joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Avertizare de caniculă: Respectați sfaturile medicilor

Județul Mehedinți se află sub cod portocaliu de caniculă, fiind așteptate și astăzi temperaturi de până la 40 de grace Celsius, iar meteorologii spun că vremea va fi fierbinte și la sfârșitul săptămânii.

Pentru a preveni incidentele în perioada cu temperaturi ridicate, specialiștii în sănătate publică recomandă populaţiei să asculte sfaturile medicilor de familie și să respecte recomandările de rigoare pentru a evita efectele nocive ale caniculei.

În acest sens, Direcția de Sănătate Publică Mehedinți face o serie de recomandări care se adreseaza populatiei în general, dar în mod special persoanelor cu risc crescut: vârstnici, copii, bolnavii cu afecțiuni cronice, mai ales cardio-vasculare și respiratorii, femei gravide.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Recomandări privind protecţia populaţiei pe timpul caniculei:

Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice).

Evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens, între orele 11,00 – 18,00!

Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare!

Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri călduţe, fără a ne şterge de apă.

În încăperile cu aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5-7 grade mai mică decât temperatura mediului exterior.

Beţi 1,5 – 2 litri de lichide pe zi, nu prea reci (apă, sucuri naturale din fructe, ceaiuri călduţe – soc, muşeţel, urzici)!

Mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii, etc.) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncaţi echilibrat şi variat, insistând pe produsele cu valoare calorică mică!

Se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile.

Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare!

Evitaţi alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală!

Nu consumaţi alcool – vă deshidratează şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei!

Menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu disabilităţi), interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistență ori de câte ori au nevoie!

Nu lăsaţi copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme!

Cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă manifestat de dumneavoastră sau de copilul dumneavoastră!

Persoanele care suferă de diferite afecţiuni, îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

Pentru ameliorarea condiţiilor la locul de muncă, se va reduce intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static, dar şi perioadele de lucru cu perioade de repaus în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

Cum putem limita creşterea temperaturii în locuinţe:

– Închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile!

– Ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă!

– Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă!

– Stingeţi sau scadeţi intensitatea luminii artificiale! Închideţi orice aparat electro-casnic de care nu aveţi nevoie!

Politica