marți, martie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Două grădiniţe, cu lacătul pe uşă

Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj au suspendat activitatea a două grădiniţe din judeţul Dolj, în urma unui control. Una dintre acestea se află în Craiova şi funcţionează în scara unui bloc, iar cealaltă, în satul Piria al comunei Argetoaia, care, potrivit DSP, nu are apă potabilă, iar wc-ul este un pericol pentru elevi. Reprezentanţii Primăriei Argetoaia spun că unele dintre problemele semnalate au fost deja remediate.

„La grădiniţa din satul Piria, comuna Argetoaia, n-au apă potabilă, iar wc-ul este dărăpănat, elevii riscă să cadă în el, iar Grădiniţa 7 din Craiova funcţionează la parterul unui bloc, au intrarea comună cu locatarii şi trebuie să-şi facă intrare separată”, a precizat, pentru Jurnalul Olteniei, Constantin Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.
Grădiniţa din Piria funcţionează într-o clădire stil conac boieresc care a fost renovată. Unele materiale folosite de constructori nu au fost tocmai de calitate spun reprezentanţii Primăriei Argetoaia. Însă de la controlul efectuat de inspectorii DSP s-au mai executat unele lucrări şi deja s-au făcut demersuri pentru ca grădiniţa să fie redeschisă.
11 preşcolari sunt înmatriculaţi în această unitate, iar aici funcţionează şi învăţământul primar.

„Apa este potabilă, dar acolo nu este sursă de apă. De fapt, nu mai este funcţională sursa de apă. Clădirea este poziţionată pe un deal şi este o problemă cu sursa de apă. Toată clădirea a fost renovată prin Banca Mondială şi soluţia pentru astereală a fost de înlocuire cu un material care acum se pare că se desprinde de acolo. Este o construcţie tip conac boieresc cu etaj şi necesită o schelă, o societate de construcţii. Era în vizorul celor de la şcoală ca măcar pe unde este partea de acces să înlocuiască astereala. Problema grupului sanitar s-a rezolvat. Fusese totul făcut din acelaşi material ca şi astereală, un rigips de exterior rezistent la apă, dar n-a fost. S-a înlocuit cu alt material îmbibat în ulei şi care este rezistent. S-a reparat acolo”, a explicat, pentru Jurnalul Olteniei, Dragoş – Victor Vînătoru, secretarul Primăriei Argetoaia.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cele două grădiniţe nu vor mai funcţiona până nu vor rezolva problemele pentru care le-a fost suspendată activitatea.
Potrivit DSP Dolj, din cele 372 de grădiniţe din judeţ 148 nu deţin autorizaţie de funcţionare, din cele 331 de şcoli, 107 nu au autorizaţie sanitară. Inspectorii DSP au verificat deocamdată 62 de unităţi de învăţământ preuniversitar din cele 749 avute în evidenţă.

Politica