vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Fraude cu fonduri APIA, la Devesel. Primarul, trimis în judecată

Primarul comunei Devesel, din județul Mehedinți, și șoferul Primăriei au fost trimiși în judecată, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, pentru fraude cu fonduri europene.

Anchetatorii îl acuză pe primarul Drocan Fabian Laurențiu Costel de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în timp ce Mițaru Ion Eugen, șoferul Primăriei, este acuzat de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în declarații, ambele în formă continuată.

Astfel, potrivit DNA, în perioada 2008 – 2012, inculpatul Mițaru Ion Eugen i-a indus în eroare pe reprezentanții A.P.I.A. – Mehedinți prin prezentarea cu rea-credință a unor documente false (documente incomplete, adeverințe și declarații false) care atestau faptul că acesta deține în proprietate/folosință terenuri agricole situate pe raza mai multor localități din județul Mehedinți, obținând astfel pe nedrept, suma totală de 796.565 lei, fonduri europene.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„În cursul anului 2009, inculpatul Drocan Fabian Laurențiu Costel i-a indus în eroare pe reprezentanții A.P.I.A. – Mehedinți prin prezentarea cu rea-credință a unor documente false (documente incomplete, adeverințe și declarații false) care atestau faptul că acesta deține în proprietate/folosință terenuri agricole situate pe raza localității Devesel, jud. Mehedinți, obținând astfel pe nedrept suma totală de 111.282 lei, fonduri europene.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Mehedinți s-a constituit parte civilă în procesul penal cu sumele acordate în anul 2009 inculpatului Drocan Fabian Laurențiu Costel – 111.282 lei și în perioada 2008 – 2012 inculpatului Mițaru Ion Eugen – 796.565 lei”, mai arată DNA.

Pentru că primarul și șoferul nu au bunuri mobile ori imobile anchetatorii nu au instituit măsuri asiguratorii. I-au trimis însă în judecată pe cei doi, cauza ajungând la Tribunalul Mehedinți.

Și un proxenet a furat bani europeni

Un alt bărbat din Devesel a fost trimis și el în judecată, în stare de libertate pentru furt de bani europeni. Mai exact, peste 200.000 lei fonduri APIA. Acesta a folosit banii pentru plata unor servicii hoteliere, ori la cazinouri.

Anchetatorii au stabilit că inculpatul, Unguru Ștefan, și-a petrecut o mare parte din timp în afara țării, fiind chiar condamnat de instanțe din Italia pentru folosirea minorilor pentru cerșetorie sau proxenetism.

Ștefan Unguru este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals material în înscrisuri oficiale, ambele în formă continuată.

„În perioada 2009 – 2014 inculpatul Unguru Ștefan a depus la A.P.I.A. – Centrul județean Mehedinți mai multe documente false prin care a solicitat acordarea de sprijin nerambursabil pentru suprafața de 53,40 ha teren agricol pe care nu o deținea în totalitate, în comuna Devesel, jud. Mehedinți.

Prin aceste demersuri, inculpatul a obținut pe nedrept sprijin financiar nerambursabil în sumă de 239.831 lei.

Din materialul probator administrat în cauză a reieșit faptul că inculpatul nu figurează înscris în Registrul Agricol al comunei Devesel cu vreo suprafață de teren, iar adeverințele pe care acesta le-a folosit pentru a obține sprijin financiar nerambursabil de la A.P.I.A. pentru campaniile 2009-2014 sunt false și nu au fost eliberate de primăria comunei respective.
Totodată, a rezultat faptul că sumele de bani primite cu titlu de subvenții în agricultură au fost folosite de inculpatul Unguru Ștefan în interes propriu (la magazine, pentru plata unor servicii hoteliere, la cazinouri etc.) sau au fost extrași cash de la ghișeu sau de la bancomate, multe din acestea situate în afara țării.

De altfel, din verificările efectuate a rezultat faptul că inculpatul Unguru Ștefan și-a petrecut o mare parte din timp (perioada 2009-2014) în afara țării, fiind chiar condamnat de instanțe din Italia pentru infracțiuni de folosire a minorilor pentru cerșetorie sau proxenetism, arată DNA.

Procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinți cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

În acest caz, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Mehedinți, s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 239.831,22 lei, reprezentând subvenții încasate necuvenit de inculpatul Unguru Ștefan pentru perioada 2009-2014.

Politica