vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Apelul DNA în dosarul achitării fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon, amânat

Înalta Curte de Casație și Justiție a amânat, la termenul de marți, 10 octombrie a.c., pentru luna noiembrie, soluționarea apelului declarat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova împotriva hotărârii prin care Curtea de Apel Craiova l-a achitat pe fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, dar şi pe secretara Craiovei, Nicoleta Miulescu, şi pe Carmen Liana Grigorie, la data faptelor consilier juridic la Direcţia Contencios Juridic şi Asistenţă de Specialitate din cadrul Primăriei municipiului Craiova, pentru abuz în serviciu. Cei trei au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru că ar fi emis nelegal o dispoziţie de restituire în natură a unui imobil din Craiova, iar următorul termen este stabilit pentru 21 noiembrie a.c..

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis, la ultimul termen, pe 10 octombrie a.c., să amâne soluționarea apelului declarat de procurorii DNA Craiova în dosarul în care fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, a fost achitat pentru infracțiunea de abuz în serviciu. Următorul termen a fost stabilit pentru 21 noiembrie a.c.

Reamintim că, DNA Craiova anunța, în decembrie 2014, trimiterea în judecată a fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon, proaspăt eliberat condiționat după ce executase o parte dintr-o pedeapsă de 3 ani de detenție primită pentru luare de mită. Potrivit rechizitoriului DNA Craiova, “în cursul anului 2007, inculpatul Solomon Antonie, în calitate de primar al municipiul Craiova şi preşedinte al comisiei de aplicare a prevederilor Legii nr.10/2001, împreună cu cele două inculpate, şi-au exercitat în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu cu prilejul emiterii unei dispoziţii de restituire în natură a unui imobil compus din teren în suprafaţă de 1.310 m.p. şi clădire în suprafaţă de 330 m.p., situat în municipiul Craiova. Acest document a fost întocmit de către inculpata Grigorie Carmen Liana fără a ţine seama că actele prezentate de persoana notificatoare nu cuprindeau motivele de fapt pe care se întemeiază cererile de restituire şi erau contradictorii, întrucât prezentau aspecte diferite, nefiind apte să demonstreze calitatea de moştenitor legal sau testamentar al acesteia, existenţa unui act de deposedare abuzivă sau să stabilească caracterul abuziv al preluării imobilului şi fără ca notificarea să fi fost examinată pe fondul ei şi să fi primit o propunere de soluţionare din partea comisiei interne de aplicare a prevederilor Legii nr. 10/2001. Mai mult, inculpata Grigorie Carmen Liana a atestat faptul neadevărat că imobilul ar fi fost naţionalizat în baza Decretului nr. 92/1950, deşi era donat autorităţii publice locale prin act autentic”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Procurorii au mai susţinut că prin aceste demersuri, s-a produs o pagubă în dauna Primăriei Craiova în valoare de 2.064.216 lei, echivalentul a 660.000 euro, şi au dispus “luarea măsurii asigurătorii prin instituirea sechestrului asupra mai multor imobile ce aparţin inculpaţilor Solomon Antonie şi Miulescu Nicoleta”.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Craiova, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.

În acest dosar, Primăria Craiova s-a constituit ca parte civilă: „În vederea fundamentării cererii de constituire ca parte civilă a fost întocmit un raport de evaluare care determină valoarea de piaţă la data de 2.12.2014 de 411.500 euro. Prin actul de vânzare-cumpărare nr. 4370/10.12.2007 autentificat la Birou Notarial Public Dana Tomiţă contravaloarea bunului – imobil tranzacţionat a fost de 660.000 euro. Dat fiind faptul că valoarea determinată prin raportul de evaluare este mai mică decât valoarea ce a constituit preţul vânzării propunem ca suma de 660.000 euro să constituie contravaloarea prejudiciului suferit de către autoritatea locală şi cu această sumă Municipiul Craiova să se constituie parte civilă în dosarul nr. 154/P/2013. Precizăm faptul că valoarea prejudiciului a fost estimată provizoriu în raport de valoarea de vânzare a imobilului la nivelul anului 2007, urmând a fi determinată în mod cert pe baza unui raport de expertiză ce se va efectua în etapa judiciară a procesului penal”.
După doi ani de proces, pe 21 decembrie 2016, Curtea de Apel Craiova i-a achitat pe cei trei inculpați: „Achită pe inculpata Grigorie Carmen Liana pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Achită pe inculpata Miulescu Nicoleta pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Achită pe inculpatul Solomon Antonie pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Menţine măsurile asiguratorii dispuse prin ordonanţele nr.154/P/2013 din 12.12.2014 şi nr.154/P/2013 emise de DNA Serviciul Teritorial Craiova asupra bunurilor inculpaţilor Solomon Antonie, Miulescu Nicoleta şi părţii responsabile civilmente Cernăzeanu Mihaela. Aceste măsuri încetează de drept dacă persoana vătămată nu introduce acţiune în faţa instanţei civile în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii. Disjungerea cererii formulată de DNA Serviciul Teritorial Craiova având ca obiect constatarea nulităţii absolute a contractului de asistenţă juridică nr.21/06.10.2005 încheiat între Cabinetul Individual de Avocatură Stănică Constantin respectiv Câmpeanu Gabriela şi declinarea competenţei în favoarea Judecătoriei Târgu Jiu”.

Procurorii anticorupție, dar și inculpații, au declarat apel, înregistrat la Înalta Curte de Casație şi Justiție pe 28 februarie a.c., iar hotărârea care va fi luată aici va fi definitivă.

Politica