joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Foto/Video/ Festivalul „Oltenii şi Restu’ Lumii”. Daniela Nane şi Ovidiu Lipan, invitaţi speciali

Cea de a XXIII-a ediţie Festivalului de Umor „Oltenii şi Restu’ Lumii” a început, vineri, la Slatina, cu tradiţionala „vamă” pusă la Podul Olt, pentru intrarea în „Republica Oltenia”.  Invitaţii speciali ai festivalului, actriţa Daniela Nane şi artistul Ovidiu Lipan Ţăndărică, au fost aşteptaţi cu zaibăr, prazşi pastramă, iar onorul s-a dat pe imnul oficial – „M-a făcut mama oltean”.

 

img_4918

Oltenii stabiliră vamă, la intrarea în Slatina, şi îi puseră pe toţi cei care trecură pe acolo să-şi ia „paşaportul de oltean”, valabil doar pentru cele trei zile în care se desfăşoară ediţia cu numărul 23 a Festivalului „Oltenii şi Restu’ Lumii”.

Umorul oltenesc a fost prezent încă de la început, fiind pus „în scenă”  sketch-ul „Frankfurt caută muiere”, cu actorii Emil Rădinoiu (Mitică din Vacanţa Mare) şi Iulian Ilinca (Fankfurt din Vacanţa).

Policlinica Buna Vestire Craiova

Oficialităţile – primarul, preşedintele CJ, prefectul – au fost primiţi pe rogojinele olteneşti în locul covorului roşu şi pe acordurile melodiei „M-a făcut mama oltean”.

Salutul oficial, întocmai ca într-o ceremonie de primire a şefilor de stat, a fost dat de Daniela Nane, actriţa fiind desemnată personalitatea festivalului şi urmând să susţină o reprezentaţie teatrală de excepţie.

img_4968

Am fost primită foarte bine şi am învăţat că bancurile nu se spun, se interpretează, în Oltenia”, a declarat ea.

Invitat de onoare a fost şi artistul Ovidiu Lipan Ţăndărică. El a declarat că deja se simte ca acasă în Oltenia şi vrea să rămână aici. Ţăndărică a glumit pe seama anunţatului referendum pentru schimbarea denumirii judeţului Olt, în Olt-Romanaţi.  

Am fost primit senzaţional. Deja eu aparţin acestei republici, Republica Oltenia şi Romanaţi. Sunt foarte încântat, este un moment special pentru mine şi o să stau până de ziua mea, pe 31 ianuarie. O să rămân aici să mă simt bine cu voi. Zaibărul este formidabil, fetele sunt frumoase, atmosfera este minunată, aşa că de ce să mai părăsim locul acesta extraordinar. 

Suntem aproape de Capitală şi putem oricând să ajungem. N-avem decât să ne bucurăm de aceste zile minunate şi de cetăţenia dublă cu acest paşaport de intrare şi ieşire. Eu cred că pe acesta  cu ieşirea o să-l folosesc mai rar”, a declarat el.

Preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, unul dintre iniţiatorii referendumului, i-a ţinut isonul artistului.

De astăzi, avem dublă cetăţenie: şi olteni, şi romanaţeni”, a spus Oprescu.

Primarul Slatinei, Emil Moţ, i-a invitat atât pe olteni, cât şi pe restul lumii, la distracţie la festivalul care se va desfăşura, până duminică, pe Esplanada din centrul Slatina.

Aici se desfăşoară şi Târgul meşteşugarilor, deschiderea oficială a acestuia fiind făcută tot vineri, de invitaţii speciali. Aceştia au participat la deschiderea butoiului cu vin şi glume – Mustăria „La Căţaua Leşinată”. Nu a lipsit momentul umoristic „În căutare de naş”, tot cu actorii Rădinoiu şi Ilinca.

Tot aici slătinenii au întâlnit statui vivante şi s-au atribuit funcţii şi (i)responsabilităţi, în Târg, fiind date în folosinţă şi Birourile Mobile de paşapoarte – cu caricaturiştii Vasile Trestian, Cătălin Mihalache şi alţii.

Începură «Oltenii», o să avem trei zile foarte frumoase, Dumnezeu este cu noi, avem soare, este cald! Daniela Nane este cu noi, maestrul Ovidiu Lipan Ţăndărică este cu noi. Distracţie plăcută tuturor slătinenilor, distracţie plăcută tuturor oltenilor. Vă aşteptăm pe Esplanadă! Toată lumea are paşaport de oltean, praz, zaibăr şi pastramă”, a declarat primarul Emil Moţ.

Politica