joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Genoiu: „Primăria trebuie să fie respectată, dar în primul rând respectabilă”

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a susținut, miercuri, o conferință de presă, la două zile de la depunerea jurământului, în care a discutat despre mai multe schimbări pe care dorește să le aducă în ceea ce privește debirocratizarea din Primărie, despre proiectele aflate în derulare, dar și despre cele care urmează să fie începute. Mai mult, Mihail Genoiu a confirmat faptul că, în ședința ordinară de astăzi, consilierilor locali le va fi supus la vot un proiect de hotărâre privind majorarea tarifului la gunoi, care ar urma să crească cu 0,22 de lei fără TVA/persoană fizică.

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, proaspăt învestit în funcția de primar al Craiovei, a susținut, miercuri, o conferință de presă. Acesta a spus că Primăria trebuie să aibă un alt mod de lucru cu cetățenii și să își câștige respectul.

„Ca principiu de bază, noutatea pleacă de la faptul că eu îmi doresc foarte mult ca, în acest mandat, să se ridice la un nivel foarte înalt prestigiul primăriei. Ea trebuie să fie o instituție respectată, dar în primul rând respectabilă, prin comportamentul ei, prin funcționarii pe care îi are, prin modul lor de a se comporta în relațiile cu terții, trebuie să-și crească foarte mult prestigiul în această perioadă”, a spus Genoiu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sistem integrat de informatizare pentru Primăria Craiova

Acesta a explicat că a început discuții cu diverse compartimente și Direcții din Primărie, pentru a implementa un sistem integrat de informatizare a primăriei.

„Am solicitat tuturor conducătorilor de compartimente, la aceste discuții, să aibă cel puțin un obiectiv major pe care și-l propun în această perioadă. În acest sens, am discutat astăzi cu Direcția de Taxe și Impozite, Direcția Relații cu Publicul și Direcția Patrimoniu. Am atins, fără să fie prezentă la discuții, Direcția de Urbanism, și concluzia majoră pe care am tras-o și care va genera, probabil, în jurul ei tot ce se va întâmpla în perioada următoare este informarea, culegerea de informații despre tot ce se poate informa la ora aceasta. Mă refer atât la informații din celelalte primării mari ale României, dar și de la firmele de soft, despre ceea ce înseamnă un sistem integrat de informatizare a primăriei”, a spus primarul Craiovei. Spre exemplu, un cetățean care este plecat din țară să poată solicita la Direcția de Urbanism un certificat de nomenclatură stradală și să îl primească prin e-mail, și la fel să se întâmple și cu celelalte acte de care cetățenii au nevoie de la Primăria Craiova.

Ca lucrări desfășurate în această perioadă în oraș, Genoiu a amintit strada Henry Ford, despre care a spus că va fi gata foarte curând.

„Pe strada Henry Ford mai sunt de turnat trotuarele și sunt așteptate balizele acelea care delimitează sensurile de circulație. Este o arteră foarte frumoasă și cred că va fi cea mai frumoasă intrare din oraș atunci când va fi finalizată, iar asta se va întâmpla foarte curând”, a spus Mihail Genoiu. Un alt exemplu de arteră pe care se execută lucrări este și strada Gârlești, dar și pe Calea București, unde se intervine la parcările care nu au fost incluse în proiectul pe fonduri europene. În planul primarului mai sunt și cele 87 de străzi de periferie care sunt incluse într-un acord-cadru de investiții.

Strada A.I. Cuza, în plan pentru modernizare

Un anunț important a fost făcut de către primar în legătură cu strada A.I. Cuza. Municipalitatea vrea să modernizeze această arteră și dorește să consulte cetățenii în legătură cu modul de închidere a acesteia pe timpul lucrărilor.

ai-cuza

„Se fac toate documentele pentru reabilitarea străzii A.I. Cuza, de la statuia lui Carol I și până la Judecătorie. Ea va intra într-un proces de modernizare, se vor schimba covorul asfaltic, pavimentul de pe trotuare, stâlpii de iluminat, se vor face câteva treceri de pietoni inteligente, așa cum am văzut prin alte orașe. Atunci când cineva pune piciorul, noaptea, pe trecerea de pietoni, ea se aprinde prin diverse surse luminoase, pentru a deveni vizibilă. A.I. Cuza trebuie să se integreze, cumva, în zona centrală și în mediul acesta. Așteptăm păreri de la locuitori, despre cum ar trebui desfășurate aceste lucrări. Noi am prefera să se întâmple asta în perioada vacanței, circulația fiind redusă, și am vrea să consultăm lumea cu privire la cum ar fi corect să se desfășoare lucrarea, cu închiderea totală a străzii sau cu închiderea fiecărui sens pe rând. Așteptăm propunerile craiovenilor”, a explicat Genoiu.

