vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Traseul Drumului Expres Craiova – Piteşti trece prin fabrica Prysmian din Slatina. Autorităţi: „În final, va trece prin spatele fabricii”

Traseul Drumului Expres Craiova – Piteşti trece prin fabrica pe care Grupul Prysmian a construit-o la Slatina, potrivit actualului studiu de fezabilitate vechi din 2007, însă reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene spun că proiectul final va prevede ocolirea noii construcţii.

Actualul traseu al Drumului Expres Craiova – Piteşti ocoleşte municipiul Slatina printr-o zonă în care este, în prezent, construită o fabrică a Grupului Prysmian, inaugurată chiar la începutul acestei luni, în Parcul industrial al oraşului. Potrivit acestui document, vechi din 2007, drumul trece exact prin această fabrică.

Reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene asigură, însă, că proiectul final va prevede ocolirea acestui imobil.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Traseul drumului expres Craiova – Piteşti trece pe lângă fabrica celor de la Prysmian. Într-adevăr, în actualele schiţe, se suprapune pe terenul Parcului Industrial, dar în final n-o să treacă prin parc, ci prin spatele fabricii. Am avut discuţii şi cu cei de la CNAIR, săptămâna trecută, şi drumul nu va trece prin Prysmian”, a declarat primarul Slatinei Emil Moţ .

Şi preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, a asigurat că investiţiile din zonă nu vor fi afectate de traseul şoselei de mare viteză.

„Pe vechiul studiu de fezabilitate care a fost făcut în anul 2007, traseul drumului expres atingea o parte din terenul Parcului Industrial. Au fost făcute discuţii la Bucureşti, urmând ca odată cu desemnarea proiectantului pentru acel drum, să fie făcute modificări astfel încât drumul să ocolească, practic, parcul industrial şi să nu avem probleme cu investiţiile din acea zonă”, a afirmat Oprescu.

Reprezentanţii Grupului Prysmian au afirmat, într-un răspuns oficial, că nu au primit o comunicare oficială din partea autorităţilor publice cu privire la acest subiect şi de aceea nu pot comenta pe marginea lui. Cu toate acestea, ei au transmis că, recent, au fost anunţaţi despre existenţa unui studiu de fezabilitate realizat de către CNAIR şi au solicitat imediat clarificările necesare, pe care estimează că le vor primi în săptămânile următoare.

În plus, cei de la Prysmian, arată că, în momentul în care a fost achiziţionat terenul din Parcul Industrial, acesta era descărcat de sarcini.

„Prysmian a achiziţionat terenul în noiembrie 2014, în urma participării în licitaţia publică iniţiată de municipalitatea din Slatina. În virtutea procedurii de due diligence de la acel moment şi în baza certificărilor pe care le-am primit din partea vânzătorului, terenul a fost achiziţionat liber de orice sarcină. Nu am primit din partea autorităţilor, fie ele locale sau naţionale, vreo informare cu privire la existenţa unor limitări ale dreptului de proprietate achiziţionat de noi şi, în septembrie 2015, am obţinut autorizaţia de construcţie necesară noii fabrici, a cărei inaugurare a avut loc pe 13 iunie 2017, în prezenţa autorităţilor locale şi naţionale”, se mai arată în răspunsul oficial.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, reprezentanţii CNAIR n-au răspuns solicitării pentru un punct de vedere pe această temă.

Potrivit proiectului transmis de CNAIR Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, două tronsoane ale Drumului Expres Craiova – Piteşti ar tranzita judeţul Olt, tronsonul doi şi tronsonul trei.

Tronsonul doi, format din două loturi, va avea o lungime de 39,85 de km, va costa 1,47 miliarde lei fără TVA şi urmează să fie construit între limita judeţelor Dolj şi Olt şi limita judeţelor Olt şi Argeş. Cel de-al doilea tronson va traversa teritoriile localităţilor Balş, Bârza, Piatra Olt, Slătioara, Ulmi, Slatina şi Valea Mare.

Tronsonul 3 cu o lungime de 31,75 km va fi construit între km 57+550 și km 89+300 și va avea o valoare de 904,81 milioane lei fără TVA.

Cuprins între intersecția cu DN 65 , în apropierea municipiului Slatina și limita dintre județele Olt și Argeș, tronsonul 3 al drumului expres Craiova-Pitești va tranzita teritoriile localităților Valea Mare, Priseaca, Scorniceşti, Optași, Tătulești, Colonești.

Politica