vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Facultatea de Mecanică – 40 ani de la înființare

Facultatea de Mecanică din cadrul Universității din Craiova a împlinit, miercuri, 40 de ani de la înființare, fiind astăzi una dintre cele mai mari facultăți din cadrul Universității, după cum afirmă decanul Nicolae Dumitru.

Facultatea de Mecanică a fost înființată în 1977, prin Decretul Consiliului de Stat nr. 207 din 12 iulie, în cadrul Universităţii din Craiova, funcționând în același sediu ca și astăzi.

„Atunci când a fost înființată Facultatea de Mecanică, sediul a fost atribuit aici, în această zonă, la numărul 107, pe Calea București, într-o clădire monument istoric, construită în anul 1898 și finalizată în anul 1901. Această clădire, după anul 1977, a intrat în reabilitare, iar lucrările au continuat vreme de aproape 10 ani de zile. În anul 2009 am propus un proiect ambițios, de aproape 10 milioane euro. Acest proiect a primit finanțare în anul 2013 și a fost finalizat cu succes în anul 2015. În acest moment, din punct e vedere al infrastructurii educaționale de cerectare și de cazare a Facultății de Mecanică este una de invidiat la nivel de țară”, a declarat prof. univ. dr. ing. Nicolae Dumitru, decanul Facultății de Mecanică, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La înființare, facultatea avea numai două specializări, a reamintit decanul Nicolae Dumitru: „Facultatea de Mecanică înființată în anul 1977 a debutat cu două specializări importante: tehnologia construcțiilor de mașini, care este prezntă la Universitatea din Craiova din anul 1976 la Facultatea de Electrotehnică, și cu specializare mașini-unelte. A urmat specializarea de construcții civile industriale și agricole la subingineri și, de asemenea, specializarea de utilaj pentru materiale și construcții, tot la subingineri. După anul 1990 au apărut mai multe specializări: autovehicule rutiere, mașini și instalații pentru agricultură și industrie alimentară, inginerie economică în domeniul mecanică, știința și ingineria materialelor, mecanică aplicată. După anul 2005 a apărut o specializare nouă – ingineria transporturilor și a traficului”.

Prezent la conferința de presă a fost și primul decan al Facultății de Mecanică, profesorul Iulian Popescu.

„A început totul cu muncă. A continuat cu și mai mult muncă și cu dăruire. În 1975 eram șef de catedră la Facultatea de Electrotehnică, disciplinele mecanicii și am fost chemat la rector și mi s-a propus să devin secretar științific al Universității cu un singur scop. Să înființăm o facultate de Mecanică. Am început cu memoriile la minister. S-au completat niște dosare mari, nici gând să se înființeze. Noi arătam că avem condiții, spații, dascăli, întreprinderi în zonă pentru practică. În sfârșit, într-o zi sunt chemat la rector și mi se spune: repede, să facem memoriu pentru înființarea facultății. După o săptămână, sunt anunțat că s-a înființat secția de TCM în cadrul Electrotehnicii. Am început să ne ocupăm și să gândim o facultate”, a afirmat acesta.

Astăzi, Facultatea de Mecanică este una dintre cele mai mari facultăți ale Universității din Craiova, o facultate în care-și desfășoară activitatea aproape 2.000 de studenți care sunt coordonați, educați de un corp profesoral format din aproape 100 de cadre didactice titulare, a precizat decanul actual al instituției de învățământ superior. Facultatea are trei departamente, două la Craiova și unul la Drobeta Turnu Severin și acoperă domenii de studii în: Ingineria Autovehiculelor, Inginerie Industrială, Ingineria Transporturilor, Inginerie Civilă, Ingineria Mediului, Inginerie Marină și Navigație, Inginerie și Management, respectiv Ingineria Materialelor.

„În cei 40 de existență, Facultatea de Mecanică din cadrul Universității din Craiova a furnizat în piața muncii, generații de absolvenți, iar cea mai mare parte dintre ei au reușit să facă performanță sunt personalități în domenii precum învățământ universitar și cercetare științifică, creație artistică și tehnico-științifică, justiție, mass-media. Acești absolvenți, împreună cu profesorii care i-au format în timp au reușit să impună peste timp amprenta Facultății de Mecanică, să facă ca această facultate să devină la Craiova un adevărat sanctuar al ingineriei”, a mai declarat profesorul Nicolae Dumitru, decanul Facultății de Mecanică din cadrul Universității din Craiova.

Evenimentele dedicate marcării a 40 de ani de la înființare continuă joi și vineri la Facultatea de Mecanică, iar între timp, sunt așteptați la înscriere viitorii studenți.

În acest an universitar, facultatea dispune de 540 de locuri, cele mai multe fiind la buget.

Politica