vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Peste 700.000 de lei pentru registrul spațiilor verzi din Bănie

Municipalitatea craioveană scoate peste 700.000 de lei de la bugetul local pentru serviciile de elaborare a Registrului spațiilor verzi din Craiova. Procedura de achiziție a fost lansată la finele săptămânii trecute. Registrul spațiilor verzi este necesar pentru folosirea rațională a acestora, a protecției și regenerării lor. Totodată, este nevoie de el, după cum spun reprezentanții primăriei, pentru a accesa proiecte pe fonduri europene pentru spațiile verzi degradate.

Primăria Craiova a scos la licitație, pe 12 august, serviciile de elaborare a Registrului local al spațiilor verzi din intravilanul municipiului Craiova. Contractul are o valoare estimată de 733.613,44 de lei fără TVA. Cei care câștigă acest contract vor trebui să realizeze acest registru în maxim 18 luni, totul fiind împărțit în șase etape.

Ce înseamnă registrul spațiilor verzi?

Policlinica Buna Vestire Craiova

Registrul local al spaţiilor verzi este o documentaţie care se întocmeşte pentru evidenţa spaţiilor verzi şi a zonelor degradate din întregul teritoriu intravilan al municipiului Craiova, constituită că un sistem GIS (Sistem Geografic Informatic) şi cuprinde inventarierea terenurilor ocupate de spaţii verzi şi terenuri degradate, evidenţierea tipului de proprietate şi a modului de administrare a acestora, precum şi descrierea caracteristicilor cantitative şi calitative ale vegetaţiei de pe aceste terenuri.

Registrul local al spaţiilor verzi va determina o bună gestionare a potenţialului spaţiilor verzi din municipiul Craiova, cu implicaţii asupra calităţii vieţii, asigurând crearea unui sistem de monitorizare a spaţiilor verzi şi a terenurilor degradate, ce pot fi recuperate că spaţii verzi, în vederea asigurării calităţii factorilor de mediu şi stării de sănătate a populaţiei. Suprafaţa spaţiilor verzi situate pe terenurile ce aparţin domeniului public al municipiului Craiova, incluzând şi locaţiile componente, este de aproximativ 780 ha”, se arată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Registrul spațiilor verzi stă la baza acelui teren degradat, Balta Cernele, pe care vrem să îl prindem pe fonduri europene. Acesta este o obligație a municipiului, ea vine în baza unei legi foarte vechi și, la ora asta, este obligatoriu pentru a putea depunde proiecte europene”, a declarat, în legătură cu acest registru, primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu.

Conform unor statistici ale INS, realizate în 2016, care nu includ serele, pepinierele, cimitirele, suprafața lacurilor, grădinile de zarzavaturi și terenurile agricole, Craiova are 34 de metri pătrați de spațiu verde per cap de locuitor. Uniunea Europeană impune o normă de 26 de mp pe cap de locuitor, chiar mai mică decât cea propusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), de 50 de metri pătraţi pe cap de locuitor.

Băilești, primul cu un proiect pentru terenurile degradate

Din județul Dolj, până la ora actuală, municipiul Băilești a reușit să obțină finanțare europeană pentru reconversia și refuncționalitatea terenurilor și suprafeţelor degradate, vacante sau neutilizate. În Băilești va fi amenajată o zonă în suprafaţă de 70.095 mp din centrul municipiului, în vederea obţinerii unei calităţi superioare a mediului, cât şi pentru creşterea gradului de confort, astfel încât acest spaţiu (în prezent teren degradat) să funcţioneze că un spaţiu de agrement, pentru desfăşurarea de activităţi socio-culturale, sportive şi că un spaţiu de odihnă şi relaxare. Contractul de finanţare are o durată de implementare de 41 de luni şi o valoare totală de 9.714.109,86 de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile 9.384.927,48 de lei (2.118.493,79 euro), reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului.

Politica