sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Bătrân de 82 de ani, „decedat” și pus pe drumuri în urma unei erori a Casei de Pensii

Sursa foto: pandurul.ro

Un bătrân de 82 de ani, din comuna gorjeană Roșia de Amaradia, este nevoit să parcurgă în fiecare lună un drum de mai multe zeci de kilometri până la sediul județean al Casei de Pensii din Târgu Jiu pentru a-și încasa banii, după ce în urma unei erori comise de un angajat al instituției a fost înregistrat ca decedat în evidențele acesteia.

Directorul Casei de Pensii Gorj, Ioana Talău, a afirmat că a anunțat eroarea la Casa Națională de Pensii, însă situația nu a fost rezolvată până acum pentru că o singură persoană are acces pentru astfel de activități în sistemul informatic.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„I-a decedat soția în aprilie, soția nu avea calitate de asigurat în sistemul public de pensii, fapt pentru care avea dreptul la jumătate de ajutor de deces, având în vedere calitatea soțului de pensionar. A venit dumnealui, a solicitat ajutorul de deces pentru membrul de familie, iar când s-a intervenit în aplicația informatică s-a bifat eronat pensionarul și nu membrul de familie, fapt pentru care aplicația l-a scos din sistem. Dumnealui e în evidența noastră faptic, vorbesc de dosarul de pensie, dar în aplicația informatică nu s-a putut rezolva până acum, deoarece numai o singură persoană are această activitate la Casa Națională de Pensii”, a declarat, pentru AGERPRES, Ioana Talău.

Potrivit sursei citate, bătrânul de 82 de ani beneficiază, în afară de pensie, și de o indemnizație specială, al cărei istoric de încasare trebuie modificat de la data încasării și până în prezent, pentru că valoarea acesteia se schimbă anual.

„Mai este o problemă, nu dosarul de pensie e greutatea pentru preluare în sistem, dumnealui mai beneficiază de o indemnizație datorită faptului că a desfășurat activitate la detașamentele speciale de muncă pe timpul armatei și acolo trebuie să îi preia de când i s-a acordat această indemnizație și până în prezent, să treacă prin toate etapele, pentru că valoarea indemnizației se schimbă de la an la an. Trebuie schimbat tot istoricul la această indemnizație, de aceea durează. Noi nu putem face nimic, toată intervenția în aplicația informatică o face Casa Națională și firma care administrează sistemul informatic. Noi și azi-dimineață am vorbit cu dumnealor. (…) Îmi pare rău că s-a întâmplat, este primul caz de acest gen pe care l-am avut”, a spus Ioana Talău.

Distanța dintre Roșia de Amaradia și Târgu-Jiu este de 52 de kilometri, iar bătrânul este bolnav, deplasându-se cu greu cu ajutorul unui baston.

AGERPRES

Politica