sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

“România fără educaţie de calitate este o Românie săracă”

România se confruntă cu o lipsă de măsuri în sistemul de învățământ care va conduce inițial către o criză a educației, iar pe parcurs către o criză a forței de muncă, o criză economică și o criză socială, a declarat senatorul liberal Mario Ovidiu Oprea, duminică, la Craiova.

În cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul PNL Dolj, acesta a anunțat că marți,

12 septembrie, PNL va depune, la Biroul Permanent al Senatului, moţiunea simplă pe Educaţie – “România fără educaţie de calitate este o Românie săracă, moțiune prin care se cere demisia ministrului Liviu Pop.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Avem de a face cu un abandon școlar record an de an. Ne confruntăm cu o lipsă de măsuri care va conduce inițial către o criză a educației, iar pe parcurs către o criză a forței de muncă, o criză economică și o criză socială. Astăzi, nu este o noutate, pleacă 9 români, pe oră, din România. Rata părăsirii timpurii a școlii este însă de 19%, iar România s-a angajat prin strategia Europa 2020 să o reducă la 11,3%, lucru imposibil de atins în 3 ani. Anul școlar începe fără manuale. Sunt 177.000 de elevi de clasa a V-a care nu au manuale pe banci. Școlile încep fără autorizație de funcționare. Din 31.000 unități de învățământ, doar 6.500 au avize şi autorizaţii de funcţionare.

Avem de a face cu un sistem educațional politizat la maxim, fără bani pentru salariile profesorilor, iar școala este decuplată complet de la piața muncii. Profesorii ar trebui să recupereze, în medie, 5.000 lei, bani care nu sunt incluși în bugetul anului 2017, deci nu îi vor lua anul acesta. Se continuă distrugerea învățământului profesional. Fără profesori calificați în timpul verii, fără investiţii pentru modernizarea procesului didactic în universităţi, lipsesc legislaţia şi procedurile pentru înfiinţarea unei şcoli doctorale sau acreditarea de noi domenii de doctorat.

Avem de a face cu un atac la autonomia şi resursele universităţilor, continuându-se distrugerea învăţământului profesional.

Doamna senator Andronescu, preşedintele Comisiei de învăţământ din Senat, ar fi mult mai util ar dacă i-ar convingă pe senatorii PSD şi ALDE să voteze moţiunea simplă, decât să facă lanţ de forţă împotriva sindicatelor, care pe 2 octombrie încep protestele”, a declarat senatorul liberal Mario Ovidiu Oprea.

Acesta a adăugat că PNL susține solicitările și acțiunile anunțate de profesori, liberalii fiind pregătiți să ia și ei parte la proteste.

Totodată, Mario Ovidiu Oprea a îndemnat consiliile elevilor din țară să transmită autorităților centrale problemele cu care se confruntă și să solicite soluționarea acestora.

Politica