vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Amenzi și sesizări penale pentru depozitul de la Măldărești

Garda Națională de Mediu a aplicat, în ultimii doi ani, amenzi în valoare de 480.000 de lei firmei care a administrat depozitul de deșeuri de la Măldărești, din județul Vâlcea. În plus, a făcut două sesizări penale și a emis trei solicitări de închidere a obiectivului.

„În perioada 2016-2017, Garda Națională de Mediu a efectuat 17 acțiuni de control la depozitul de deșeuri Măldărești — Vâlcea, în urma cărora au fost dispuse 23 de măsuri: șapte sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 480.000 lei, două sesizări penale, una pentru poluarea pârâului Goruneț prin scurgeri semnificative de levigat și una pentru depozitări de deșeuri menajere direct pe sol, și trei solicitări de închidere a depozitului, dintre care două pentru depășirea capacității de depozitare (verificate prin măsurări topografice realizate de experți autorizați) și una pentru poluarea pârâului Goruneț, înaintate către autoritățile competente care au emis autorizațiile de funcționare”, au arătat comisarii Gărzii de Mediu, într-un comunicat de presă transmis Agerpres.

Garda de Mediu arată că s-au înregistrat și cazuri când operatorul a refuzat accesul comisarilor pe amplasamentul depozitului, motiv pentru care acesta a fost amendat și s-a apelat la ordonanță președințială pentru a putea intra pe amplasament.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Urmare a poluării continue și a unui incendiu care a izbucnit în incinta depozitului, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, împreună cu Bogdan Trif, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, s-au deplasat la fața locului, instituindu-se Comitetul pentru Situații de Urgență. S-a luat decizia imediată ca, prin Hotărâre de Guvern, să se aloce sumele necesare stingerii incendiului. Guvernul deja a alocat banii, aceștia fiind direcționați către Primăria Măldărăști”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanții Gărzii de Mediu au adăugat că depozitul a deținut autorizație de mediu eliberată de Agenția pentru Protecția Mediului Vâlcea, mai arată Agerpres.
Autorizația de funcționare a depozitului a expirat pe 16 iulie 2017, iar Garda de Mediu a interzis depozitarea deșeurilor aici.

Între timp, atât Garda Națională de Mediu, cât și echipajele ISU Vâlcea vor continua monitorizarea zilnică a depozitului, unde la safârșitul lunii august a izbucnit un incendiu care nu a fost stins nici până astăzi.

Acțiunile pompierilor sunt dificile deoarece incendiul se manifestă mocnit, la straturile din adâncime, fiind întreținut de gazele degajate în urma degradării deșeurilor menajere, mai notează Agerpres.

Politica