contracte de pază fictive pentru SC ROEDIL SRL Slatina, în conturile societăţii intrând sume imense de bani, pentru servicii care în realitate nu au fost prestate. Astfel, în perioada 2007 – 2011, această societate a încasat peste 1.000.000 de euro din servicii care nu au fost executate, după cum au reţinut anchetatorii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pasionaţi de «maşinuţe»

În perioada 2008 – 2011, cei doi ofiţeri au început să asigure protecţie, pe raza judeţului Olt, în domeniul organizării şi desfăşurării de activităţi comerciale ilicite din sfera jocurilor de noroc pentru mai multe persoane, între care şi inculpatul Leonard Ionuţ Poteraş, zis Leo, asociat unic la SC VIPEXIM COM SRL Craiova, firmă în prezent radiată. Afacerea pusă la punct consta în introducerea ilegală pe teritoriul României a unor aparate de joc de tipul slot-machines, la care este înlocuită placa de bază cu una contrafăcută. Mai departe, aceste maşini erau amplasate şi utilizate la agenţi economici în majoritate din mediul rural, mizându-se pe lipsa controalelor specifice în aceste zone îndepărtate de localităţile reşedinţă de judeţ.

Oamenii legii au mai stabilit că cei doi poliţişti au intervenit pentru acordarea nelegală a unei rambursări ilegale de TVA, în cuantum de 2.931.300 lei, în anul 2010, către SC MARCONF SRL Piatra-Olt, unde director era asociatul lor, Gheorghe Bădiţă. Rambursarea de TVA a fost solicitată ca urmare a unor tranzacţii fictive şi a fost acordată cu sprijinul organelor fiscale, în speţă Florin Bâlteanu, director executiv adjunct, Ion Encescu, director al Administraţiei Finanţelor Publice pentru Contribuabili Mijlocii (AFPCM) Olt, şi consilierii superiori Anastasia Lioveanu şi Gheorghiţa Prunişoară, din cadrul DGFP Olt. Potrivit anchetatorilor, între cei care au plătit sume şi de 70 de ori mai mari decât preţul pieţei pentru servicii de pază contractate cu SC ROEDIL au fost şi cei doi băieţi ai lui Florian Buzatu, fost preşedinte al SIF Oltenia, Mihai Răzvan Buzatu şi Bogdan Alexandru Buzatu, directori generali la SC UNIVERS SA Râmnicu Vâlcea, respectiv SC VIDRARU SA Curtea de Argeş. Totul s-a sfârşit în decembrie 2012, când procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, împreună cu ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, cu suportul tehnic şi informativ al DGA, SRI şi DGIPI, au descins la 19 locaţii din judeţele Olt şi Dolj, stricând afacerile grupării.

La termenul de marţi, 31 octombrie a.c., magistraţii Tribunalului Dolj au anunțat că s-a încheiat cercetarea judecătorească în acest dosar și urmează dezbaterile, amânate pentru 14 noiembrie a.c.: „Constată terminată cercetarea judecătorească. Stabilește termen pentru dezbateri pe fondul cauzei la data de 14.11.2017, ora 9:00”, se arată în încheierea de ședință a instanței.

Politica