joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„În Dolj, supravieţuirea e o loterie”. Senatorul PNL Mario Ovidiu Oprea îi cere lui Arafat să urgenteze reluarea procedurii de achiziție pentru ambulanţe

Cazul femeii din Filiaşi, accidentată pe trecerea de pietoni şi care a fost dusă la spital cu o dubă pentru că nu era nici o ambulanţă disponibilă, a atras atenţia întregii ţări asupra lipsei dotărilor şi a lipsei personalului din Serviciile de Ambulanţă. Senatorul PNL, Mario Ovidiu Oprea, a afirmat, duminică, în cadrul unei conferinţe de presă că îi va solicita şefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, să urgenteze reluarea procedurii de achiziție de ambulanţe, iar judeţul Dolj „să fie în topul luat în calcul în privinţa dotării SJA, pentru a nu mai fi sacrificate şi alte vieţi omeneşti”.

În judeţul Dolj, supravieţuirea este o loterie, a afirmat, duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, senatorul liberal, Mario Ovidiu Oprea, făcând referire la cazul femeii din Filiaşi care a decedat săptămâna trecută în urma unui accident rutier şi care a fost dusă la spital cu o dubă, în lipsa ambulanţelor. Senatorul a afirmat că acest caz „dovedeşte că minciuna guvernului PSD ucide în egală măsură cu corupţia. Coaliţia de guvernare a cerut voturi în schimbul unui program stufos, care, printre altele, cuprinde promisiunea de achiziţionare a 5.000 de ambulanţe pentru satele din România. La Filiaşi, într-un oraş cu 18.600 de locuitori, un om a murit fiind privat de şansa de a primi la timp primul ajutor, pentru că nu s-a găsit o salvare. 40 de minute s-a zbătut pe caldarâm, iar apoi a fost cărat la urgenţe cu o autoutilitară, pentru că singura ambulanţă dotată cât de cât, din cele trei, din Filiaşi era indisponibilă.

Ambulanţe cu peste 500.000 km la bord

Policlinica Buna Vestire Craiova

Parcul de ambulanţe din Dolj este învechit existând autosanitare care au un milion de kilometri la bord, a mai punctat senatorul.

Serviciul Judeţean de Ambulanţă Dolj funcţionează la o cotă de avarie şi intervine la urgenţe cu echipamente depăşite, neperformante, pentru că în viziunea majorităţii aflate la guvernare, în România scapă cine poate. În parcul de ambulanțe de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Dolj peste 70% dintre ambulanțe sunt învechite, trebuie imediat înlocuite. Avem mașini care au atins 500.000 de kilometri și unele chiar 1.000.000 de kilometri la bord. Ultima licitație pentru ambulanţe s-a ţinut în 2008, ca atare, discutăm la ora actuală că ambulanţele pe care le avem acum, chiar dacă ele funcţionează, sunt depăşite moral. Problema este urgentă şi este o chestiune care trebuie rezolvată la nivelul întregii ţări”, a declarat Mario Oprea.

Senatorul a criticat şi programul de investiţii al Primăriei Filiaşi: „Primarul PSD din Filiaşi, Gheorghe Costeluş, nu vede o problemă în faptul că aproape 19.000 de cetăţeni apelează la o singură ambulanţă, pe motiv că aşa a fost dintotdeauna şi până acum nu a murit nimeni. „Eroul local” pentru care normalitatea este să duci un rănit pe planşa unei autoutilitare spune că n-a solicitat niciodată sprijin pentru suplimentarea numărului de salvări. Acest ales, care gestionează cum gestioneză oraşul, crede că achiziţionarea celor 46 de plasme pentru spital vor ridica calitatea actului medical. Din punctul meu de vedere domnul Costeluş este un primar lipsit de viziune, din punctul lui de vedere la Filiaşi avem nevoie de un ceas stradal cu patru feţe în valoare de 42.000 de lei ori evidenţierea potenţialului turistic al oraşului pe 2017, un proiect cu o valoare totală de 7.763.123 mii lei sau petunii curgătoare de 21.850 de lei”.

Mario Oprea a adus în discuţie şi proiectul privind achiziţia a 5.000 de ambulanţe la nivel naţional: „Programul de achiziționare a 5.000 de ambulanțe pentru satele din România este întârziat cu 211 zile, astăzi (n.r. – dumincă) cu 212 zile. PSD a promis, în campania electorală, că de la 1 aprilie va demara procedurile necesare pentru realizarea programului de achiziționare a 5.000 de ambulanțe pentru satele din România. Gradul de implementare de este 0%. (…) Raed Arafat spunea că pentru a suplimenta cu acest număr de ambulanţe vom avea nevoie de 30.000 de persoane noi: 15.000 de șoferi de ambulanță și 15.000 cadre medicale. Pentru fiecare post permanent, în general, ar fi nevoie de 5 persoane care să asigure o activitate continuă, ceea ce face ca acest program să fie nerealist în lipsa posibilităţilor de a susţine financiar toate cheltuielile. PSD-ALDE a conceput un program de guvernare momeală plin de greşeli ori ficţiuni, menit să ia ochii. Nu se pune preţ nici pe îmbunătăţirea calităţii vieţii, nici pe protejarea acesteia, pentru că asta nu aduce voturi.”

Senatorul PNL a precizat că va solicita personal șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, să urgenteze reluarea procedurii de achiziție de ambulanțe, „iar Doljul să fie în topul luat în calcul în privinţa dotării Serviciilor Judeţene de Ambulanţă, pentru a nu mai fi sacrificate şi alte vieţi omeneşti. Tragedia de la Filiaşi arată cum acest guvern se autosabotează şi cum pune vieţile oamenilor în pericol. Semnalul pe care vrem să îl transmitem este că, în timp ce mor oameni, două ministere, cel al Sănătăţii şi cel de Interne, nu pot ajunge la un numitor comun pentru a demara odată lunga procedură de achiziţie. Ca atare, voi interpela toate cele trei persoane: ministrul Sănătăţii, ministru de Interne şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Le voi solicita să se aplece asupra acestei probleme care a apărut la Dolj dar care se poate extinde oricând fiindcă acest Guvern nu intervine în situaţiile de urgenţă, ci creează situaţii de urgenţă”.

Politica