joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Clinica de Cardiologie se deschide la începutul lui 2018

Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară din curtea Spitalului Clinic (SCJU) Craiova se va deschide în primul trimestru al anului 2018. Afirmaţia a fost făcută, joi, de preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, în timpul unei vizite efectuate pe şantierul clinicii. Pe de altă parte, şeful administraţiei doljene a precizat că investiţiile în domeniul sănătăţii continuă, anul viitor fiind vizată Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean.

22662651_1695303963813716_1233582552_o

„Această investiţie este gata în proporție de circa 95%. Este singura investiţie de acest gen pe care a făcut-o vreodată vreo autoritate publică locală. De la Timişoara, până la Bucureşti şi până la Sofia, în acest triunghi nu există nici o altă locaţie să zicem publică de acest gen. Am pornit de la realitatea faptului că în acest mare centru universitar nu puteau fi tratate persoanele cu afecţiuni cardiace deosebite şi trebuiau puşi pe o targă şi trimişi cu salvarea sau cu elicopterul la Bucureşti, ori Timişoara. Asta înseamnă timp foarte mult şi bani foarte mulţi. Şi atunci am ajuns la această bază. Probabil că ne vom închide cu o sumă de peste 7 milioane euro. Ca să facem acest lucru am oprit alte investiţii pe care le mai aveam, dar am considerat această clinică o prioritate. Această clinică a fost realizată pentru a deservi circa 3,5 milioane de oameni câţi sunt în regiunea Oltenia”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.
La rândul său, managerul SCJU Craiova, Bogdan Fănuţă a afirmat: „Considerăm că este important să rezolvăm problemele urgente, ceea ce înseamnă infarctul miocardic, edemul pulmonar, lucruri care se pot realiza prin stenturile respective, care se pot realiza prin dilataţii sau scoaterea cheagurilor de sânge din vasele coronariene. Dat fiind faptul că sutele de milioane de euro nu se găsesc aşa… pe toate drumurile, am făcut o propunere Consiliului Judeţean ca să începem cu două viteze. Prima este de a realiza angiograful cu tot ceea ce înseamnă parte de urgenţe, urmând ca în etapa a doua, anul viitor, să se realizeze dotarea celor două săli de operaţii”.
Fănuţă a mai afirmat că toată aparatura necesară clinicii va ajunge în unitate până la finalul anului. Cardiologii Spitalului Judeţean spun că această clinică este o dorinţă împlinită după mai bine de 10 ani. „Visăm de 15 ani să facem chirurgie cardiovasculară. Vom face chirurgie cardiovasculară. În sfârşit vom putea lucra într-un mediu civilizat, contemporan şi profesionist. În plus mai există un proiect de chirurgie cardiovasculară pe care alaltăieri l-am semnat la consiliu un proiect transfrontalier, prin care 300.000 de bulgari vor putea veni la Craiova să facă intervenţiile necesare”, a spus dr. Octavian Istrătoaie, în timp ce dr. Constantin Militaru a vorbit despre o „echipă a inimii” care a realizat acest proiect: „O echipă compusă din medici de mai multe specialităţi pentru rezolvarea problemelor complexe. Putem vorbi de o echipă mai largă, s-a implicat Consiliul Județean, direcţia spitalului, Universitatea de Medicină, colegii din clinica de cardiologie, pentru a face ca inima acestui oraş să fie mai bună şi mai sănătoasă”. Proiectul menţionat de dr. Istrătoaie este realizat prin programul Interreg V-A România – Bulgaria22689794_1695302710480508_1989657570_o
şşi are o valoare eligibilă totală de aproximativ 1,5 milioane de euro, vizând achiziția de echipamente moderne, în vederea dotării unei săli de operații a noii structuri medicale.
În ceea ce priveşte personalul care va lucra în Clinica de Cardiologie, sunt negocieri înaintate cu o echipă completă de medici de la Târgu Mureş şi s-a completat, pe parte invazivă, de la Spitalul Militar Central de unde deja au fost făcute angajări.
Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară, obiectiv finanțat exclusiv din bugetul propriu al Consiliului Județean Dolj, cu o valoare totală de aproximativ 6 milioane de euro, dispune de două săli de operații, saloane pentru pacienți, cabinete medicale, zonă de terapie intensivă şi are asigurată conexiunea cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova și Unitatea de Primiri Urgențe printr-o pasarelă cu lungimea de peste 70 de metri. 

22662359_1695303800480399_1564008552_o

Între timp, continuă rebilitarea în întregul spital judeţean, iar Unitatea de Primiri Urgenţe se extinde. „O altă pro-blemă, care strangula Spitalul Judeţean era secţia de Urgenţă, în care, într-un an de zile, intră aproximativ 135.000 oameni. Nu se mai putea cu patru încăperi care erau acolo şi care corespundeau poate acum 60 de ani. Extindem de la 800 mp la 3.600 mp. Atât va fi zona de urgenţă. La etaj va avea un bloc operator. Ne ducem şi acolo cu aproape 6.000.000 euro”, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj. Termenul de punere în funcţiune a noii Unităţi de Primiri Urgenţe este 20 mai 2018.
Tot în 2018, Consiliul Judeţean va aloca fonduri pentru construcţia unui buncăr pentru Secţia de Oncologie. Potri-
vit preşedintelui CJ Dolj, Banca Mondială a condiţionat finanţarea achiziţiei unui nou accelerator liniar de construcţia acestui buncăr, iar managerul Bogdan Fănuţă spune că spitalul ar putea primi două astfel de aparate. „Săptămâna aceasta se va deschide la Ministerul Sănătăţii, la Banca Mondială licitaţia pentru aparatul de radioterapie. Ultima discuţie este că vom primi două acceleratoare liniare noi, unul care se va plasa în buncărul existent. Din economiile existente la Banca Mondială îl vom primi pe cel de-al doilea. Va fi practic unul dintre cele mai moderne centre de oncologie”, a declarat Bogdan Fănuţă.
În Secţia de Oncologie sunt înca-
draţi în prezent doar doi medici şi patru rezidenţi, iar potrivit lui Fănuţă „s-a dat o integrare pentru încă un medic care o să vină de săptămâna viitoare”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pe de altă parte, conform preşedintelui Ion Prioteasa, Consiliul Judeţean Dolj se pregăteşte să acceseze fonduri europene pentru a-i investi în secţia de Oncologie, fiind estimată o sumă de circa 5 milioane de euro.

Politica