vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Percheziţii la firma care administrează depozitul de gunoi de la Horezu, unde un incendiu nu poate fi stins din luna august

16 percheziţii au fost desfăşurate, joi dimineaţa, pe raza judeţului Vâlcea şi municipiului Bucureşti, din care trei la sediile şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale, în dosarul penal deschis de procurorii vâlceni pentru distrugere şi alte infracţiuni la Legea apelor, în cazul incendiului de la depozitul de gunoi din Măldăreşti, care nu poate fi stins din luna august.

Potrivit unui comunicat remis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, au fost vizate „suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni prevăzute de legea apelor, legea protecţiei mediului şi legea pentru prevenirea şi sancţionarea unor fapte privind degradarea mediului”.
Surse apropiate anchetei au declarat că percheziţiile vizează firma care administrează depozitul de gunoi de la Măldăreşti, administratorul acesteia nerespectând autorizaţia de mediu.

Un dosar de cercetare penală a fost deschis, la finalul lunii august, de procurorii din Vâlcea pentru distrugere şi alte infracţiuni la Legea apelor, în cazul incendiului de la depozitul de gunoi din Măldăreşti, care nu poate fi stins nici după mai bine de o lună.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi a stabilirii răspunderii judiciare, această fază a cercetărilor constituind o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, iar pe măsura derulării acestora vom informa opinia publică”, se arată în comunicatul citat.

Incendiul de la Măldăreşti a izbucnit în 20 august, pompierii acţionând în fiecare zi pentru lichidarea focarelor. Reprezentanţii ISU spun că intervenţia este foarte dificilă deoarece ard gunoaie situate în adâncimea gropii, peste 100 de autospeciale cu apă ajungând la Măldăreşti, până în prezent. Este vorba despre un depozit de gunoi întins pe circa un hectar.

Sunt afectate opt localităţi pe o suprafaţă de circa 30 kilometri, printre care oraşul Horezu, fumul de la incendiu făcând aerul greu respirabil.

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat, în luna august, la depozitul de gunoi din Măldăreşti, că administratorul nu a respectat autorizaţia de mediu, capacitatea de depozitare fiind cu mult depăşită. De asemenea, ministrul a dat asigurări că nu există depăşiri ale valorilor de radioactivitate şi nu se pune problema ca populaţia să fie evacuată din zonă.

Politica