joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Hotelul Palace, la faza Certificatului de Urbanism

Primăria Craiova face primii pași pentru trezirea din amorțeală în ceea ce privește clădirile pe care le administrează, de pe strada Al. I. Cuza. Municipalitatea a emis, pe 15 septembrie, Certificatul de Urbanism pentru amenajarea clădirii fostului Hotel Palace, de pe str. Al. I. Cuza, nr. 1. Un astfel de certificat ar urma să fie emis și pentru clădirea de pe str. Al. I. Cuza, nr. 7, unde este sediul Primăriei Craiova. Ambele construcții ar trebui scoase la licitație (proiectare tehnică plus execuție) în cursul acestui an, însă nu se știe exact când, pentru că funcționarii din Primăria Craiova nu au date concrete vizavi de acestea.

Primăria Craiova a eliberat, pe 15 septembrie, Certificatul de Urbanism pentru amenajarea clădirii Hotelului Palace, clădire pe care o administrează chiar municipalitatea și care este un important monument istoric, reprezentativ pentru orașul nostru. Alături de această clădire, municipalitatea mai are și sediul Primăriei Craiova, de asemenea monument istoric important, dar care se degradează pe zi ce trece.

Jurnalul Olteniei a sesizat situația de ceva vreme, iar primarul Mihail Genoiu a anunțat, miercurea trecută, în cadrul unei conferințe de presă, că pentru cele două construcții se vor emite Certificatele de Urbanism.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Clădirea Palace și cea a Primăriei Craiova sunt în procedură de scoatere din nou a Certificatelor de Urbanism. Erau expirate încă din 2014. Bineînțeles, vorbim și despre adaptarea la noile cerințe date de schimbarea legislației în materie de ISU și ce s-a mai întâmplat în perioada respectivă. Urmează – proritate are Palace, cu el am început – să se elibereze Certificatul de Urbanism”, a spus Genoiu.

În perioada următoare, ar trebui să fie eliberat și Certificatul de Urbanism pentru clădirea Primăriei Craiova din strada Al. I. Cuza, nr. 7.

Reamintim că funcționarii din Primăria Craiova nu au vrut sau nu au putut să ofere un răspuns concret despre perioada demarării celor două licitații pentru reabilitarea acestor monumente istorice.

Funcționarii au ales să dea un răspuns de grădiniță la solicitarea Jurnalul Olteniei, în urmă cu două săptămâni, fără să ia în serios întrebările puse, pentru a oferi informații concrete și corecte.

„Documentațiile pentru derularea procedurilor de achiziție publică pentru cele două clădiri ale primăriei se află în stadiul de elaborare. Licitațiile pentru reabilitarea celor două clădiri vor fi demarate numai după definitivarea documentațiilor de atribuire”, au răspuns reprezentanții Primăriei.

Răspunsul a fost semnat de primarul Mihail Genoiu. Nu știm însă dacă funcționarii care l-au elaborat chiar nu au avut dispoziția necesară să formuleze câteva fraze serioase, cu termene aproximate, conform planului de investiții al Primăriei, sau, mai grav, dacă Primăria chiar nu are un astfel de plan pentru aceste două clădiri.

Planul din SEAP nu bate cu cel din Primărie

Reamintim că 31 august este data la care Primăria Craiova ar fi trebuit să demareze licitația pentru reabilitarea sediului unde aceasta își desfășoară activitatea, pe str. A.I. Cuza, nr. 7, conform Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP). De la aprobarea bugetului pentru anul în curs, adică de circa jumătate de an, nu s-a auzit mai nimic despre această investiție, însă clădirea se degradează. Mărturie stau bucățile de tencuială căzută care nu fac cinste acestei clădiri, proiectată de arhitectul Ion Mincu. Clădirea este monumentul istoric unde a avut sediul, în trecut, Banca Comerțului și este una dintre cele mai cunoscute din Bănie.

Proiectul care ar trebui scos la licitație vizează doar execuția, având în vedere că proiectarea tehnică a fost deja făcută. În plus, în bugetul pe anul 2017, pentru această clădire, a fost prevăzută doar suma de 100.000 de lei, chiar dacă, per ansamblu, contractul se ridică la 4.791.252,5 euro fără TVA (21.800.678 de lei fără TVA și 25.942.806,82 de lei cu TVA). Licitația ar fi trebuit, conform planului de achiziție postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, să demareze la finele lunii august și să se încheie la mijlocul lunii decembrie a acestui an.
În aceeași situație, ca date de pornire și de încheiere, și cu aceeași sumă prevăzută în bugetul pentru acest an, este și reabilitarea clădirii fostului hotel Palace, care aparține tot Primăriei Craiova. Aici, prețul pentru execuție este de 17.372.462 de lei fără TVA (20.673.229,78 de lei cu TVA), adică 3.818.039,6 euro fără TVA.

Politica