joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Genoiu, despre stadion: „Dacă aș fi CNI, nu aș forța să îl iau anul acesta”

Data dării în funcţiune a stadionului de fotbal care se construieşte în Bănie este una destul de înaintată, după cum a lăsat să se înțeleagă, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Craiovei, Mihail Genoiu. Acesta a spus că, dacă ar fi în locul Companiei Naţionale de Investiţii, principalul beneficiar care suportă 90% din investiţie, nu ar forța să ia stadionul anul acesta, ci mai degrabă ar forța să îl ia perfect. Genoiu a atras atenția că data de recepționare a lucrării și data punerii în funcțiune sunt două lucruri total diferite, destul de îndepărtate una de cealaltă, iar dacă ar cunoaște un termen de finalizare nu l-ar face public și nici nu ar avea de ce, dacă l-ar cunoaște, pentru că nu are nicio calitate în acest sens.

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, consideră că recepția stadionului de 30.000 de locuri care se construiește în Bănie nu trebuie forțată, ci trebuie lăsată să decurgă în timpul care este necesar verificării tuturor lucrurilor, pentru ca acestea să fie perfecte.

Eu vă spun sincer cum văd eu lucrurile. Dacă aș fi CNI, nu aș forța să îl iau anul acesta, ci aș forța să îl iau perfect. Pentru că orice forțare de preluare de la un constructor, și aveți în vedere și țineți cont de ce se întâmplă acum la Water Park, pentru că puteam să îl preluăm de mult. Prefer să îl luăm mai târziu, dar să am semnalate toate amănuntele care sunt sau care pot să apară după aceea. Nu neg faptul că este o șansă foarte mare de un constructor foarte serios acolo, și chiar am avut de-a face cu mulți constructori în ultima perioadă. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie verificat totul acolo. Nu pot să vă dau niciun termen și nici dacă aș avea o idee, nu aș putea face public acest lucru, pentru că nu este calitatea mea”, a spus Genoiu într-o conferință de presă susținută miercuri, la Primăria Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Anumite spații din stadion, predate nefinisate

Acesta a explicat, oarecum în premieră, că există anumite aspecte care vor duce la întârzierea datei inaugurale, având în vedere că Primăria Craiova, după ce va lua în administrare acest bun, va trebui să scoată la concesiune anumite spații din incintă.

Mai este de lucru. Nu va fi finalizat la 21 iulie, parcă acesta era un termen anunțat, pentru că sunt lucrări destul de multe (…) Aș vrea să lămuresc un lucru pe care nu l-am discutat niciodată și cred că nimeni nu l-a discutat. Trebuie să facem o diferențiere foarte clară între momentul în care Compania Națională de Investiții face recepția la stadion de la constructor și momentul în care se face inaugurarea. În momentul în care CNI va prelua acest amplasament de la constructor, va face procesul verbal de recepție, va fi o perioadă și o procedură în care el va fi predat Primăriei Craiova. De abia după aceea, Primăria Craiova poate să intervină asupra unor spații care nu sunt predate în formă finală. Fac referire la faptul că sunt foarte multe spații și vă dau exemple: loje, hotel, restaurante. Aceste spații sunt luate în formă brută, ele nu sunt finisate, iar Primăria, ca să facă o procedură pentru a fi concesionate, va trebui să aibă în proprietate stadionul. Trebuie foarte clar lămurit faptul că există două termene: termenul de recepție a lucrărilor și termenul de inaugurare de către Primărie, care este cu totul altul. Din momentul în care avem stadionul în proprietate, va dura o perioadă până când va fi finalizat”, a spus primarul Craiovei, explicând, totodată, că va avea discuții cu instituțiile care vor putea transmite dacă stadionul poate fi folosit până se vor finaliza aceste proceduri de concesiune, care nu afectează, până la urmă, părțile de joc și de teren în sine.

Nu pot să estimez nimic pentru că Primăria nu este parte contractuală”

Stadionul din Craiova ar urma să fie primul care se face cu omologare FIFA de la bun început, după cum a declarat Mihail Genoiu, însă și acest aviz ridică semne de întrebare asupra termenelor.

Nu am informația exactă dacă avizul FIFA vine odată cu recepția CNI. Dacă avizul FIFA vine în același timp, va trebui ca CNI să facă recepția, după care să facă o predare către noi, noi să facem investițiile și abia atunci să se obțină avizul FIFA de funcționare. Oricum, e o procedură care se face pentru prima dată în țară, este primul stadion care se face cu omologare FIFA de la început și nimeni nu știe exact care sunt procedurile”, a subliniat primarul.

În concluzie, nu se știe în mod exact când va fi gata stadionul, când va fi recepționat și când va fi inaugurat. Întrebat dacă măcar poate estima un termen de funcționare a stadionului, primarul a spus că nu stă în atribuțiile sale și nici nu ar avea de ce să înainteze astfel de termene opiniei publice.

Nu pot să estimez nimic pentru că Primăria nu este parte contractuală, vizitele mele sunt foarte discrete la stadion. Eu intru acolo ca un viitor administrator sau reprezentant al proprietarului acestui stadion. Este un contract între CNI și constructor, nu pot să am aceeași atitudine pe care o am la Water Park sau la Spitalul „Filantropia” (…) Dacă iau un termen de la constructor, nici măcar nu pot să vi-l transmit, pentru că este un termen neoficial, și nu vreau să preiau eu această responsabilitate a termenelor pentru că eu nu sunt semnatar al contractului de execuție la stadion”, a conchis primarul.

Politica