Acesta a mai amintit și de Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, care va fi supusă votului consiliului local în luna iulie, un document esențial și, practic, planul de transport care este necesar pentru accesarea de fonduri europene.

Crește prețul la gunoi. Mărirea, justificată

O altă discuție a fost legată și de majorarea tarifului la gunoi, pentru că astăzi, consilierii locali vor avea pe masă un proiect de hotărâre de acest gen, la solicitarea Eco Sud, administratorul gropii de gunoi de la Mofleni. Tariful ar urma să crească, dacă proiectul va trece – și probabil se va întâmpla acest lucru având în vedere componența consiliului local – cu 0,22 de lei fără TVA/persoană fizică/lună. Această mărire, spune primarul, este una justificată.

„Din ce am văzut acolo, este o majorare a tarifului rezultată din această fundamentare. Solicitarea de fundamentare de către Eco Sud este făcută acum un an, cam în aceeași perioadă, și au existat foarte multe discuții. A existat, pe rol, și un proces care s-a intentat de către societatea Eco Sud Primăriei, care s-a încheiat cu o soluție favorabilă nouă a Curții de Apel din București, sentință apărută, cred, în cursul anului 2016, în partea finală a anului, în care singurul lucru reproșat primăriei a fost o oarecare pasivitate față de aceste solicitări continue ale Eco Sud de majorare. Când am preluat problema, din ianuarie, au fost zeci de consultări, de întâlniri, de schimbări de corespondență între Direcția Economică și Eco Sud, atât pe parte de fundamentare a prețului, dar s-a făcut pentru prima data în istoria acestei Primării o verificare a tuturor obligațiilor pe care societatea Eco Sud le avea față de activitatea de la groapa de gunoi (…) Au fost aduse documente care nu existau, care au făcut justificarea anumitor activități de la groapa Eco Sud și s-au trecut în revistă toate documentele și toate lucrările pe care trebuie să le mai facă, fiecare cu termen de finalizare. La ora asta, se știe foarte clar ce se întâmplă cu închiderea celulei 5, ce se întâmplă cu acele răsuflători pe care se colectează gazele, cu perdeaua de pomi. Toate punctele au fost atinse (…) Această mărire, la ora aceasta, este justificată din punct de vedere financiar-contabil, însă nu primăria aprobă majorarea de preț. Este atributul Consiliului Local. Ea va fi supusă aprobării CL pentru că tocmai aceasta prevede Curtea de Apel București în decizia amintită mai sus, ca Primăria să nu mai fie pasivă. Adică să înainteze Consiliului Local o propunere care poate să fie favorabilă sau nefavorabilă”, a mai spus primarul Craiovei.

cartier-locuinte

Întrebat și despre cartierul chinezesc de pe strada Caracal, acesta a spus că nu are detalii oficiale, însă, din câte cunoaște, ar urma ca în luna august să se facă organizarea de șantier și să demareze lucrările, cu noua firmă, China Railway, care va prelua acțiuni ale Shandong Ningjian, concesionarul din prima fază.

„Am informații de la colegii din Primărie că lucrurile sunt foarte avansate, că firma China Railway a făcut o mare parte din pașii de preluare. Stabiliseră, la un moment dat, ca cesiunea părților sociale de la Shandong din Craiova să se facă de 100%, dar după aceea au constatat că este bine să aibă un procent mai mic, de 95% sau ceva în genul acesta. Formalitățile sunt mult mai rapide în momentul în care nu se predau toate părțile sociale. Până la finele lunii spun ei că ar fi banii în cont, rămânând ca luna august să fie cea de organizare a șantierului și de începere a lucrărilor. Dar nu pot să vă spun oficial până nu o să avem o discuție cu ei”, a conchis primarul.

Acesta a spus că va organiza periodic astfel de conferințe de presă.

Politica