Dolj, Eveniment, Oltenia

„Tataie” și proxeneții săi, din nou la instanță

Magistrații Curții de Apel Craiova au respins, la începutul acestei săptămâni, contestațiile formulate de craioveanul Iulian Preda, cunoscut drept „Tataie”, și de complicii săi față de hotărârea Tribunalului Dolj prin care au fost menținute măsurile preventive în cauză. „Tataie” şi alţi  şase craioveni au fost arestaţi pe 16 ianuarie anul trecut, în urma unor descinderi ale poliţiştilor BCCO Craiova  şi procurorilor DIICOT Craiova, fiind acuzaţi că au făcut peste un milion de euro din exploatarea sexuală a tinerelor în Italia, însă ulterior au fost puşi în libertate. Pe fond, procesul a fost amânat pentru 21 septembrie a.c..

Reamintim că, pe 15 ianuarie 2016, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova şi procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Craiova au descins la 17 adrese din Craiova, în cadrul unei acţiuni de amploare vizând destructurarea a două grupări infracţionale organizate specializate în trafic de persoane, proxenetism şi infracţiuni cu violenţă. Din cercetările poliţiştilor de crimă organizată  a rezultat că în perioada 2011-2016 pe raza municipiului Craiova s-a constituit un grup infracţional organizat, format din 5 suspecţi, la care ulterior au aderat  şi alte persoane  şi care au acţionat în mod coordonat în scopul comiterii infracţiunii de proxenetism. S-a reţinut că  membrii grupului au determinat sau au înlesnit practicarea prostituţiei pe teritoriul Italiei a mai multor persoane de sex feminin obţinând astfel importante beneficii materiale. Mai mult decât atât, pe parcursul anchetei a reieşit faptul că, în paralel, în aceeaşi perioadă, pe raza municipiului Craiova  s-a constituit un al doilea grup infracţional organizat, format tot din 5 suspecţi, care, prin acte de constrângere fizică sau inducere în eroare, a racolat, transportat  şi exploatat sexual mai multe persoane vătămate prin obligarea acestora la practicarea prostituţiei, pe teritoriul Germaniei (Berlin), Italiei (Roma)  şi Spaniei (Barcelona).  De asemenea, a rezultat că  ambele grupări infracţionale erau organizate pe niveluri de ierarhizare bine definite, iar fiecare membru avea un rol infracţional prestabilit. Veniturile obţinute  din activitatea infracţională desfăşurată  de către cele două  grupări sunt estimate la peste 1.000.000 de euro, după  cum a anunţat DIICOT printr-un comunicat. Poliţiştii au ridicat în urma descinderilor 16 persoane, pe numele cărora fuseseră emise mandate de aducere, şi le-au dus, rând pe rând, la sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Craiova, pentru audieri, şapte membri ai grupării fiind reţinuţi pentru comiterea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, trafic de persoane, proxenetism şi pentru comiterea de infracţiuni cu violenţă. Șase dintre ei, în frunte cu „Tataie”, au fost arestaţi preventiv.

Procurorii DIICOT au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată, în acest dosar, a nu mai puţin de 14 inculpaţi: Laurenţiu David Constantin, Gabriela Constatin, Ionela Simona Constantin, Rubinaşi Udilă, Suraj Udilă, Monica Preda, Iulian Preda, Domenik Preda, Cosmin Petrişor Ţurcan, Ionuţ  Preda, Ștefana Chiriţă, Ion Bărăgan, Andreea Bologa şi Mariana Preda, cauza fiind înregistrată  la Tribunalul Dolj. Între timp, o parte în martie  şi alţii în luna mai, cei  şase cu mandate au scăpat de arestul IPJ Dolj şi au ajuns în arest la domiciliu. Judecătorii au analizat dosarul în camera preliminară, iar pe 16 septembrie 2016 au constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul prin care inculpaţii sunt acuzaţi de comiterea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, trafic de persoane, proxenetism  şi infracţiuni cu violenţă, s-a dispus începerea judecării procesului, toate cererile şi excepţiile invocate de inculpaţi fiind respinse. Aceştia au contestat hotărârea judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul Dolj, iar vineri, 4 noiembrie 2016, Curtea de Apel Craiova a pronunţat hotărârea. Contestaţiile inculpaţilor au fost respinse, astfel că a început judecarea procesului.

Pe 8 august a.c., Tribunalul Dolj a menținut măsurile preventive față de inculpați: „ Menţine măsura controlului judiciar faţă de inculpaţii: Constantin Ionela-Simona, măsură dispusa prin încheierea nr.8 din data de 16.01.2016 Tribunalului Dolj, Udila Suraj, masura dispusa prin ordonanţa din 12.07.2016 a Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova Dolj, Bărăgan Ion Cosmin, masura dispusa prin încheierea nr.102 din data de 19.04.2016 Tribunalului Dolj si Chiriță Ștefana Sorina, masura dispusa prin ordonanța din 12.07.2016 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova Dolj si Preda Iulian, măsura dispusă prin încheierea nr. 48 din data de 07.03.2016 a Tribunalului Dolj si față de inculpații Constantin Gabriela, Udilă Rubinaşi, Preda Domenik, Ţurcan Cosmin-Petrişor, Preda Ionuţ si Preda Monica masura dispusă prin încheierea din data de 14 martie 2017 pronunțata de Tribunalul Dolj in dosarul nr 4741/63/2016/a31. In baza art. 215 alin 2 lit. a C.p.p. Respinge cererea formulata de inculpatele: Constantin Ionela Simona şi Preda Monica privind încuviinţarea părăsirii limitei teritoriale a ţării pe o perioadă determinată. Cu drept de contestație în termen de 48 ore de la comunicare.

Previous ArticleNext Article
Comentarii
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE