joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Încă un pas spre restaurarea și reamenajarea Casei Memoriale “Elena Farago”

Consilierii județeni au aprobat, vineri, în cadrul unei ședințe extraordinare, documentația tehnico-economică pentru restaurarea Casei Memoriale „Elena Farago” și transformarea acesteia în muzeu. Mai exact, în incinta acesteia ar urma să fie înființat un centru transfrontalier al artei și culturii româno-bulgare.

Plenul Consiliului Județean Dolj a votat, în unanimitate, un proiect care vizează restaurarea și reamenajarea Casei Memoriale “Elena Farago” și dotarea sălilor de expoziție cu aparatură și echipamente de ultimă generație. Acest demers se alătură unui alt proiect european în care Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman este beneficiar. Cele două au fost preselectate pe lista finală dată publicității în vară de către Comitetul de Monitorizare al Programului #Interreg România – Bulgaria:

1. The Wrriten Treasures of Lower Danube (Comorile scrise ale Dunării de Jos), / împreună cu Global Libraries Bulgaria Foundation și „Lyuben Karavelov“ Regional Library- Ruse, un centru turistic interactiv care va coordona activitatea unei rețele turistice vaste în valoare de 470.000 €;

Policlinica Buna Vestire Craiova

2. Common Cultural Values in cross-border literature and art (Valori culturale comune în literatura și arta transfrontraliere), / împreună cu Consiliul și Municipalitatea din Lom, reabilitarea Casei Memoriale Elena Farago în valoare de 1.470.000 €. Felicitări echipelor de la Consiliul Județean Dolj și Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman!”, a precizat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene din Craiova.

Practic, prin documentația tehnică se propune restaurarea monumentului și schimbarea destinației sale din birouri în spații expoziționale permanente și temporare, precum și în spații de interes cultural pentru public, prevăzându-se și o dotare corespunzătoare. Între altele este vorba despre echipamente interactive destinate dotărilor muzeale precum asistent virtual, totem, hologramă, tur virtual și plasme de tip touch-screen.

Valoarea investiției este de peste 700.000 euro, iar durata de realizare este de 12 luni.

Casa Memorială „Elena Farago” este o clădire de patrimoniu de importanță națională, categoria A, de la sfârșitul secolului al XIX-lea. În prezent, clădirea adăpostește birouri administrative ale instituției și o expoziție memorială permanentă în camerele locuite de către poetă. 396 de exponate există în imobil, precum scrisori, documente originale, fotografii ale familiei, fotocopii, reviste și cărți, obiecte personale, piese de mobilier și alte obiecte care au aparținut poetei și familiei sale.

Politica