sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ce centru frumos avem! Dar nu știm cât costă

Funcționarii din Primăria Craiova continuă să ofere răspunsuri în bătaie de joc la solicitările oficiale, legate de felul în care sunt cheltuiți banii publici. Întrebați care este costul total al modernizării străzii A.I. Cuza, dar și cât au costat, separat, elementele conexe, precum pavajul, stâlpii de iluminat sau mobilierul urban (dacă este cazul), angajații municipalității au răspuns doar la prima întrebare. Vorba vine, au răspuns, ci doar au spus că lucrările încă nu s-au încheiat și nu pot oferi această informație. Asta deși chiar primarul a îndemnat jurnaliștii să facă o solicitare scrisă, cu promisiunea că vor primi aceste informații, în cadrul celei mai recente întâlniri cu presa.

Municipalitatea oferă din nou răspunsuri aberante la solicitările oficiale privind cheltuirea banului public. După ce au oferit un răspuns de grădiniță legat de stadiul documentației privind reabilitarea clădirilor primăriei, aceștia „lovesc” din nou, de data aceasta cu un răspuns legat de strada A.I. Cuza. Aceasta a fost modernizată pe repede-înainte în ultima lună, pentru a putea prinde noul an școlar măcar cu carosabilul circulabil.

Ne aflăm în imposibilitatea de a vă comunica cele solicitate”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Întrebați de către Jurnalul Olteniei „Care este costul total al lucrărilor efectuate pe strada Al. I. Cuza din municipiul Craiova?” și „Cât costă, defalcat, elementele necesare reparațiilor și modernizărilor (pavaj, stâlpi de iluminat, băncuțe – dacă este cazul)?”, funcționarii au transmis din nou un răspuns care să le convină, și doar la una dintre întrebări.

În urma cererii dumneavoastră nr. 118709 IP/30.08.2017, prin care în baza Legii nr. 544 din 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public solicitați costul total al lucrărilor efectuate pe strada A.I. Cuza din municipiul Craiova, vă transmitem următoarele:

La data întocmirii prezentului răspuns, pe strada A.I. Cuza lucrările sunt în desfășurare și nu s-au întocmit încă situații de plată, de aceea ne aflăm în imposibilitatea de a vă comunica cele solicitate”, au transmis, scurt și sec, reprezentanții Primăriei, ocolind un răspuns pentru cea de-a doua întrebare.

Hârtia oficială este semnată de primarul Mihail Genoiu, același care a îndemnat jurnaliștii, în cadrul celei mai recente conferințe de presă, să facă o solicitare în baza legii prin care să ceară aceste informații, pentru că nu le deținea la momentul respectiv.

Faceți o solicitare, nu am calculele la mine, nu am venit cu calcule și devizul este mai complicat, e mai stufos. Faceți o solicitare și o să primiți toate informațiile”, a spus, pe 30 august, primarul Mihail Genoiu, în cadrul conferinței de presă amintite.

Ce se întâmplă cu materialele vechi de pe stradă?

Jurnalul Olteniei a revenit cu o nouă solicitare în cursul zilei de marți, cu următoarele întrebări:

Care este costul unui stâlp de iluminat pe modelul celor care au fost amplasați pe strada A.I. Cuza, odată cu modernizarea arterei? Când a fost organizată licitația pentru achiziția de astfel de stâlpi? Ce se întâmplă cu vechii stâlpi de iluminat de pe strada A.I. Cuza? Ce se întâmplă cu pavelele scoase de pe trotuarele de pe strada A.I. Cuza? Vor fi acestea refolosite? Dacă da, la ce lucrări? În baza căror contracte de achiziții/servicii/acorduri-cadru se desfășoară lucrările de pe strada A.I. Cuza și de unde provin materialele folosite în cadrul lucrărilor?”. Rămâne de văzut ce răspunsuri vor oferi cei din Primărie de această dată.

Între timp, lucrarea de pe A.I. Cuza nu s-a terminat. Pietonii circulă pe trotuare din ciment, la stâlpii de iluminat încă se lucrează, însă nimeni nu pare să vrea să spună cât a costat această modernizare, răsărită de nicăieri la câteva săptămâni după ce actualul primar Genoiu și-a preluat mandatul. Mai mult decât atât, seara și noaptea, pe strada Theodor Aman, între intersecția cu A.I. Cuza și zona pietonală din Centrul Istoric, circulația pietonală în mod deosebit se desfășoară cu dificultate, zona nefiind iluminată.

Politica