joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Slătinenii își fac dosare pentru pensionare cu doi ani mai devreme

Slătinenii au început să solicite adeverinţele tip, pentru a demonstra că locuiesc de cel puţin 30 de ani în municipiul reședință de județ după ce Casa Judeţeană de Pensii Olt a început să primească dosare pe noua lege, potrivit căreia cei din Slatina sau persoanele care locuiesc pe o rază de opt kilometri în apropierea localității, se pot pensiona mai devreme cu doi ani de vârsta standard, fără penalizare.

Slătinenii care mai au doi ani până la vârsta standard de pensionare, care este 65 de ani în cazul bărbaţilor şi 60 la femei, au început să solicite adeverinţele tip din care să reiasă că locuiesc de cel puţin 30 de ani în Slatina sau pe o rază de opt kilometri. Adverinţele tip sunt necesare la dosarul pentru pensia anticipată parţial, în baza noii legi care prevede că persoanele care locuiesc în această zonă afectată de poluare se pot pensiona mai devreme cu doi ani de vârsta standard, fără a fi penalizate. Adeverinţele se eliberează în două, trei zile de către Seviciul de Evidenţă a Populaţiei Slatina în baza unei cereri tip, după achitarea unei taxe, de un leu, de furnizare date. Până acum, 15 persoane s-au adresat Serviciului de Evidenţă Slatina pentru a obţine adeverinţa.

Lista cu cei care intră în aria de 8 kilometri nu a fost publicată

Policlinica Buna Vestire Craiova

Casa Judeţeană de Pensii Olt a fost luată cu asalt de cei interesaţi să se pensioneze mai devreme însă, deocamdată, nu a fost depus niciun dosar. Cei interesaţi aşteaptă adverinţele prin care să demonstreze că locuiesc de cel puţin 30 de ani în zona afectată de poluare. Ceea ce trebuie menţionat este faptul că reducerea de doi ani a vârstei de pensionare nu se cumulează cu alte reduceri.

Primim dosare de pe 1 iulie, când legea a intrat în vigoare, însă oamenii aşteaptă adeverinţele tip, care sunt eliberate de Serviciul de Evidenţă a Populaţiei. Deocamdată, nu putem primi decât de la slătineni, pentru că lista cu cei care intră în aria de opt kilometri nu a fost publicată. Pensionarea cu doi ani mai devreme este o pensionare anticipată, fără penalizare. Nu se cumulează cu alte reduceri, nu are nicio treabă cu grupele de muncă. Dacă o persoană are doi ani grupa I, atunci reducerea este jumătate, deci un an. La grupa a II-a de muncă, reducerea se aplică de la minimum şase ani stagiu de cotizare, iar reducerea este de un an. Legea este clară, reducerile nu se cumulează”, a declarat Constanţa Gheorghe, purtător de cuvânt al CJP Olt.

Politica