vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mii de firme înființate în Oltenia, șomajul tot în floare

Ultima statistică efectuată de către reprezentanţii Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Dolj, indică faptul că oltenii aleg să-şi încerce norocul cu propia afacere, numărul societăţilor înmatriculate fiind mai mare decât cel înregistrat cu un an în urmă, în perioada ianuarie-august. Studenţii profită şi ei de facilităţile oferite de către stat şi potrivit statisticii Registrului Comerţului, majoritatea asociaţilor sunt bărbaţi. În total, în cele cinci judeţe din Oltenia, în perioada ianuarie-august anul acesta, au fost înfiinţate peste 9.000 de unităţi economice, cu 2.179 mai multe decât aceeaşi perioadă a anului trecut.

Apariţia noilor societăţi comerciale nu însemnat, însă, o reducere a ratei şomajului în niciunul dintre cele cinci judeţe ale Olteniei, semn că puţine sunt firmele care îşi permit să facă angajări. Cel mai probabil cei care intră în mediul afacerilor optează pentru activităţi restrânse, lucrând ei înşişi în unităţile respective. Potrivit bilanţului Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Dolj, cele mai multe firme s-au înfiinţat în Dolj. Aici au fost înregistraţi, în intervalul ianuarie-august 2017, nu mai puţin de 3.375 de noi agenţi economici. În acelaşi interval al anului 2016, numărul total al înmatriculărilor a fost de 2.601. Următorul judeţ, după firmele nou-înfiinţate în 2017, cu 1.616 agenţi economici, este Oltul. În localităţile din această zonă se observă o creştere considerabilă a firmelor nou apărute, anul trecut fiind deschise 1.254 de unităţi.

Vâlcea și Mehedinți, județele codașe

Policlinica Buna Vestire Craiova

Gorjenii şi-au arătat şi ei interesul pentru demararea unor activităţi pe cont propriu. Astfel, dacă în 2016 numărul administratorilor de firme nou-apăruţi pe piaţă a fost de 1.126, în 2017, perioada ianuarie-august, numărul acestora a ajuns la 1.448. La polul opus acestor trei judeţe din Oltenia se găsesc Vâlcea şi Mehedinţi. Astfel, în judeţul Vâlcea au fost demarate 1.406 de afaceri, anul trecut luând startul 982 de activităţi pe cont propriu. În Mehedinţi, numărul unităţilor economice a crescut de la 889 în 2016, la 1.186 în ianuarie-august 2017. În toate cele cinci judeţe, predominante sunt SRL-urile şi întreprinderile individuale.

2.500 de studenți și-au deschis firmă

Studenţii au profitat, la rândul lor, de facilităţile oferite la deschiderea unei firme, cei mai mulţi tineri care au pornit o activitate pe cont propriu fiind în Dolj(892 de cazuri). Doljenii sunt urmaţi de studenţii din Vâlcea(636 de situaţii), Gorj(354 de înmatriculări, una chiar în august, anul acesta), Olt(309) şi Mehedinţi(261). Studenţii pot să îşi deschidă o firmă fiind scutiți atât de taxele pentru înmatricularea societății, de cele pentru autorizare, cât și de acelea pentru obținerea de la autoritățile locale a autorizației pentru desfășurarea unei activități economice în mod independent. Toate aceste facilităţi sunt precizate în HG nr. 166/2003, studenții putând fi scutiţi şi de taxele de timbru pentru activitatea notarială, aferente actelor în cazul cărora este prevăzută obligativitatea încheierii acestora în formă autentică, potrivit actului normativ amintit. Cei care înstrăinează afacerea, în primii trei ani de activitate, sunt buni de plată, însă. Tinerii în cauză vor restitui toţi bani statului.

Alții au pus lacătul pe ușă

Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Dolj a fost luat la pas nu doar de către doljenii care şi-au deschis afaceri, ci şi de cei care le-au închis. Situaţia efectuată în acest caz arată că suspendările de activitate au ajuns în Oltenia la 826 de cazuri, cele mai multe în Vâlcea şi cele mai puţine în Mehedinşi. Referitor la fenomenul radierilor, acestea au fost în număr de 5.409 cazuri, în tot acest timp nu mai puţin de 1.656 de olteni optând pentru dizolvarea activităţii.

Politica